»

10 let Beowulf gruč

Slo-Tech - Beowulf gruče so najcenejši superračunalniki, zgrajeni iz navadnih (oskubljenih) PCjev, na katerih praviloma teče Linux. Prva gruča tipa Beowulf je ugledala luč sveta poleti 1994 v NASA Goddard Space Flight Centru, od takrat dalje pa se je njihova uporaba zlasti v znanstvenih krogih hitro širila, saj je možno dobiti zmogljivost superračunalnika za le drobec vrednosti le-tega.

Več informacij najdete na http://www.beowulf.org/, novica o "rojstnem dnevu" pa je prišla od tule.

Poleg strojne opreme, Linuxa in njegovih orodij (prevajalnikov - gcc) potrebujete najpogosteje še komunikacijsko knjižnico. Za hitrejše računanje si lahko omislite tudi kak prevajalnik, boljši od gcc-ja, npr. Intel C++/Fortran. Ta je je za Linux celo zastonj (v nekomercialne namene), pa še izredno hitro kodo naredi. Seveda brez znanja paralelnega programiranja ne gre.

V Sloveniji je kar nekaj takih gruč; uporabljajo jih raziskovalci na inštitutih, fakultetah in tudi za napovedovanje vremena.

2 komentarja

Novi Pentiumi naprodaj

X-Bit Labs -

Intel je začel pošiljati svoje nove Pentiume 4 3,6 GHz, znane tudi pod imenom Pentium 4 560, poročajo X-Bit Labs. Procesor, ki je bil predstavljen v juniju, ima podporo HyperThreadingu in ukazom SSE3, prihaja pa zapakiran v LGA775. Tako je združljiv s podnožjem Socket T, torej bo deloval na ploščah z Intelovim čipovjem i915 ali i925. Ker je največja mogoča poraba električne energije 115 W, morajo plošče podpirati Platform Compatibility Guide 04B.

Intelova priporočena cena v paketih po tisoč je 637 dolarjev, na Japonskem pa ga je trenutno moč kupiti za 720 - 730 dolarjev, medtem ko je v ZDA cena za kakšen odstotek višja. Klik!

12 komentarjev

HyperThreading 2

The Register - Da, Intelov naslednji procesor, kodno imenovan Prescott, naj bi vseboval HyperThreading 2. Vsaj tako pravi Juergen Thiel, direktor evropskega dela. Zadeva naj bi na enem čipu vsebovala celo več kot dva virutalna dela oziroma procesorja in naj bi izšel nekje v četrti četrtini tega leta. Izdelan bo v 90nm tehnologiji in bo deloval pri 800MHz zunanje ter več kot 3.4GHz prave hitrosti.

Prav tako zanikajo izdelavo 64-bitnega procesorja, ki bi konkuriral AMDju, kar napoveduje da Yamhill morda vseeno ne bo 64-biten. Bomo videli. Nemško in angleško.

4 komentarji

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

Slo-Tech - Intel je izdal nove prevajalnike (C++ in Fortran) za Windows in Linux. Za Windows so na voljo 30-dnevne preizkusne različice, potem pa je treba seči v žep, medtem ko za Linux lahko dobimo nekomercialno in nepodprto verzijo zastonj. Še dokaz: http://developer.intel.com/software/pro... Kdaj točno so objavili nove verzije, ne vem, kakšna dva meseca nazaj je bila aktualna verzija 5.01 tako za C++ kot za Fortran.

0 komentarjev