»

Western Digital: Tri leta neprekinjenega delovanja diskov je dovolj

Slo-Tech - Zadnje tedne uporabniki po vsem svetu ugotavljajo, da njihovi NAS-i v programski opremi Synology DiskStation Manager javljajo opozorilo, da bodo Western Digitalovi diski odpovedali. To se zgodi po treh letih delovanja NAS-a, saj tedaj Western Digitalova programska oprema Device Analytics (WDDA) začne opozarjati, da je disk nabral veliko število ur obratovanja. Synology je potrdil, da opozorilo njihov DiskStation Manager le preda uporabniku, izvira pa iz WDDA.

Nimajo vsi Western Digitalovi diski programske opreme WDDA. Synology pravi, da se opozorilo pojavlja v serijah WD Red Pro, WD Red Plus in WD Purple. Drži, da proizvajalci diske ločijo glede na namen uporabe, a da bi diski odpovedali po treh letih delovanja, je vseeno huda predpostavka. Western Digital uradno tega sicer ne trdi, temveč opozarja le, da je disk morda blizu konca življenjske dobe in da ga velja zamenjati. WDDA so v resnici parametri, ki so podobni SMART-u, ki ga že desetletja poznamo. Javljajo različne podatke o zdravju diska, ki bi vsaj v teoriji lahko napovedali njegovo slovo. V praksi to včasih deluje, še večkrat pa tudi ne.

Ni pa to prvi spodrsljaj, ki si ga je privoščil Western Digital. Spomnimo, da so način zapisa podatkov SMR, ki je cenejši in...

40 komentarjev

Najzanesljivejša Hitachi in Western Digital, Segate 3 TB prava katastrofa

Slo-Tech - BackBlaze še vedno objavlja statistiko pokvarljivosti diskov, ki kaže nekatere zanimive trende. Letošnji polletni rezultati so v skladu z lanskimi in predlanskimi izsledki. Najzanesljivejša znamka je Hitachi, dobro se odreže tudi Western Digital (ki je med drugim lastnik Hitachija, ki ima uradno ime HGST), precej slabši pa so Seagatovi diski. Parametrov za ocenjevanje diskov je več, v analizi pa so se osredotočili na odpoved, ki je definirana kot nesposobnost zagona, sinhronizacije v RAID ali padec parametrov SMART pod kritične vrednosti.

Zanimivo je, da...

27 komentarjev

Dvajset trdih diskov na preizkušnji

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali gigantski test trdih diskov, ko so v WinBenchu 99, Intel IOMetru in FC-Testu preizkusili ter na šestnajstih straneh popisali dvajset diskov različnih proizvajalcev -- dva IBM-ova in dva Hitachijeva, štiri Maxtorjeve, Western Digitalove, Seagateove in Samsungove, vse kapacitete osemdeset gigabajtov.

Za primerjavo, koliko so diski resnično napredovali, so uporabili referenčni disk IBM serije DTLA. Enega samega zmagovalca ni bilo; v nekaterih testih je zmagal Western Digitalov Raptor, v drugih Maxtorjeva predstavnika z osmimi megabajti predpomnilnika (inačici SATA in ATA133). So pa diski opazno napredovali v...

13 komentarjev

Western Digital z diski za prenosnike

X-Bit Labs - Western Digital je vsem dobro poznan po kvalitetni seriji diskov z osmimi megabajtimi predpomnilnika, ki so bili v času izida eni najboljših diskov sploh, visoko cenjeni pa so še danes. Po poročanju X-Bit Labs se je kalifornijski gigant odločil svoje izkušnje pri izdelavi diskov uporabiti tudi drugje. Prodreti namreč želijo tudi na trg diskov za prenosne računalnike, ki ga trenutno obvladujejo Hitachi, Toshiba in Fujitsu. Podrobnejših informacij o vrstah diskov, ki jih bodo pri Western Digitalu izdelovali, še ni, predvidevamo pa lahko, da bo šlo za SATA-150 družine. Več o tem.

0 komentarjev

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

Osemmegabajtneži

X-Bit Labs -

Western Digital je bil prvi, ki je začel s politiko vgrajevanja osem megabajtov predpomnilnika v svoje diske, kar ga je kar dolgo časa držalo na absolutnem prestolu, vsaj kar se tiče surove hitrosti diskov. Kmalu so to ugledali še ostali proizvajalci trdih diskov in zadevo so pri priči implementirali v svoje diske. Se vam zastavlja vprašanje, kaj sedaj kupiti? Odgovor najdete na X-Bit Labs.

Fantje (in dekleta? [;)]) so tokrat testirali štiri diske z osmimi megabajti predpomnilnika. Dva Western Digitalova, Maxtorja (z uporabo ATA133 ter ATA100) ter IBM-ovo zverino. Diske se pod sistemom FAT32 testirali v vseh mogočih pogojih, kar si jih lahko zamislite. Rezultati so bili presenetljivi....

13 komentarjev

Utišajte diske

PC Arena -

Na PC Arena so objavili test drugačnih računalniških komponent. Testirali so namreč posebne obloge, ki jih pritrdite na diske in s tem zmanjšate njihovo glasnost ter tresljaje. Zadeva izgleda dokaj kul, njena uporabna vrednost pa je vprašljiva. Saj smo vendar Slo-Tech z navitimi računalniki in goro ogabno vreščečih ventilatorjev, nas pa bi motil ropot diskov! Test tukaj!

6 komentarjev

Dirkač med diski

X-Bit Labs - Če veljajo Western Digitalovi diski z 8 MB predpomnilnika za alfainomega v IDE svetu, si lahko danes ogledate test prvaka v SCSI svetu. Na X-Bit Labs so si namreč danes ogledali Seagetov disk imenovan Cheetah X15 36LP U320, ki pomete z vsemi IDE diski. Vse te kratice v imenu vam povedo, da gre za disk nove generacije vmesnika Ultra320 SCSI, ki naj bi dosegal povprečne prenose kar 60 MB/s unbuffered, kar je ogromno. Če vas zanima, kakšnega diska navadni smrtniki še nekaj časa ne bomo imeli, klik!

11 komentarjev

WDjev velikan

Tom's Hardware - Western Digitalovi diski z osmimi megabajti predpomnilnika (JB - Special Edition) uživajo veliko spoštovanja med uporabniki, tako da WD pospešeno izdaja še nove in nove različice. Njihov naj, naj disk v vseh pogledih je trenutno 200 gigabajtna izvedenka z dodatnimi 8 MB cachea, ki vas olajša za štiristo dolarjev. Mrcino so si med drugimi diski ogledali tudi pri Tom's Hardware in bili z njo izjemno zadovoljni. Slin!

11 komentarjev

Digit-Lifov test diskov

Digit Life - Pri Digit-Life so se odločili, da bodo testirali Western Digitalova diska iz serije AB in BB. Western Digital je kar precej znan proizvajalec, v svoje diske pa vgrajuje t.i. Data LifeGuard tehnologijo. Digit-Life je diska v družbi konkurence testirali z vsemi možnimi programi, ki izmerijo hitrost, dostopni čas, prenos podatkov, učinovitost v FAT in NTFS datotečnem sistemu in še kaj bi se našlo. Če se odločate za WD disk, potem si test le oglejte. Tudi sam posedujem Western Digitala in sem kar zadovoljen z njim .

0 komentarjev