»

Athlon-64 na policah

X-Bit Labs - Zadnje dni je po internetu krožilo kar nekaj testov novega AMD-jevega izdelka. Kljub temu, da je dolgo časa veljal končni datum izida, 23. september, pa je dolgo pričakovi Athlon-64 končno prispel na prodajne police. Vendar so prvi srečneži, ki že lahko kupijo tega hitrostneža le prebivalci dežele vzahajajočega sonca -- Japonske.

Prvi primerki so označeni z 3200+ in tiktakajo pri dveh gigahercih. Za dodatno hitrost seveda poskrbi tudi L1- in L2 predpomnilnik. Slednjega vsebuje procesor kar megabajt, medtem ko je L1 dodan na procesor v količini 128-ih kilobajtov.

Procesorji bodo za optimalno delovanje potrebovali 1,55 V in so grajeni v 0,13 mikronski tehnologiji. Pri AMD-ju so vrednost Athlona-64 ocenili na manj kot 500 ameriških zelencev -- 475 $. Izdelani so v tridesetem tednu letošnjega leta. Višje tiktakajoče primerke pa lahko pričakujemo konec tega meseca. Klik!

11 komentarjev

Bartoni, drugikrat

več strani -

O Bartonih smo danes že poročali. Ogledali ste si lahko teoretičen članek X-Bit Labsovcev, sedaj, ko se oboroženi z vsemi informacijami, pa je na vrsti praksa -- testi. Ne mislim dolgoveziti, teste si oglejte kar sami:

Pa imate dobršno mero branja za dolg ponedeljkov večer, ako nimate na urniku kaj edukativnega branja.

11 komentarjev

Bartoni

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so objavili nov članek o računalniških komponentah. Tokrat so se odločili testirati tri AMD-jeve paradne konje -- AthlonXP 2500+, 2800+ ter 3000+ procesorje na Barton jedru. Pravzaprav ni šlo za pravi test, saj procesorjev niso primerjali neposredno po velikosti, marveč so se ogledali njihovo zgradbo, karakteristike, ceno, kompatibilnost ter količino oddane toplote v okolje. Klik! za vse informacije o Bartonih.

36 komentarjev

Ponovno Barton

The inquirer - Očitno se novicam o Bartonu ne moremo izogniti, saj se datum predstavitve nezadržno bliža (10.02.2003). Cene so že znane (2500+ model za $195), hitrosti tudi, torej kaj lahko še povemo? Kot pravijo na The Tech Board, bo imel novi AMD-jev procesor podobno zaščito pred (nenamernim [:D]) pregrevanjem kot jo že ima Penitum4, torej se bo procesor pri previsoki temperaturi avtomatsko upočasnil in s tem preprečil nepopravljivo okvaro procesorja. Poleg tega bosta L1 in L3 mostička povezana, kar bo omogočalo navijanje procesorja brez posegov v sam procesor. Tako bomo lahko to storili kar s spreminjanjem FSB-ja in množilnika v BIOSu. Prvič.

The Inquirer pa ima še nekaj zanimivih podrobnosti glede nove generacije AMDjevih procesorjev -- K8. AMD bo procesorje z imenom Opteron (kodno ime Sledgehammer) s hitrostmi 1.4 GHz, 1.6 GHz in 1.8 GHz predstavil 22. aprila v New Yorku. Athlon64 (Clawhammer) pa je prestavljen na september in sicer zato, ker AMD čaka na izid 64-bitnega operacijskega...

14 komentarjev

AMD-jevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs -

Podjetje Advanced Micro Devices ali krajše AMD je ponovno objavilo rahlo spremenjeno verzijo svojega poslovnega načrta. Kaj se nam obeta tokrat? Glavna ideja še vedno ostaja povečanje prodaje x86-64 procesorjev, kar ne bo tako lahko, saj ima AMD nemalo težav pri doseganju višjih frekvenc delovanja s 64-bitnimi procesorji.

Opteroni bodo predstavljeni aprila, uradnih informacij o frekvencah pa še ni. Govorilo se je sicer o taktih ranga 1.40-1.60 GHz, a to je, poudarjam, neuradno. Kakorkoli že, ob koncu leta naj bi Opteroni tiktakali že pri poltretjem gigahercu. Opteroni zgrajeni na 0.09-mikronski tehnologiji se zaenkrat kodno imenujejo Athens, dostopni pa bodo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

AMD je takísto potrdil namero o izdaji dveh različnih 64-bitnih vej procesorjev. Močnejša veja se bo imenovala Athlon64, procesorji bodo opremljeni z 1 MB L2 predpomnilnika, rangirani pa kot 2800+, 3100+ ter 3400+. Zmogljivejši inačici 3700+ ter 4000+ bosta izšli šele v drugi polovici leta....

0 komentarjev

Bartoni prihajajo

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jevi Barton XP procesorji pojavili na prodajnih policah v začetku februarja. Ti procesorji so še vedno grajeni na K7 osnovi, ki je bila predstavljena že daljnega leta 1999, proizvajali pa jih bodo v UMC tovarni v Tajvanu.

7. februarja bodo tako luč sveta končno ugledali modeli 2500+, 2800+ ter 3000+. Koliko bodo dejanski takti teh procesorjev še ni znano, po neuradnih podatkih pa naj bi tiktakali pri 1833, 2083 ter 2250 MHz. Vsi modeli bodo uporabljali 333 MHz sistemsko vodilo.

Še to, tri dni pred njihovo predstavitvijo, naj bi AMD predstavil tudi zadnji procesor na Thoroughbread jedru -- AMD AthlonXP 2600+, ki bo deloval še vedno le pri 266 MHz sistemskega vodila. O dobavljivosti in ceni še ni podatkov.

1 komentar

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev