»

ATi s svojim presenečenjem?

X-Bit Labs -

ATi je pravkar začel s prodajo svojih Radeonov 9800 Pro z 256 Mb DDR-II pomnilnika, ki so konkurenca GeForceom FX 5900. No, na spletu so se pojavila namigovanja, da je ATi že začel razvijati nova čipa s kodnima imenoma RV360 in R360, grajenima v 0,13- in 0,15-mikronski tehnologiji. Pravzaprav naj bi jih imeli že nekaj izdelanih.

Proizvajalcem grafičnih kartic jih bodo odposlali v juniju, torej lahko kartice optimistično pričakujemo že avgusta. Celotna stvar je seveda še globoko neuradna, zato so kakršnekoli sodbe o resničnosti novice preuranjene. Klik!

3 komentarji

NV30 ni izpolnila pričakovanj

Tech Seekers - nVidia nas je močno razočarala, saj smo od njenega čipa NV30 pričakovali veliko več, za napake pa je krivila vse razen sebe. Tokrat pa so vodilni možje nVidie priznali, da NV30 Ultra, poznan tudi kot Geforce FX 5800 Ultra, ni izpolnil vseh stvari, ki so jih s partnerji pričakovali. Zagotavljajo pa, da se z Geforce FX 6800 Ultra, ki vsebuje čip NV35 in naj bi na tržišče prišla okoli junija, ista napaka ne bo ponovila. Več o tem ...

2 komentarja

Creative FX 5800 Ultra?

The inquirer - Creative, eden izmed večjih nVidiinih partnerjev v Evropi, se je odločil, da bo kartice s čipom FX 5800 Ultraraje preskočil. Glavni razlog za tako odločitev sta predvsem glasnost, premajhna količina čipov in cena. Ta je namreč previsoka glede na zmogljivost kartice. Proizvajalci to največkrat poskušajo prikriti z veliko količino iger in dodatne opreme (kabli). Čeprav Creative ne bo izdeloval kartic, ki bazirajo na FX 5800 Ultra, bo delal kartice, ki bazirajo na "šibkejših" članih FX družine. Celotna zgodba tukaj.

6 komentarjev

nVidia GeForceFX 5800 Ultra naprodaj na Japonskem

vir: Akiba
Akiba - Samo nekaj manj kot štiri mesece po prvi omembi nVidiine grafične pošasti GeForceFX 5800 Ultra, je ta naprodaj na Japonskem. Grafično kartico, ki temelji na nVidiienem čipu, izdeluje podjetje ASUSTek in nosi oznako ASUS GeForceFX 5800 Ultra V9900. Kartico je mogoče kupiti za 498 do 542 dolarjev, ostaja pa tudi vprašanje, kdaj se bo grafična kartica začela prodajati v Evropi in v ZDA. Več o tem.

1 komentar

Spet GeForceFX

Tom's Hardware - No, ne boste verjeli, da se je na medmrežju pojavil nov test najbolj opevane grafične kartice imenovane GeForceFX. V zadnjem času testov kar mrgoli, saj ni dneva da se jih ne bi pojavilo vsaj desetero. Na Tom's Hardware so jih o novih GeForceih spisali že kar nekaj. Danes so se lotili sposobnosti 5600 in 5200 kartic. Testirani sta bili v vseh običajnih testnih programih, ki so dokazali da bosta kartici zadali močan udarec ATIju. A kljub temu ima kanadski konkurent v rokavu še nekaj adutov, ki naj bi ustvarili ravnovesje obeh "velesil".

2 komentarja

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev

nVidia NV31 in NV34

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Vsi se veselijo, ko v roke dobijo GeForca FX in seveda ga morajo še v istem zamahu, ko ga potegnejo iz škatle, tudi vreči v prazen AGP in v istem trenutku z drugo roko prižgati računalnik in ga ... da, testirati. Tako sedaj testi teh kartic rastejo kot gobe po dežju in seveda mora tudi Bjorn3D, ki se kiti z naslovom "Vaš vir za novice nVidie", pristaviti svojo skledico.

Tako so testom podvrgli GeForce FX 5600 Ultra (NV31) in GeForce FX 5200 Ultra (NV34). Naj omenim še eno čudno lastnost tega testa: vsako kartico so testirali na drugi mašini. Zakaj, ne vem, morda pa kje kaj piše. Kartica...

28 komentarjev

NV31 in NV34

Tom's Hardware - V zadnjih nekaj dneh so grafične kartice postale najbolj vroča hardware tema. ATI je namreč izdal novega Radeona 9800, medtem ko so se pri nVidii pokazali posnetki njihove najmočnejše grafične kartice -- GeForceFX 5800. A v seriji GeForceFXov bodo tudi kartice, ki ne bodo dosegale astronomsko visokih cen in bodo dostopne množicam. Prav taki bosta GeforceFX 5200 in 5600, ki sta bolje poznani kot NV34 in NV31. Seveda bomo pri nas morali še malo počakati.

Če pa vam ta članek ni dovolj, lahko odklikate na Hexus, kjer sta bili testirani prej omenjeni kartici.

11 komentarjev

GeForce FX 5800 Ultra

Hardware Zone - No, očitno so se stvari pri nVidii že začele premikati, saj se na medmrežju pojavlja vedno več testov FX serije. Na Hardwarezone spisali res obsežen test o nVidini mojstrovini imenovani GeForce FX 5800 Ultra. Kartica bo imela 8 cevovodov, 256 MB DDR II pomnilnika in procesor, ki bo tiktakal na skoraj neverjetnih 500 MHz. To zverino pa bo hladil sistem OTES, ki deluje kot nekakšna izpušna cev, saj vroč zrak odvaja skozi zadnjo stranico ohišja.

2 komentarja

Prve slike NV31

X-Bit Labs - Morda že veste, morda še ne, ampak jutri naj bi nvidia predstavila svoja nova grafična procesorja s kodnimi imeni NV31 in NV34. Oba bosta osiromašeni izvedenki NV30 na katerih so bazirale GeForce FX 5800 (Ultra). Podpirala bosta DirectX 9.0, čeprav najverjetneje v malce okrnjeni obliki in s pomočjo osrednjega procesorja. Sicer pa, če izvzamemo DX9 podporo in višje frekvence, niti ni videti bistvenega napredka glede na GeForce4 Ti.

Kot prvi na svetu so se x-bit labs dokopali so slik NV31, ki se bo (kot kartica) najverjetneje imenovala GeForce FX 5600. Na pogled izgleda kot poenostavljena GeForce4 Ti4600 z dodatnim napajanjem. Glavna pridobitev, ki so jo lahko obetamo od teh dveh kartic je predvsem nižja cena GF4 Ti razreda grafičnih kartic, saj...

10 komentarjev

GeForce FX 5800 (Ultra) razočaranje

AnandTech - Končno so testi dolgo pričakovane kartice s čipom GeForce FX tu. Pričakovali smo, da bo prestolonaslednik Radeona 9700, vendar se je ponižal s komaj 10% boljšimi rezultati. Pri nekaterih igrah in testih je celo pokleknil pred Radeonom. Kartica naj bi stala 399 dolarjev (oz. 299$ za ne-Ultra različico), tako da so bile zastrašujoče predvidene cene 700€ (161.000 SIT) očitno le blefiranje. Kartica ima tudi ogromen hladilnik, katerega naj bi se slišalo tudi v sosednjo sobo [8-O] . No, če vas zanimajo testi (v kar ne dvomim) kar odklikajte na AnandTech.

Pa še zvočna primerjava hladilnikov:

19 komentarjev

GeForce FX kmalu

The inquirer - Podjetje Club-3D je že pred nekaj tedni napovedalo prihod njihove izvedenke NV30 čipovja. No, na The Inquirer pa so danes le objavili vest o tem, da se bo grafikulja pojavila na policah že v koncu jauarja. Kljub temu, da procesor deluje na manj MHz, je tu velik poudarek na pomnilniku, saj bo 128MB DDR II pomnilnika s hitrostjo 1 GHz standard. Za tiste z malo globjim žepom, pa bo na voljo tudi 256 MB inačica. Na žalost cena kartice ni znana.

0 komentarjev

X-Wing 101 ohišje

Mikhailtech - Zanimivo industrijsko ohišje po imenu X-Wing 101 proizvedeno od podjetja Color Cases, se ponaša z lepo barvo, veliko možnostmi za hlajenje (veliko lukenj za ventilatorje), lepim izgledom ter relativno prostornostjo. Toda ima tudi precej napak. Recimo neuporabna zgornja in spodnja luknja za 5.25" enote in podobno... Toda te novice ne pišem zato, da bi vam predstavil ohišje, marveč zato, da bi vam pokazal tole: Kaj je to, sprašujete? To je "dimnik" oziroma luknja za izpih vročega zraka na vrhu ohišja. Če potrebujemo odjem vročega zraka iz ohišja, enostavno pritisnemo in zadevica se odpre. V njej pa lepo tiči ventilator, ki poskrbi za...

5 komentarjev