»

Optimizacija pretoka vode

ProCooling -

Na ProCooling so spisali zanimiv članek, ki podaja praktične nasvete, kako poceni vendar učinkovito izboljšati pretok v vodno hlajenem sistemu s poudarkom na črpalki.

Članek se najprej posveti zmanševanju upora v krivinah cevi, nato pa izgradnji majhnega rezervoarja za črpalko, ki olajša dotok vode v črpalko in s tem izboljša zmogljivosti in prepreči okvare, ki jih lahko povzročijo zračnih mehurčki, nastajajoči ob prevelikem podtlaku. Kar ta članek loči od podobnih je, da so vse modifikacije podprte s teorijo, ki razloži zakaj tako. Obvezno branje za vse vodovodarje!

3 komentarji

Zaščita vodnega hlajenja

Bit Technologies - Vsakič, ko pustim svoj računalnik vklopljen dlje časa, se ne morem znebiti nelagodnega občutka. Kaj pa, če odpove črpalka? Kaj pa, če... no, pa saj razumete. Če bi odpovedala črpalka, bi me ob prihodu domov pričakal lepo zapečen procesor.

To je najbrž strah vsakega, ki ima vodno hlajenje. Za vse, ki hočejo nekaj narediti glede tega, priporočam v branje tale članek na bit-techu. Avtor članka je BladeRunner, znan po svojih izjemno lepih vodnih blokih.

V pričujočem članku se je lotil zaščite svojega računalnika pred odpovedjo sistema vodnega hlajenja in jo izvedel na precej zanimiv način - recimo magnetno stikalo, ki dovoli vklop računalnika šele, ko je napajalni kabel za črpalko na svojem mestu, potem indikator zadostnega pretoka vode,... Članek priporočam v branje vsem, ki imate vodno hlajenje in hočete imeti mirno vest, ko pustite računalnik vklopljen dlje časa....

0 komentarjev

Hlajenje vode pod temperaturo okolice

Slo-Tech - V našem forumu poteka debata, kako kar najbolje hladiti vodo, ki se pretaka v naših vodno hlajenih sistemih. Debato najdete tukaj, najzanimivejši del pa je povezava, ki jo je dal Kaboom - gre za neke vrste "tower cooling", kaj to natančno je, pa si lahko preberete na tem naslovu. Moram priznati, da je zadeva zelo zanimiva in, kar je še bolje, poceni in učinkovita. Edina slabost takega sistema pa je, da izhlapeva vodo - torej jo je treba vsake toliko časa malo doliti :D.

2 komentarja

Peltierji @ ProCooling

ProCooling - Celi kopici drugih se pridružuje še en članek o peltierjevih elementih, tokrat na ProCoolingu. Verjamem, da dotične zadevice poznate že čisto vsi, če pa ne, pa bo dotični članek kar primeren, čeprav je mogoče malce preveč tehnično naravnan. Priporočam tudi naš članek, ki je sedaj star že več, kot eno leto, toda kljub temu mu nič ne manjka .

0 komentarjev

Polnjenje zaprtega vodnega sistema

ProCooling - Pravilno polnjenje vodnega sistema z zaprtim pretokom vode (in-line pumpa) je lahko precej težavno in zakomplicirano opravilo. Sistem cevi in pumpo je namreč treba napolniti do zadnjega kubičnega milimetra, saj zrak precej škoduje hladilni sposobnosti. No, tipi na ProCooling so naredili vodič na to temo, ki bi moral biti v veliko pomoč vsem nadebudnim izdelovalcem vodno hlajenih sistemov. ProCoolaši so se namreč učili na svojih napakah in moram priznati, da imajo res veliko izkušenj s takimi stvarmi, tako da si stvar le oglejte!

0 komentarjev

Test DigiDoca5

3D Chipset - Še en zanimiv članek s ProCooligna danes... gre za test zelo uporabnega overclockerskega pripomočka, DigiDoca5. Gre za majhno kontrolno enoto, ki se pritrdi v prosto 5.25" režo in skrbi za pravilno delovanje ventilatorjev in merjenje temperatur. Na zadevo lahko priključite kar 8 ventilatorjev (seveda pri vseh lahko spremljate vrtljaje) in 8 temperaturnih tipal, napravica pa rezultate sporoča preko majhnega LCD zaslončka. Vsekakor se DigiDoca nebi branil, in tudi pri ProCoolingu jim je bil všeč. Test se nahaja tukaj.

6 komentarjev