»

Nizozemska vlada ne zna izbrisati prisluhov telefonskim pogovorom osumljencev z odvetniki

Slashdot - Nizozemska zakonodaja zahteva, da je prisluhe, na katerih se osumljenci pogovarjajo z odvetnikom, potrebno izbrisati. Vendar pa se je izkazalo, da nihče v Nizozemski državni upravi ne ve, kako te sporne pogovore sploh izbrisati. Posnetki se namreč nahajajo na posebni napravi, na kateri teče lastniška programska koda.

Kot razkriva pismo enega izmed policijskih uradnikov, gre za tehnologijo podjetja NetApp, ki je njihova poslovna skrivnost. Nizozemska policija sedaj skuša problem rešiti s pomočjo izraelskega podjetja Verint.

16 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Še en napad na GSM A5/1 algoritem

Slo-Tech - Trije nemški raziskovalci Timo Gendrullis, Martin Novotny in Andy Ruppiz iz nemškega Inštituta za IT varnost na Ruhr-University Bochum so na Cryptology ePrint Archive objavili članek z naslovom A Real-World Attack Breaking A5/1 within Hours.

V članku opisujejo napad na GSM šifrirni algoritem A5/1. Za razliko od večine teoretičnih kriptoanalitičnih napadov, gre v tem primeru za praktičen napad, ki ga je mogoče izvesti s posebno napravo, ki so jo poimenovali COPACOBANA, sestavljena pa je iz FPGA čipovja.

Raziskovalci v članku trdijo, da je uspešen napad mogoče izvesti v povprečju v okrog sedmih urah, predstavljajo pa tudi optimizacijo, ki omogoča še približno 16% pohitritev napada.


Napad sicer ni tako hiter kot tisti, ki sta ga na BlackHat Europe 08 prikazala David Hulton in Steve Muller, je pa v članku objavljenih dovolj podrobnosti za nadaljnje raziskovanje na tem področju. Hulton in Muller sta pri svojem delu sicer izhajala iz članka Kellerja in Seitza, ki sta opisala napad...

8 komentarjev

Quake3 ter GTA:ViceCity v raytracing tehnologiji?

Computer Graphik UdS - Na Fakulteti za računalniško grafiko na univerzi v Nemčiji že dlje časa delajo na projektu OpenRT (OpenRT Realtime Ray-Tracing Project). Ray-Tracing (sledenje žarku) je metoda za izrisovanje/prikazovanje slike. Njena posebnost je v tem, da za vsako točko na zaslonu pošljemo v globino (smer pogleda) en žarek ter mu sledimo. Ko se le ta "ustavi", njegove barvne lastnosti prenesemo na dotično točko/pixel. Več ali manj se pri tem uporablja vektorska matematika, s katero lahko prikažemo zelo všečno sliko (refleksija, refrakcija, "prave" sence). No, seveda je taka metoda procesorsko zelo zahtevna, ampak če pogledamo slabo desetletje nazaj ter se spomnimo 3D pospeševalnikov, oziroma danes že...

18 komentarjev

Zaupate bankomatom?

SiOL - Težko si je predstavljati življenje brez bankomatov. Vendar kljub temu obstaja verjetnost, da si ga bomo morali, saj utegnejo postati za vedno izbrisani ali doživeti kakšno metamorfozo. Kot nas je opomnil Cuoresportivo, so nepridipravi nekje v okolici Maribora bankomat opremili s posebnimi napravami, s pomočjo katerih lahko preberejo magnetni zapis s kartice in vtipkano kodo PIN. Zaenkrat je število okuženih bankomatov neznano, zato je pazljivost več kot priporočljiva. Kjerkoli in kadarkoli!

Še vedno zaupate bankomatom?

37 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev

Plašč nevidnosti

News.com.au - Na Univerzi v Tokyu (natančneje na ulici pred njo) so danes imeli predstavitev kamuflažnega plašča, ki omogoča zakritje predmeta oziroma človeka tako, da se vidi "skozenj". Te raziskave professorja Susumu Tachija bodo omogočale izdelavo posebnih optičnih priprav, ki bodo kombinbirale sliko iz ozadja predmeta in predmet sam ter tako ustvarili efekt transparentnosti. Seveda gre tu za posebno napravo, ki lomi svetlobo tako, da sprejema valove tudi izza položaja geometrijske sence in ne za material, ki bi skril predmet sam po sebi. Več si preberite tukaj.

34 komentarjev