»

ATi FireGL X1 z novimi gonilniki

Tom's Hardware - Kar je Quadro proti GeForce-u, je FireGL proti Radeonu, torej ATi-jeva kartica, ki je usmerjena na profesionalni trg grafičnih pospeševalnikov. Ob prihodu je FireGL X1 malce razočaral, a pred kratkim so prišli iz ATi-ja novi gonilniki, ki so drastično spremenili hitrost v določenih aplikacijah. Stric Tom se je zato odločil, da kartico še enkrat preizkusi vzporedno s šibkejšo izvedenko, FireGL Z1. Vključno s slikami obsega članek sedem strani, gonilniki pa naj bi povzročili dokaj opazne spremembe. Vsi, ki jih želite preizkusiti, jih dobite na uradni strani podjetja ATi.




Povezavo je prispeval monster-x, hvala.

1 komentar

Grafične kartice v 3ds Max 5

X-Bit Labs -

Na ruski spletni strani X-Bit Labs so se tokrat odločili testirati kopico trenutno najbolj prodajanih in uporabljanih grafičnih kartic. Pot na test so si utrle

  • RADEON 9700 Pro (325MHz/620MHz),
  • RADEON 9500 (275MHz/540MHz),
  • FireGL X1 (325MHz/620MHz),
  • FireGL Z1 (275MHz/540MHz),
  • NVIDIA GeForce4 Ti4600 (300Mhz/600MHz),
  • NVIDIA Quadro 4 900XGL (300Mhz/600MHz) in
  • FireGL 8800.
Vse kartice so bile opremljene s 128 MB pomnilnika. Kot je za X-Bit Labse že skoraj značilno, so jih testirali v popularnem grafičnem programu 3ds Max 5. Kaj so ugotovili? Absolutni prvak je bila Quadro 4 900XGL kartica, ki je v vseh testih dominirala, ostale kartice pa so bile mnogo bolj izenačene. Klik!

...

4 komentarji

Defektni Radeoni v prodaji

X-Bit Labs -

Poročali smo že, da naj bi bilo možno Radeona 9500 spremeniti v 9700 verzijo. Zadeva je seveda super dobra, a danes so se pojavili na spletu namigi, da vseh kartic ne moremo tako modificirati. A?

Po poročanju X-Bit Labs namreč okrog 30 odstotkov kartic takšnega posega ne preživi; začnejo delovati nestabilno ali pa se pojavijo artefakti. Na žalost jim še ni uspelo ugotoviti, kako te - do modificiranja neprijazne kartice - ločiti. Zatrdili so le, da to ni odvisno od različice BIOS-a in deklariranih frekvenc delovanja. Zakaj je to tako?

Pojavljata se dve razlagi. Po prvi naj bi sámo modificiranje tako poškodovalo kartico, da le-ta ni več zmožna brezhibno delovati. Druga, po mnenju X-Bit Labs verjetnejša teorija, pa pravi, da so nekateri Radeoni 9500 pravzaprav defektni Radeoni 9700. V tovarnah namreč vse Radeone 9700 testirajo in rahlo defektne izločijo, razen če se napaka ne skriva v štirih cevovodih. Ti potem enostavno postanejo Radeoni 9500.

No vsekakor ni vse tako črno, saj je...

13 komentarjev

Procesorski rivali

X-Bit Labs - Na ruski spletni strani X-Bit Labs so objavili nov test. Tokrat so se odločili testirati srce naših mlinčkov -- procesor. Pravzaprav so jih testirali kar šest, po dva Athlona, Penituma ter Celerona; najpogosteje uporabljane pač. Preizkusili so jih v vseh mogočih programih, ki si jih lahko zamislite, v Sandri, igrah, MP3 ter MPG4 kodiranju itd. In kaj so ugotovili. Ne 'ležijo' vsem procesorjem enake aplikacije.

6 komentarjev

Compaq versus Toshiba

X-Bit Labs -

Torej, po nekajdnevnem premoru se spletna stran X-Bit Labs vrača nazaj online. S svežimi novicami in novim testom, kot se za tako stran kakopak spodobi. Tokrat so si ogledali dva prenosnika, Compaqov Presario 2810T ter Toshibino Satellite 1900-703. En z nVidia, drugi z ATI grafično kartico. Pravzaprav so se tokrat bolj osredotočili na razliko na grafičnem področju, saj so navsezadnje testirali mobilne grafikulje dveh največjih rivalov. In kaj so ugotovili? ATI je v malenkostni prednosti, da ...

0 komentarjev

Kako CPU vpliva na performance grafike

X-Bit Labs - Na naši priljubljeni strani x-bit labs so sestavili precej obširen test, ki ponazarja vpliv procesorja kot centralna enota na performanse grafike in grafičnih programov (igre). Vzeli so Ficovega Radeona 9700 in nVidia GeForce4 Ti4600 ter en kupček procesorjev: Intel P4 (1600 MHz, 2000 MHz, 2400 MHz in 2800 MHz) ter AMD AthlonXP (1600+,1800+, 2000+ in 2200+). Še povezava do raziskave!

1 komentar

Gorivo za igričarje

Envy News - Za konec današnjega ciklusa novic pa še nekaj razvedrila. Razne strani ponavadi večinoma testirajo strojno opremo, tale stran, ki se običajno tudi ukvarja s prej omenjeno dejavnostjo, pa se je tokrat odločila testirati pijače, ki "poživijo duha" in so kot nalašč za ponočnjake, ki celo noč nabijajo mrežne igre in se jim očitno niti slučajno ne zdi vredno iti v posteljo, čeprav telo z raznimi znamenji opozarja, da je potrebno počitka. Testirali so štiri pijače, in sicer Vanilla Coke, Pepsi Blue, Sobe Mr. Green in Dr. Pepper Red Fusion. Njihovo glavno sodbo si lahko preberete tukaj, članek pa na žalost ne obravnava kapljic za od monitorja razdražene oči, čeprav so se le-te tudi nekoč pojavile v nekem testu na neki strani,...

14 komentarjev

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev