»

Sidekick ni tekel na Microsoftovi opremi

TG Daily - Počasi se polega prah po Dangerjevi eskapadi s Sidekickom, ki je kopico uporabnikov skorajda stala vseh podatkov. Microsoft je uspel obnoviti uporabniške podatke, ki jih je hranila njihova podružnica Danger, a je bil kljub temu deležen žolča uporabnikov. TG Daily poroča o ironiji usode, ki je hotela, da pri izgubi podatkov sploh ni sodeloval noben del Microsoftove opreme. Tako trdijo, da Danger uporablja izključno opremo Sun Solaris, Linux in Oracle. Microsoft se je na prošnjo o uradnem komentarju odzval z izjavo, da Sidekick teče na lastni opremi, ki so jo podedovali s prevzemom Dangerja - to je mešanica lastnih Dangerjevih izdelkov in tehnologij tretjih strank. Microsoftova oprema torej ni neposredno zakuhala te zmešnjave.

19 komentarjev

Microsoftova rošada imen

The Register - Prihajajoče Windowse.NET Server 2003 verjetno vsaj po imenu poznate vsi. Ali pa tudi ne, kakor kaže sledeča novica na Registru.

Gigant iz Redmonda oziroma njegovi vodilni so se odločili, da je končnica .NET preveč zavajajoča, ker njihov naslednji izdelek ne bo popolnoma podpiral .NET tehnologije in spremenili ime v Microsoft Windows Server 2003. Ker ima Microsoft menda vsaj to področje pod nadzorom pri sebi, so .NET prihranili za vse aplikacije s to podporo, kljub temu pa se bo na škatli novih Oken bohotil znak Microsoft .NET Connected.

Bolj za šalo kot za res pa si poglejte še prvi odgovor iz priloženega FAQ-ja (ta se je nanašal na spremembo imena, da ne bo pomote):
A) No -- we remain on track for a worldwide launch of Windows Server 2003 in April 2003

6 komentarjev

Microsoft spreminja način plačevanja

ZDNet - Plačevanje licenc za Microsoftovo opremo je drago, in tega vam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Domači uporabniki z računalnikom ali dvema se verjetno niti ne obremenjujete s tem, podjetja, ki pa imajo po nekaj 10 računalnikov, pa še kako. Da je zadeva še bolj zapletene, se je dosedaj uporabljal sistem pay per seat, torej na vsak računalnik.

Z izdajo Windows.Net 2003 Server (ki je, mimogrede, že RC 2), se bo sistem plačevanja spremenil, in sicer se ne bo več plačevala uporaba na računalnik, ampak na uporabnika. Torej boste imeli za prenosnik, domači računalnik in še za tistega v službi eno licenco. Recimo. To je ukrep velikana iz Redmonda, ki se je kupcem zameril z uvedbo "Licensing 6". Tu je šlo za plačevanje vzdrževanja za dve ali tri leta vnaprej.

Kaj pa o tem pravijo analitiki, in kaj vse je povezano s tem, pa so podrobno napisali na ZDnetu.

16 komentarjev

Spet nova Okna

The Register - Zadnje čase se velikan iz Redmonda zelo trudi, da bi prišel na prve strani IT medijev. Kot kaže nekaj zadnjih dni na vseh večjih straneh, mu to uspeva.

Včeraj sem vam že posredoval nekaj podatkov, ki se nanašajo na Windows Longhorn, danes pa sem naletel še na nekaj zanimivosti. Tako Microsoft ne namerava izdati strežniške izdaje Longhorna. Kot pravijo, bo Windows.Net Server, ki bo na voljo enkrat naslednje leto, za vse uporabnike zadostna, tako da ne bilo smiselno izdajati še strežniškega Longhorna.

Kdaj in kako lahko pričakujemo prihajajoče izdelke, in kaj nam Microsoft priporoča (razen tega, da naj mu damo svoj denar), pa poglejte tukaj.

Jaz pa napovedujem izpad novic z moje strani za nekaj dni..

3 komentarji

Microsoft: "Imate licence? V redu, lahko bankrotirate."

The Register - Kmart, nemajhno čezlužno podjetje, se je v stečajnem postopku srečalo z dokaj nenavadno težavo: Microsoft ni dovolil, da bi podjetje v postopku licence za MS-jeve izdelke, katere so imeli pod okriljem ISP "divizije", preprodali. Kli$!

Po besedah Redmondcev "a company has no business selling its property without Redmond approval whenever licenses for its Great Software might be transferred" ("podjetje ni pristojno za preprodajo Microsoftove lastnine brez njihovega privoljenja").

No, težavo so seveda rešili -- Microsoft je prenos dobrovoljno odobril, ko so mu Kmartovci dokazali, da si za vsak kos lastijo -- licenco. Bi bilo pa vsekakor zanimivo slišati še Microsoftovo stran zgodbe.

Sergio, master, me pošlješ na službeno potovanje v Bushyland?

0 komentarjev

Napster ponuja milijardo dolarjev

The Register - Hm ja, temu bi pa že lahko rekli obupanost. Napster je namreč ponudli kar milijardo dolarjev raznim založniškim hišam in neodvisnim umetnikom v upanju, da bo tako lahko še naprej deloval. Podjetje je ponudilo sistem plačevanja avtorskih pravic glede na prenos datotek. Tako bi v petih letih izplačevali po $150 milijonov letno, s čemer naj bi si zagotovili varno obratovanje. Seveda ta denar more od nekod tudi priti, in tako bodo uvedli plačljivo članstvo (o čemer smo že pisali). Na voljo bosta dva paketa, osnovni in "Premium". Za osnovnega bo treba plačati med $3 in $5 mesečno, obstajala pa bo omejitev prenosa. Premium članstvo bo stalo med $6 in $10, omogočalo pa bo neomejeno pretakanje datotek. Zaenkrat še nič ni dorečeno, tako da se lahko stvari spremenijo, predvsem pa bo potrebno počakati na odziv založnikov. Več tukaj!

1 komentar