»

Slike grafičnega Fermija, preimenovanja zahtevali partnerji?

GeForce GTX 4xx

vir: Expreview.com
Expreview.com - CeBIT bo predvsem na grafičnem področju očitno prinesel dobršno bero novosti, saj bo poleg Radeonov mogoče videti tudi težko pričakovane nVidiine grafične kartice s podporo Direct X 11, poznane tudi pod kodnim imenom Fermi. Pri PC Games Hardware so uspeli poslikati in izbrskati nekaj informacij o prihajajočih grafičnih Fermiji, GeForce GTX 470 in GTX 480.

Napovedi o požrešnosti so bile verjetno resnične, saj je kartica, za katero točen model ni znan, opremljena z enim 6 in enim 8-pinskim napajalnim priključkom, kar pomeni porabo do 300 W, zagotovo pa prek 225 W. Hladilnik je tipičen za današnje grafične kartice in je pretočne narave. Za lažji zajem zraka ventilatorja so luknje izrezane tudi v tiskano vezje. Za prikaz slike bosta skrbela dva priključka DVI in en...

44 komentarjev

Prednaročila za Fermi, uradna predstavitev 26. marca?

GeForce GTX 400

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včeraj so pri nVidii potrdili, da bodo javnosti tudi uradno predstavili svoje grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 11, 26. marca letos, približno pol leta za AMD-jem. Kljub zamudi so pri nVidii samozavestni, da jo bodo uspeli nadomestiti z višjo zmogljivostjo svoje nove arhitekture, najverjetneje v primerjavi z AMD-jevimi Radeoni serije 5000.

Kartice GeForce GTX 400 bodo predstavljene na festivalu PAX (Penny Arcade eXpo) East v ameriškem Bostonu. Festival je zbirališče igralcev namiznih, splošnih videoiger (npr. Pac-Mana in ostalih arkadnih iger) in računalniških iger ter bo potekal med 26. in 28. marcem v konvencijskem centru John B. Hynes Veterans Memorial Convention Centre.

S...

34 komentarjev

GF100 z modelnimi oznakami

Bosta grafični kartici podobni tokrat resnični Tesla kartici?

vir: AnandTech
AnandTech - nVidia je na svojem uradnem Twitter računu razkrila, kakšni imeni oz. modelni številki bosta nosila sprva najhitrejši grafični kartici, ki bosta uporabljali jedro GF100/Fermi/itd. To bosta GeForce GTX 480 in 470, kar je nekoliko presenetljivo, saj je ves svet pričakoval za stotico nižje številke, torej npr GTX 380. Zakaj so se odločili za to potezo seveda ni znano, morda pa je povezano z zmogljivostnim preskokom ki ga morda lahko pričakujemo od novega jedra. nVidia je namreč že predstavila prve grafične kartice serije 300, a so uporabljale 40 nm čipe, poznane že iz serije 200. S preskokom na GTX 480 in 470 se pravzaprav po vsej verjetnosti želijo distancirati od te serije in potegniti jasno ločnico med njima (in se...

23 komentarjev

GeForce GTS 250 nizkega profila

Expreview.com - Sparkle je s svojo najnovejšo grafično kartico, nizkoprofilno GeForce GTS 250 (ki je pravzaprav preimenovana GeForce 9800 GT... Ki je pravzaprav preimenovana GeForce 8800 GT), osrečil vse lastnike nizkih HTPC ohišij, ki si vseeno želijo dobršno mero grafične moči. Na dobrih 5 cm široko tiskano vezje so poleg grafičnega čipa uspeli stlačiti še 512 MB oz. 1 GB pomnilnika, ki v prvem primeru teče pri 1800 MHz, v drugem pa pri 1600 MHz. V obeh primerih se pomnilnik hrani prek 256-bitnega pomnilniškega vodila, G92 jedro pa teče pri 600 MHz oz. 1500 MHz, ko govorimo o senčilnikih. Za hladilnik praktično ni druge izbire, kot da zasede dve razširitveni reži. Nekoliko so oskubljene tudi možnosti priklapljanja monitorjev, saj je...

78 komentarjev

Delitev

Guru 3D - Tako kot je razdelila svojo MX družino, bo sedaj Nvidia razdelila svojo GO družino na dva dela. Kot veste, je GO mobilna verzija GeForce2 grafičnih čipov. Nvidia z vstopom na mobilni trg želela odtrgati kos ATI-jeve pogače, ki je bil do sedaj nesporni kralj mobilnih visokozmogljivih mobilnih grafičnih kartic. Pa si oglejmo Go družino:
  • GeForce 2 GO. Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 64bit DDR or 128bit SDR. Podpora za do 64MB RAM-a. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 200 (boljši del GO družine). Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Do 32MB pomnilika. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 100 (slabši del GO družine). Frekvenca čipa: 125MHz. Hitrost pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 32bit DDR. Do 16MB pomnilnika. Širina vodila 1.3GB/s. Možnost zapolnjevanja 500Mteksolv/s.
Kot vidite, je Nvidia ugotovila, da bo raje prodajala malo manj...

0 komentarjev

Popolni računalnik po Microsoftovo

ZDNet - Naš dragi Micro$oft je danes na konferenci Windows-ova strojna oprema in načrtovanje predstavil svoje zamisli o "popolnem" računalniku za nove WindowsXP. Vsem proizvajalcem računalnikov je predstavil svoje standarde za pridobitev Windows XP nalepke. Da vam na kratko obnovim, kaj Microsoft priporoča. Očitno si računalnik predstavlja kot multimedijsko napravo. Želi si namreč, da računalnik podpira razne naprave, priklop TV-ja in VHS-a na računalnik, realnočasovno komunikacijo,... Želi tudi, da je računalnik cenovno dosegljiv množicam. Hoče vsaj 128MB RAM-a za tekoče delovanje WinXP, priporoča pa še dodatnih 32-64MB na grafični kartici. Zahteva zelo hiter zagon računalnika. Serijski FireWire. DirectX 8.0 podporo. Vsaj 40GB trdega diska. Podrobnosti najdete tukaj.
Gre za priporočila in ne zahteve! Najbolj šokantno pa je priporočilo izdelovalcem, naj končnim kupcem (nam) ne dovolijo dostopa do razširitvenih kartic! Kriminalno! Za zjokat! Preberite podrobnosti....

11 komentarjev

Novi MXi že v trgovinah

Akiba - O razdelitvi MX družine na MX200 in MX400 procesorje smo že govorili, sedaj pa so v Japonskih trgovinah že na voljo prve kartice. Kot je bilo napovedano, gre za izdelke podjetja InnoVISION: Inno3D TORNADO GeForce2 MX200 (175MHz jedro, 32MB 64 bitnega SDRAMa) ter Inno3D TORNADO GeForce2 MX400 (200MHz jedro, 64MB 128 bitnega SDRAMa). Cene za kartice so navse ugodne (na Japonskem, kjer so stvari ponavadi dražje), in sicer $80 za prvo in $110 za drugo kartico.

vir: Akiba

vir: Akiba

1 komentar

Novi GeForce2 Goji

Nvidia - Glede na to, da je začetno navdušenje nad GeForcom2 Go že precej zbledelo (za kar je zaslužen tudi ATI s svojim Radeon Mobilityem), je Nvidia morala ponuditi nekaj novega. Tako bosta kmalu na voljo dva nova člana GeForce2 Go familije, GeForce2 Go 100 (32 bitno DDR vodilo) in GeForce2 Go 200 (64 bitno DDR vodilo). Nova procesorja sta izboljšana predvsem v pogledu prenosljivosti, saj sta precej manjša, kot stari Go. Velikost samega čipa so namreč zmanjšali za kar 45%, s tem pa se je zmanjšala tudi poraba, ki tako znaša okoli 0.5W pri 1.575V. Čipa sta po drugih funkcijah popolnoma enaka kot stari Go, kar pomeni, da imata T&L enoto, sposobnost obdelave 17 milijonov trikotnikov na sekundo, zapolnjevalno hitrost 250 oziroma 286 milijonov pikslov in tako naprej. Vsekakor korak v pravo smer, toda Radeon Mobility je po mojem mnenju še vedno bolj privlačna opcija...

0 komentarjev

Prvi GeForce2 Go prenosniki

CNN - Nvidia je GeForce2 Go, grafični procesor za prenosnike, najavila že pred nekaj časa, toda komaj sedaj se bodo pojavili prvi dejanski prenosniki s temi grafičnimi čipi. Prva z grafično močnimi prenosniki bo Toshiba, s svojimi Satellite 2805 modeli. Gre za prenosnik vrhunskih lastnosti (in cene ): Pentium3 850MHz, 128MB RAMa, 20GB trdi disk, 16MB GeForce2 Go grafika in tako naprej... Verjamem, da se tega lepotca ne bi branil nihče, toda pri $2749 si ga ne bo moglo privoščiti veliko ljudi. Če vas zanima več, kar pokukajte sem!

0 komentarjev

S3jev pohod na mobilni trg

3D Concept - Že odkar je S3 najavil svojo vrnitev v grafične vode smo se spraševali kako in kaj. No, na 3D Concept so razkrili, da se bo nekoč slavno podjetje omejilo predvsem na mobilni in integrirani trg, kar je v bistvu bilo pričakovano. Njihov prvi produkt se bo imenoval Paramount, videli pa ga bomo (oziroma ne bomo ) konec tega leta. Čip, izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in pri 150MHz bo imel 64 bitno pomnilniško vodilo, en renderirni cevovod z dvema teksturirnima enotama ter podporo DuoView tehnologiji (podobno DualHeadu in TwinViewu). Drugi čip se bo imenoval Zeotrope, izdelan bo v 0.15 mikronih in bo deloval pri 166MHz+. Imel bo dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama, podpiral bo T&L in DuoView tehnologijo. Na voljo bo konec tega leta, mogoče celo pozneje.

1 komentar

Nvidia tudi na mobilnem trgu

Nvidia - Kot je bilo napovedovano, je včeraj Nvidiia najavila svoj grafični čip namenjen prenosnim računalnikom, GeForce2 Go. Specifikacije so naslednje:
  • dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama,
  • DirectX 7/8 kompatibilnost,
  • AGP 4x in Fast Writes podpora,
  • T&L enota,
  • Twin View in Digital Vibrance Control podpora,
  • 32/64MB 128 bitnega SDR/DDR pomnilnik,
  • 143MHz jedro in 166MHz pomnilnik
Kot sami vidite, je čip v bistvu GeForce2 MX s počasnejšim jedrom, kar nikakor ne presenča. Cilj Nvidiie je bil spustiti porabo energije, kar jim je tudi uspelo. Čip bo pri polni obremenitvi porabil največ 2.8V, med normalnim delom pa le 1.09V. Edina skoraj spodobna konkurecna, ATIjev Rage Mobility 128 se s tem čipom seveda ne more niti primerjati, tako da v uspešnost ne gre dvomiti. Lep dokaz za to je Toshiba, ki je že najavila vgradnjo GeForcov2 Go v svoje cenejše prenosnike.

4 komentarji