»

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja

Red Hat odlično v tretjem kvartalu

Reuters - Red Hat je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje, ki se je končalo 30. novembra. Rezultati so glede na trenutno gospodarsko stanje zelo dobri, saj so napovedi celo presegli. Prihodki so se povečali za 22 odstotkov na 165,3 milijona dolarjev, dobiček pa za slabih dvajset odstotkov na 24,3 milijona dolarjev. Izvršni direktor podjetja je dejal, da je svetovna kriza prednost zanje, saj si podjetja vedno težje privoščijo drago lastniško programsko opremo in tako vedno pogosteje posegajo po cenejših alternativah, ki jih trži Red Hat. Delnice podjetja so po objavi na newyorški borzi pridobile desetino svoje vrednosti.

22 komentarjev

Industrija si bo v letu 2003 opomogla

Slo-Tech - Analitiki so oznanili, da v tekočem-komaj-začetem letu pričakujejo rast na področju polprevodnikov. Recesija naj bi se tako končala, v zadnjih dveh letih zdelano gospodarstvo pa naj bi si od 12 - 16 odstotne rasti kar lepo opomoglo.

Misleči bralec si verjetno misliš, da živim zgolj od pisanja novic o recesiji. Napak, le poročam o njih. Ob tem pa ne morem mimo opažanja, da tovrstne novice v vseh medijih lahko zasledimo že več kot dve leti ter da se je -- sodeč po najstarejših -- recesija že zdavnaj končala, gospodarstvo pa je ponovno v črnih številkah... O tem dejstvu (da se recesija končuje, ne o črnih številkah [0:)]) so slušeče opozorili tudi ob odprtju sejma interinfos, svoj lonček pa redno pristavljajo priznane tržnoraziskovalne skupine (Gartner), nemalo jih o tem vodi celo/cela predavanja. No, ob tem ne gre zanemariti dejanske moči medijev -- če teh ne bi bilo, bi kakšno podjetje utegnilo recesijo celo spregledati ;-).

Je mehurček, ki se je razpočil ob nasičenosti trga leta...

3 komentarji

Red Hat v črnih številkah

Slo-Tech - Eno od vodilnih podjetij kar se tiče Linux distribucij, Red Hat, se je znašlo v črnih številkah. Da, poslujejo z dobičkom; to četrtletje le-ta znaša znaša $304000, ustvarili pa so za 24,3 milijonov zelencev prihodka. V črne številke so prišli predvsem zaradi povečanega povpraševanja s strani podjetij, ki predstavljajo 93% njihovega prometa. To dokazuje, da se da tudi z "odprto kodo" nekaj zaslužiti. Klik!

Microsoft pa v jok in na drevo ... [:D]

3 komentarji

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja