»

nVidia odstranila posrednika

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
HardOCP - Ko govorimo o proizvodnji grafičnih kartic daleč najpomembnejših igralcev na trgu, ATI-ja (oz. AMD-ja) in nVidie, je zgodba v obeh primerih enaka. Oba izdelata arhitekturo oz. načrte za jedro ter načrte tiskanine referenčnih kartic, čipe naročita v livarni, zadnje čase oba večinoma pri TSMC-ju, medtem ko za sestavljanje čipa, tiskanine, pomnilnika, hladilnika in ostalih komponent poskrbijo partnerji. Ti kartico na koncu zapakirajo v svojo škatlo, skupaj s svojimi dodatki, npr. igrami, še pred tem pa na hladilnik nalepijo svoj logotip in grafiko, pa naj bo to lepa deklica, zmaj, avto oz. kaj podobnega.

V nekaterih primerih, sploh...

16 komentarjev

Premirje med ATijem in nVidio?!?

The inquirer - Kot namigujejo govorice, naj bi se vojna med grafičnima gigantoma počasi umirjala. ATi in nVidia naj bi se dogovarjala o skupnem načrtu -- o zmanjševanju hitrosti s katero na tržišče prihajajo nove grafične kartice. Obe podjetji sta naveličani vlaganja velikih denarcev v raziskovanje in izdelovanje novih čipov ter stalnega pritiska javnosti zaradi zamud pri izdajanju grafikulj. 0,13 mikronska tehnologija je še en velik razlog za medsebojno povezovanje podjetji. ATija in nVidio mnogi primerjajo z Intelom in AMDjem, a za njiju nikakor ne moremo reči, da se stvari umirajajo. Klik!

22 komentarjev

Compaq Presario 2810T vs. Toshiba Satellite 1900-703

X-Bit Labs - Na x-bit labs so izvedli zelo zanimiv test. Vsi namreč testirajo samo prave AGP grafične kartice za namizne PC sisteme, nihče pa ne pokaže razlike med 3D pospeševalci na področju prenosnikov.

Z v naslovu omenjenima notebookoma so namreč stestirali dve konkurenčni prenosniški 3D grafični kartici in sicer ATI Mobility Radeon 9000 s 64MB DDR in nVidia GeForce4 440 Go z 32MB DDR. Prišli so do zanimivega zaključka, da ATI prekaša nVidio tudi na tem področju, saj GeForce4 Go ne podpira strojnega DirectX8.1. Zelo zanimiv in obširen test si preberite tukaj.

4 komentarji

GeForce4 Ti4800SE Deluxe

VR - Zone -

Nvidiia se je odločila potihoma lansirati nove različice svojih GeForceov4. O njih smo enkrat sicer že govorili (glej povezane novice), a od takrat Nvidia ni zganjala pretiranega pompa in stvar je počasi zamrla. No, pred kratkim pa se je na VR-Zone pojavil test kartice, ki se imenuje Triplex GeForce4 Ti4800SE Deluxe. O Ti480 tipu kartice na Nvidiini spletni strani zaenkrat še ni podatkov, a sklepamo lahko, da se bo to zgodilo kmalu. Da pojasnimo zmedo, kartica, ki so jo testirali, je v resnici GeForce4 Ti4400 s podporo za AGP8x, ki pa jo je Nvidia iz meni neznanih razlogov poimenovala...

5 komentarjev

Načrti nVidie za prihodnost

X-Bit Labs - Podjetje Nvidia, natančneje njen predstavnik, g. Jen-hsun Huang, je danes predstavila svoje načrte za prihodnost. Torej, njihove tovarne bodo nadaljevale z uporabo proizvodnih postopkov manjših tajvanskih podjetij, partnersko podjetje TMSC pa bo začelo izdelovati čipovje v 0.09-mikronski tehnologiji. Na žalost niso povedali, ali bo že NV35 grajen v tej tehnologiji, ali pa bomo morali na njeno implentacijo počakati do izida NV40 -- ta možnost se mi zdi verjetnejša. nVidia še zagotavlja, da bo do konca prihodnjega leta polovica njenih izdelkov narejena v 0.13-mikronski tehnologiji. Več informacij.

10 komentarjev

nVidia z novima NV28 čipoma

DigiTimes - Grafični gigant nVidia je pred kratkim potihoma izdal dva nova čipa družine NV28. Gre za kartici GeForce4 Ti4800 ter Ti4800SE, ki sta naslednici Ti4400 ter Ti4600 čipov z AGP 8x podporo. Povedati velja, da je nVidia sprva načrtovala samo Ti4200 verzijo z AGP 8x podporo, a so se iz nekega razloga odločili tudi za prenovitev močnejših kartic. Zanimivo je tudi dejstvo, da nVidia kartic ni uradno predstavila, temveč jih je kar takoj poslala večjim odjemalcem. Navadni uporabniki naj bi tako prišli do kartic tik pred koncem leta. Klik!

19 komentarjev

Grafične kartice...

Tech Report - Ob današnjem razvoju grafičnih kartic je res težko ostati na tekočem. Pred časom sta obe gonilni podjetji razvoja 3D grafičnih kartic za igričarje, ATi in nVidia, prenovili svojo zbirko. Tako lahko na tržišču od nVidiinih kartic najdemo kar Geforce2 MX200, MX400, Ti, Geforce3 Ti200 ter Ti500 ter Geforce4 Ti4200, Ti4400 ter Ti4600. ATi ponuja Radeone 7000, 7200, 7500, 8500 in 8500 128 MB, da ne omenjam Radeonov 7500 ter 8500 All-In-Wonder. Zmeda, kajne? Popolna. Prav zato so nam na pomoč priskočili The Tech Reportovci, ki so na 15 straneh strnili funkcije, prednosti ter pomanjkljivosti večine zgoraj naštetih kartic. Vse so tudi primerjali med seboj ter potegnili smiseln zaključek. Klik!

7 komentarjev

Test Ti4400 ter Ti4600

Digit Life - Tokrat je te dve kartici testiral Digit-Life. Članek je zanimiv, saj poleg samih benchmarkov pove tudi, česa novega se lahko nadejamo v novih Geforce4 grafičnih karticah. Kartici so primerjali z Geforce3 Ti družino ter ostalimi konkurenčnimi grafičnimi karticami. Rezultat? Tistih 75 MHz hitrosti procesorja ter 100 MHz DDR hitrosti pomnilnika se ne pozna prav kaj dosti v prid Ti4600, tako da je odštetje dodanih 50 tisočakov za Ti4600 malodane nerazumljivo. Je pa res, da je pomnilnik na Ti4600 nominiran na 710 MHz, kar daje kartici velik navijaški potencial. Nekako se mi zdi, da bo Ti4600 prevzela mesto današnjega Geforce3 Ti500 - kartica bo enostavno za svojo ceno ponujala premalo, vsak malo bolj izkušen uporabnik bo pa kupil za manjši denar Ti4400 ter enostavno navil svojo pot do boljšega modela :D. Klik!

0 komentarjev

John Carmack svetuje

Webdog - Ne kupujte Geforce4 MX kartic za Dooma, pravi vodilni pri ID Softwareu, John Carmack. Po njegovih besedah (se popolnoma strinjam, mimogrede) je nVidia naredila popolnoma nepotrebno zmešnjavo pri poimenovanju GF4 kartic. Geforce4 linija kartic namreč nima vgrajene strojne podpore Vertex ter Pixel shaderju, kar jo bolj ali manj postavi ob bok grafični kartici Radeon 7500. To pomeni, da bo Geforce4 MX serija grafičnih kartic v novem Doomu, razumljivo, tekla mnogo počasneje, saj bosta v izrabi samo dve enoti za teksturiranje ter, logično, nobena za vertex shading. Pa saj to ste najbrž že vedeli - ampak, ko to reče Carmack sam, ima to dosti večji impakt na nVidio . Klik!

8 komentarjev

Detonatorji 27.00 ter 27.10

3D Chipset - Bi radi dobili neuradne ter sploh beta gonilnike, ki so nVidii po nesreči ušli v javnost? 27.00 ter 27.10 se imenujeta različici. Sicer ne vem, zakaj sta nVidii na ISTI dan ušli DVE različici njenih gonilnikov, ampak hej, vsaj nekaj imamo od tega. Saj res - uporaba je zaradi nepodprtosti ter (domnevne) nedokončanosti gonilnikov preložena na lastno odgovornost.

4 komentarji