»

Nadgradnja onemogočila pametne ključavnice

Slo-Tech - Pametne ključavnice RemoteLock 6i podjetja LockState so minuli teden odpovedale poslušnost, ko je LockState izvedel oddaljeno nadgradnjo (OTA) in jim programsko opremo (firmware) prepisal z napačno. Zaradi pomote so ključavnicam RemoteLock 6i poslali firmware od modela RemoteLock 7i, kar se je seveda končalo slabo. Zapis napačne verzije firmware poznamo iz časov flashanja matičnih plošč in v novejšem času nadgrajevanja (oziroma odklepanja) pametnih telefonov, kjer je napačna verzija napravo spremenila v ličen obtežilnik za papir (bricked). Nekaj podobnega se je zgodilo tudi ključavnicam.

Ker so po napačni nadgradnji popolnoma odpovedale poslušnost, jih ni bilo mogoče na daljavo popraviti s pravo verzijo. V stanovanja so uporabniki...

60 komentarjev

Varnost elektronskih ključavnic s tipkovnico

Schneier.com - V nekaterih okoljih se za odklepanje vrat uporabljajo posebne elektronske ključavnice v obliki tipkovnic, kjer se vrata odpirajo s pomočjo vnosa pravilnega - praviloma 4-mestnega - PIN-a.

V primeru 4-mestnega gesla je na numerični tipkovnici 10.000 možnih kombinacij, njihovo preverjanje pa morebitnemu nepridipravu lahko vzame kar nekaj časa. Dokler se ne zgodi obraba tipkovnice...



Na takole obrabljenih tipkovnicah, katerih fotografije so objavljene na

20 komentarjev

"Krekanje" avtomobilov

Schneier.com - Peter Boothe, na everything2.com znan pod imenom Jongleur, je objavil prispevek o <i>krekanju</i> avtomobilov s ključavnico brez ključa (tim. keyless entry pad).



Boothe je namreč ugotovil, da varnostni mehanizem ključavnice ne preverja posameznih zaporedij glede na dolžino zaporedja, pač pa preverjanje poteka "zvezno". V primeru, da je avtomobilska koda 11357, nekdo pa vpiše 5113579, se bodo vrata odprla, saj so se z vnosom 7 številk preverila tri zaporedja (51135, 11357 in 13579).

Ker je posamezno zaporedje (geslo) dolgo 5 znakov, na voljo pa imamo 5 različnih tipk, izračun pokaže, da je vseh zaporedij natančno 55 = 3125. S pomočjo de Bruijnovega zaporedja je Boothe izračunal minimalno zaporedje s katerim je...

24 komentarjev

Podloga za vroče poletne dni

Metku.net - Vročina res pripeka in če si ne lastimo klime, lahko kakršno koli delo postane muka. Tudi sedenje pred računalnikom ni preveč prijetno, zato je eden izmed članov strani Metku Mods zgradil hladilno podlogo za miško. Na podlogi narejeni iz pleksi stekla sta pritrjena dva ventilatorja, ki po vrezanih zračnih kanalih pihata v roko. Da pa modifikacija ne bi bila preveč monotona, je avtor vanjo vgradil še modre LED diode in ključavnico, s katero je prižgal ventilatorje.

8 komentarjev

Kako zakleniti računalnik

Overclockers Australia - Fantje na OC.AU so objavili članek o tem, kako na nek način zavarovati računalnik z navadno ključavnico. Enostavno so celoten projekt gradili na tem, da brez ključa v ključavnici računala ne morete imeti prižganega. Kako jim je to uspelo? Na ključavnico so povezali žico, ki povezuje osnovno ploščo ter gumb za vklop. Če ključavnica ne daje stika, je zategadelj vklop škatle onemogočen. Seveda ostaja možnost odprtja računala, a kdo bi se obremenjeval [:D]. Klik!

4 komentarji

Računalnik v predalniku?

Overclockers Australia - Hehe, to je pa lepo. Ravno na to idejo sem prišel jaz, ko sem razmišljal kam privijačiti moj doma spacani usmerjevalnik, ki je (bo) hkrati tudi tiskalniški strežnik in moj najboljši prijatelj ([:D]). No, iz moje moke ni bilo kruha, tako da bodoči P-120 usmerjevalnik še vedno stoji na mizi ugasnjen, je pa mojo zamisel izvedel neki entuziast na OC.AU. Človek je dobesedno vzel predalnik, izrisal načrt, malo rezal ter tolkel in spravil delujoč računalnik v tole: Meni je všeč [:D]. Klik!

1 komentar

Mami, kaj je to lacunalnik?

Accelenation - V vsakem primeru je na svetovnem spletu člankov takega kova premalo. Na Accelenationu so se spravili spisati članek, ki opiše vse osnovne ter potrebne dele računalnika s stališča popolnega laika. Spravili so se popolnoma na vse, od osnovnih plošč ter procesorjev preko pomnilnika do priključkov ter operacijskih sistemov. Vsem znalcem v tej branži klik odsvetujem, ostali, ki pa še ne ločite razliko med kb/s ter kB/s, pa kar veselo na klik!

0 komentarjev

Nori japonski overclockerji

Overclockers Australia - Na OC.AU sem zasledil, da je nek japonski overclocker svojega Pentiuma4 navil iz 2.2 GHz na 2.6 GHz, uspelo mu ga je pa celo zbuditi na 2.9 GHz. Na tej strani lahko zasledite vse podrobnosti, sicer v japonščini. Pustimo hieroglife, pomembni so screenshoti ... Sicer pa AMD ne more več trditi, da ima najhitrejši procesor po zmogljivostih. Tukaj tale močno naviti P4 podira rekorde. Čakamo odgovor še kakšnega Japonca, ki bo navil Athlona XP na 2600 MHz

2 komentarja