»

Ne zamudite kometa Lulin!

NASA - O kometu Lulin, ki se uradno imenuje C/2007 N3, smo sicer že poročali pred dobrim mesecem dni, ko smo povedali, da bo najbolje viden okrog 24. februarja. Da ne bi slučajno pozabili, vas na tem mestu še enkrat opominjamo nanj.

Komet sta pred dvema letoma odkrili ekipi astronomov iz Kitajske in s Tajvana, najbliže Zemlji pa bo prav nocoj, ko se nam bo približal na slabe pol astronomske enote, tako da ga bo mogoče videti tudi s prostim očesom (če bo seveda vreme zdržalo). NASA mu že nekaj časa intenzivno sledi tudi s satelitom Swift Gamma-ray Explorer, ki omogoča spremljanje kometa v UV in rentgenskem delu spektra, saj komet za seboj pušča velike količine plinov. Izračunali so, da komet vsako sekundo izgubi tri kubične metre vode, ki se zaradi sončnih žarkov hitro razbijejo na vodikove atome in hidroksi radikale; slednje detektira UV-del satelita, preden se daleč za kometom še ti razletijo na kisikove in vodikove atome. Pri tem razpadu s pomočjo sončnega vetra nastaja veliko...

27 komentarjev

Big at CERN

Vir: Cern.ch

New Scientist Tech - New Scientist navaja da so v ženevskem CERN-u, rojstnemu kraju interneta, vklopili največji superprevodni magnet. Magnet so ohlajali na -269°C šest tednov, prav tako so tudi tok višali v stopnjah do 21000 amperov.



Nova pridobitev švicarskega laboratorija je del LHC-ja (Large Hadron Collider), ki bo začel z naslednjim letom obratovati. LHC bo med drugim analiziral trke med protoni. Veliko pričakovanje je morebitna potrditev hipotetičnega Higgsovega bozona. Higgsov bozon izhaja iz kvantizacije Higgsovega polja, ki delcem podeli maso, a je še eksperimentalno nepotrjen. Da so na dobri poti potrjuje zaznava mionov med testnim delovanjem Atlas detektorja.

75 komentarjev

Novo orožje v boju proti neželenim e-sporočilom

New Scientist - Na New Scientistu se je pojavila novica o zanimivem načinu obrambe pred spamom. Kako naj bi zadeva delovala, si lahko preberite tukaj, če pa bo tudi delovala v praksi, bomo pa še videli.

Hm, vojna med pošiljatelji spama in vsemi drugimi, ki nočemo na dan sprejeti kupa sporočil, kako v enem dnevu zaslužiti milijarde dolarjev, bo najbrž še dolga. In čeprav so orodja, ki blokirajo spam, vsak dan boljša, tudi pošiljatelji zmeraj odkrijejo kak nov način, da dostavijo spam v naš nabiralnik. Navadni uporabniki pa lahko samo upamo, da bo nekega dne ali pošiljatelje minilo veselje do spamanja ali da bo nekdo, nekje odkril način, kako jih učinkovito zatreti [:\\].

7 komentarjev

Črnobela slika 32x32 shranjena v molekuli!

New Scientist - Sedaj pa še novica s področja drugega dela našega imena (tech torej). Samo 19 vodikovih atomov je zadosti, da shrani 1024 bitov, poročajo na New Scientist. Zadeva je zaenkrat še eksperimentalna, vendar to pomeni, da se očitno dá v toliko snovi, kot je človek s prostim očesom niti ne vidi, shraniti vse informacije ter podatke (1018 bitov), ki jih poseduje človeštvo. Klik!

2 komentarja