»

2 milijona ur zanesljivosti pri 600GB Seagate 2.5" disku

Seagate Savvio 10k.4

vir: Daily Tech
Daily Tech - Seagate je danes predstavil svojo novo serijo trdih diskov, Savvio 10k.4, s kapaciteto 450GB in 600GB.
Posebnost te serije je, da so šli diski skozi poseben tehnološki postopek preverjanja in testiranja, preden so postali dosegljivi kupcem.
Disk Savvio 10k.4 tako doseže 2 milijona ur delovanja med posamezno napako (eng. Mean Time Between Failures) in le 0.44% možnosti napake v življenski dobi (eng. Annualized Failure Rate), kar pomeni da je prvi in edini disk, ki doseže tako dobre rezultate.
V Seagate pravijo, da je serija Savvio 10k.4, 20% boljša v primerjavi z...

15 komentarjev

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

Novi SATA krmilniki

X-Bit Labs - Promise Technology, podjetje, ki nam je najbolj poznano po svojih RAID krmilnikih, je včeraj predstavilo novo serijo svojih Serial ATA krmilnikov, ki nudijo podporo sandardu SATA-150. Na voljo bosta dve različici kartic:
  • SATA150 TX2plus je hibridna kartica, ki ima en ATA133 priključek (dva diska) ter dva neodvisna SATA-150 konektorja (dva diska). Njena cena trenutno znaša 60 evrov.
  • SATA150 TX4 je kartica, namenjena samo SATA napravam, saj podpira samo priklop štirih SATA-150 kompatibilnih naprav. Njena cena znaša 85 evrov, na voljo pa bo do konca letošnjega leta.
Obe kartici delujeta tako na 33 MHz, kot tudi na 66 MHz PCI vodilu ter podpirata trde diske velikosti tudi nad 137 GB (48-bitno LBA naslavljanje). Klik!

4 komentarji

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev

Okrogli kabli - n-tič

Mikhailtech - Za mojo poslovilno novico pred jutrišnjo maturo iz slovenščine (saj res, zaželite Primožu, DrSergioDJu, Slaineu, LPPju, Máteju, Zigggi, Senitelu ter moji malenkosti veliko sreče), pa povezava do testa okroglih diskovnih kablov na Mikhailtechu. Kot lahko razberemo iz članka, je nakup le-teh zelo priporočljiv, saj se je pri njemu zamenjava iz ploščatih na okrogle kable odrazila v treh stopinjah nižji temperaturi ohišja. Ravno včeraj sem objavil novico o tem, če so okrogli kabli kakovostno slabši od ploščatih zaradi ločenih ozemljitvenih žic. Test je bil čudno izveden, saj je bila testirna enota CD prepisovalnik. Tokrat je Mikhail testiral disk s Sisoft Sandro, enkrat z okroglim kablom, drugič s ploščatim. Razlike ni bilo - le statistično odstopanje. Sedaj vemo [:D].

10 komentarjev

Maxtor razvil nove diske

Slo-Tech - Novico nam je poslal koci:

Eden izmed največjih proizvajalcev trdih diskov, podjetje Maxtor, je pred kratkim začelo izdelovati dva nova modela trdih diskov, ki koristita novo FastDrive tehnologijo in bosta, vsaj če sodimo po prvih objavljenih cenah, dosegljiva tudi za kakšnen slovenski šparovček. Prvi v nizu novih diskov ima kapaciteto 80 GB in se vrti s 7200 obrati na minuto, na voljo pa sta dve različici, prva s klasičnim 'ball-bearing' pogonom in druga z dosti tišjim 'fluid dynamic bearing' pogonom. Cena tega modela je 250 US$, do prihoda v Slovenijo pa bo zagotovo padla še za nekaj deset dolarjev. Druga noviteta je disk, ki se vrti malce počasneje (5400 obr/min), vendar se lahko pohvali s kapaciteto 160 GB, kar zadostuje za hrambo 160 ur kompresiranih video posnetkov. Cena tega modela znaša 400 US$. Navali narod.

4 komentarji

Vesela novica...

Jaz - Danes sem zbral pogum in ukinil preverjanje velikih in malih črk. Tako, da od sedaj naprej ni več pomembno s kakšnimi črkami se logirate. Vsak, ki mi od danes naprej izjavi, da mi sistem ne dela, ker njemu vrača "napačno geslo", bo ustreljen.[:D]

6 komentarjev