»

UV ventilatorji -- DIY

DarkVision Hardware -

Ste že videli UV ventilatorje? Če še niste, si jih le oglejte, saj se odlično podajo k dobro modificiranemu računalniku in zatemnjeni sobi. [:D] Njihova slaba lastnost je bolj ali manj le cena. No, da pa to ne bo več tako, so poskrbeli na DarkVision Hardware, kjer so objavili članek, kako si doma izdelati prav takšne ventilatorje. Poceni, kakopak. Članek na tem naslovu.

2 komentarja

Okrogli IDE kabli - UV

HighTekPC - V vsakem računalniku so zelo v napoto široki, 80 žilni IDE kabli, ki zelo ovirajo pretok zraka skozi ohišje. V današnjih dneh se da dobiti okrogle (cevkaste, če smo natančni)kable, ki so bistveno ožji in bolj "aerodinamični" in zaradi tega je pretok zraka lažji. Prav o okroglih kablih so pisali na HighTekPC. A to niso običajni okrogli kabli. Njihova posebnost se pokaže, ko vanje usmerimo UV luč - takrat začnejo svetiti v lepi modri svetlobi. A na žalost so bili avtorji v članku zelo skopi, saj obsega le eno - pa še to kratko - stran.

3 komentarji

Okrogli kabli in hladne katode

Slo-Tech - Ko odpremo ohišje računala, takoj opazimo tiste velike ploščate 80 ozirima pa 40-žilne kable, ki povezujejo matično ploščo s trdim diskom, CD enotami,... Če vam je pomemben pretok zraka, si lahko kupite okrogle kable, katere so si skupaj s hladnimi katodami ogledali na Furious Tech. Članek je zelo kratek, a obsega zadovoljivo število fotografij. Klik!

Če vam je pa škoda teh nekaj tisočakov za urejeno kablovje, si to lahko naredite sami.

6 komentarjev

Pripomočka za moderje

3dXtreme - Modificiranje že dolgo časa ni več samo "mesarjenje" zunanjosti ohišja, ampak se je počasi preselilo tudi na njegovo notranjost. Lepe notranjosti pa seveda ni brez številnih dodatkov - recimo okroglih IDE kablov in hladnih katod ter še nekaterih drugih stvari, o katerih pa bo govora kdaj drugič. Okrogle IDE kable proizvajalca Vantec in črno hladno katodo so si ogledali na tej strani. Ker je bilo o okroglih kablih danes že nekaj govora, naj omenim le to, da so Vantecovi nekaj posebnega, saj so prekriti s posebnim materialom, ki ponoči lepo zažari. Črna hladna katoda pa je zopet razred zase, saj za razliko od večine sveti vijolično. Skupaj s pravim ohišjem in nekaterimi manjšimi dodatki pa lahko predstavlja kar lepo kombinacijo. O obeh dodatkih so se razpisali tukaj.

0 komentarjev

Kako narediti okrogle kable?

več strani - Okrogli kabli IDE so postali danes že kar nuja, če nočete, da bi se topel zrak ujemal v običajne IDE kable in vam onemogočal učinkovitejše hlajenje. To so potrdili tudi številni navijalci, ki so si svoje okrogle IDE kable bodisi kupili, bodisi so si jih izdelali sami.

Postopek izdelave okroglega IDE kabla je povsem preprosto opravilo, ki ne zahteva doktorata iz reaktorske fizike, ampak samo nekaj potrpljenja in ročnih spretnosti. Če ste slučajno začetnik v izdelovanju, pa bo bolje, če si prej preberete nekaj literature. O izdelavi okroglih kablov so se na kratko razpisali na 8 balls Hardware strani, potrebno znanje pa boste našli tudi na Slo-Techu [;)].

4 komentarji

Vantecovi okrogli IDE kabli

Overclockers Online - Prav vsi, ki smo hoteli optimalizirati pretok zraka čez ohišje, smo se vprašali, zakaj za vraga so 80-žilni IDE kabli narejeni tako, da zasedejo samo dve dimenziji? Tako izpadejo zelo ploščati ter izjemno ovirajo pot zraku. Tisti, ki smo pred dvema letoma hoteli imeti okrogle kable, smo se opravila lotili sami ter preprosto razrezali kabel na skupke po pet žic ter naredili okrogli kabel, ki ni oviral pretoka zraka. No, medtem so računalniški proizvajalci že zavohali vir dohodka ter se sami spravili v množično proizvodnjo takih pripomočkov. Eno od podjetij, ki proizvaja te kable, je Vantec, ki svoje kable izdeluje v treh dolžinah - 45 cm, 60 cm in 90 cm. Izbiramo lahko tudi med enim ali dvema priključkoma za diske. Kot so rekli na OC Online - lepši od doma narejenih, s profesionalnejšim, kulsim izgledom. Take kable (sicer nisem prepričan da ravno od Vanteca) prodajajo tudi v Mlacomu - za 90 centimeterskega boste morali odšteti 4.200 SIT....

1 komentar

Tovarniški "okrogli kabli"

Club Overclocker - Okrogli kabli so eden izmed najbolj razširjenih overclockerskih trikov. Izdelava le-teh je zelo preprosta, uporabnost pa velika, saj se pretok zraka skozi sistem zelo poveča. Edini problem pri domači izdelavi okroglih kablov predstavljajo 80 žilni ATA66/100 kabli, ki se jih ne sme prepogibati zaradi presluha. Tu pa pridejo na vrsto prava podjetja in CrazyPC je predstavil tovarniško izdelane ATA66/100 okrogle kable. Zadevce so "testirali" na ClubOverclocker, njihove izsledke pa lahko preberete tukaj. Zanimivo, toda jaz bom raje ostal pri domači izdelavi [:)].

3 komentarji

Megastično ohišje

HardOCP - Kaj vse se ne rodi v možganih vnetih overclockerjev... Včasih so ideje prav neverjetne in dovolj kvalitetne, da se jih ne bi sramovali niti največji proizvajalci. Med take vsekakor spada ideja in izdelava tega ohišja. V bistvu sploh ne morem reči kaj drugega, kot neverjetno [8-O]. Upam le, da bodo avtorji uresničili svoje namere o komercialni proizvodnji, saj mi ne bi bilo žal niti tolarja za tako umetnijo!

7 komentarjev