»

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

GeForceFX 5900 Value s 128 ali z 256 biti?

X-Bit Labs -

Na spletu so se pojavila ugibanja, da bo imel GeForce 5900 Value, ki ga bo izdala Nvidia in bo šibkejši bratec Ultra inačice, le 128-bitno pomnilniško vodilo. nVidia še ni dala uradne izjave. A če malo pošpekuliramo ...

Trenutno najzmogljivejši kartici sta GeForceaFX 5900 in 5900 Ultra, ki imata 256-bitno vodilo in 128 oz. 256 MB pomnilnika. Njuni ceni se gibljeta okrog 400 oz. 500 dolarjev, kar je veliko. Šibkejša kartica je GeForceFX 5600, ki pa ponuja veliko, veliko manj, tako da je praznina med temi karticami velika. Že pred časom je nVidia najavila, da bo izdala še okrnjeno verzijo 5900, ki bo stala 300 dolarjev. Zdi se logično, da bo to prav GeForceFX 5900 Value s 128-bitnim pomnilniškim vodilom. Bomo videli.

7 komentarjev

nVidia GeForceFX 5800 Ultra naprodaj na Japonskem

vir: Akiba
Akiba - Samo nekaj manj kot štiri mesece po prvi omembi nVidiine grafične pošasti GeForceFX 5800 Ultra, je ta naprodaj na Japonskem. Grafično kartico, ki temelji na nVidiienem čipu, izdeluje podjetje ASUSTek in nosi oznako ASUS GeForceFX 5800 Ultra V9900. Kartico je mogoče kupiti za 498 do 542 dolarjev, ostaja pa tudi vprašanje, kdaj se bo grafična kartica začela prodajati v Evropi in v ZDA. Več o tem.

1 komentar

Bartoni, drugikrat

več strani -

O Bartonih smo danes že poročali. Ogledali ste si lahko teoretičen članek X-Bit Labsovcev, sedaj, ko se oboroženi z vsemi informacijami, pa je na vrsti praksa -- testi. Ne mislim dolgoveziti, teste si oglejte kar sami:

Pa imate dobršno mero branja za dolg ponedeljkov večer, ako nimate na urniku kaj edukativnega branja.

11 komentarjev

GeForceiFX ukinjeni

The inquirer - Po špekulacijah sedaj tudi uradno. Nvidia bo ukinila izdelavo njihovega dolgo napovedovanega paradnega konja, GeForceaFX. O tej grafični kartici se je po medmrežju pisalo na veliko in bila naj bi ena izmed največjih novosti v letu 2003. Vzrok za tako drastično spremembo pa naj bi bila novost, katero pripravlja njen največji rival ATI. Zaradi tega se bo nVidia raje osredotočila na NV35. Klik!

37 komentarjev

GeForceFX Ultra pred tablo

več strani - GeForceFX Ultra je tu. Uradno. V vsem svojem sijaju. Časa za odpravljanje napak Nvidia uradno več nima (še vedno sicer ostanejo tiha mešetarjenja z gonilniki), saj so se odločili GeForceaFX splaviti tudi v praksi. Vedno eksluzivne tuje spletne strani so to možnost pograbile z obema rokama in pred nami so že prvi testi. Kar lepo branje za dolgočasen ponedeljkov večer, kajne?



Zahvala za to novico gre našemu vesoljcu ALIEN3001, kateri nas je založil z vsemi ustreznimi povezavami....

10 komentarjev

Podatki o NV3x se kristaliziriajo

X-Bit Labs -

Stvari okrog Nvidiine nove družine grafičnih procesorjev NV3x se počasi jasnijo. No, pravzaprav tokrat ne bomo govorili neposredno o GeForceFX (NV30), temveč se bomo posvetili njegovima derivatoma -- NV31 ter NV34. Torej, kot kaže, bosta ta dva bratranca cenejša NV30, v drobnem tisku pa piše, da ne bosta podpirala vseh zmožnosti dražje NV30. Hmm ...

  • NV31 bo nadomestilo za Ti4600, po zmogljivostih pa se bo meril z Radeonoma 9500 Pro ter 9700 Nepro.
  • NV34 pa bo, vsaj po zagotovili Nvidie, revolucija na področju grafičnega oblikovanja. NV34 naj bi domoval v mobilnih računalnikih.

Nvidia zaenkrat podrobnejših informacij ne daje, zagotovili so le, da bosta obe kartici res derivata NV30 z nekaj manj funkcijami. Pravzaprav funkcije naj ne bi bile popolnoma nedostopne, saj bomo menda imeli možnost njihove emulacije s strani glavnega procesorja prek gonilnikov. Zmedeni?

3 komentarji

Kupite GeforceFX -- brez grafikulje v paketu

BFG Technologies - Izgleda, da se res že bliža tisti tako dolgo pričakovani dan izida nVidiine družine kartic GeforceFX. O njenih specifikacijah smo pisali res že na dolgo in široko, tako da se tu ne kanim ustavljati. Prav tako se ne nameravam delati norca iz nVidiine filozofije izdajanja kartic na šest mesecev, kar je v resnici že tretjič zapored raztegnjeno na eno leto [:D].

Kakorkoli že, eno od podjetij, ki bo GeforceFX kartice prodajalo, je tudi BFGTech, kjer so za zagotovitev prodaje začeli tržiti "pre-sell" paket, v katerem dejansko še ni grafične kartice. Za predvideno ceno štiristotih dolarjev boste v paketu dobili kup promocijskega materiala, kartice s popusti pri nakupu komponent ter računalniške igrice. Poteza je po mojem mnenju zvita, saj si bodo tako BFGTecherji zagotovili določeno število vnaprej prodanih kartic, je pa res, da kupec založi 400 dolarjev za -- polno slame v žaklju, medtem ko se maček dejansko sprehaja po Santa Clari. Klik!...

1 komentar

MSI ter Leadtek z GeForceFX

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes bosta podjetji MicroStar International (MSI) ter Leadtek prva proizvajalca težko pričakovanega GeForceaFX. Grafične kartice GeForceFX naj bi se začele prodajati konec januarja oz. v začetku februarja, tako da bo morala nVidia kar pošteno zavihati rokave, da bodo vsi proizvajalci, ki trenutno proizvajajo GeForce kartice, dobili pravočasno nove čipe.

0 komentarjev

Testa grafičnih kartic

več strani - Tako, na internetu sta se pojavila dva nova testa grafičnih kartic. Prvega so tokrat izvedli na [H]ardOCP, kjer so testirali kartico z imenom Asus V9280S/TVD Ti 4200-8X, ki, kar nam pove že ime, temelji na GeForce4 Ti4200 grafičnem procesorju ter uporablja novo AGP 8x vodilo. Gre sicer za malce starejšo kartico, kateri pa je vrednost ob pojavi GeForceaFX padla in je tako še bolj privlačna za kupce, saj gre še vedno za eno izmed močnejših kartic dandanes.

Drugo kartico pa so testirali na Beyond3D. Tam so preizkušali kartico imenovano Parhelia. Matroxova stvaritev s 128 MB pomnilnika, ki naj bi predstavljala konkurenco GeForce4 karticam, a jim lahko na žalost konkurira le v ceni. Tisti, ki se z grafiko ukvarjajo poklicno so seveda izvzeti, saj imajo posebne zahteve in natančno vedo kaj potrebujejo. V kolikor ste še vedno v dvomih glede nove grafične kartice, klik ter klik!

0 komentarjev

Are you ready?

HardOCP - Pa smo ga le dočakali. Danes je nVidia končno predstavila svojega novega paradnega konja med grafičnimi karticami, GeForceFX. In tiste najbolj ažurne strani so nas že osrečile s prvimi testi oz. članki na to temo. Na [H]ardOCP so spisali bolj članek kot test o GeForceFX, kjer so se dotaknili novih tehnologij, napovedanih pospeškov ter dodatnih zmožnostih te nove zverine. Klik!

Dodatek (19:30): Članek o omenjeni grafični kartici so spisali tudi na Tom's Hardware. Hitro v branje!

Dodatek (19:37): Če ste torej slučajno srečnež, ki poseduje Radeona 9700 ali GeForceFX pa še tole dejstvo. Microsoft je že pred slabim tednom izdal prvo Public Relase beta verzijo DirectX9, ki je na voljo na tem naslovu. Hvala odiedog za ta podatek.

17 komentarjev