»

Bitka termalnih Mazil™

Gaming in 3D - Zaradi slabe prevodnosti zraka se ponavadi med procesor in hladilnik namaže termalno pasto, ki je odličen prevodnik toplote. Pasta pa je še posebno pomembna pri navitih računalnikih, kjer lahko slab prenos toplote povzroči nezaželen vonj po plastiki. Na Gaming 3D so med seboj primerjali 4 vrste termalnih namazov. Presenetljivo na testu ni zmagal Arctic Silver III, temveč Nanotherm II.

1 komentar

Radeon350 na trgu marca?

The inquirer - Kljub še vroči včerajšnji novici o novem GeForceuFX, je pred vami novica o Radeonu 350, ki bo na voljo konec marca. Po poročanju The Inquerier naj bi bilo že znanih nekaj dejstev, ki zagotovo držijo. Poglejmo si jih:
  • hitrost procesorja: 400 MHz
  • hitrost pomnilnika (DDR): 800 MHz
  • za 6 Gb/s večja prepustnost pomnilnika kot pri Radeonu 9700 Pro
  • standardno 128 MB DDR pomnilnika, možno naročilo verzij z 256 MB
Postavlja se samo vprašanje, ali bo Radeon 350 v praksi hitrejši od GeForceaFX? Odgovor boste dobili marca, novica pa je na voljo že sedaj.

12 komentarjev

Leadtek A280 LE TD MyVIVO

Hardware Zone - Leadtek že kar nekaj časa proizvaja grafične kartice z nVidiinimi procesorji. Tokrat so si na Hardware Zone ogledali izvedenko GF4 Ti4200, ki je pridobila to prednost, da deluje v AGP 3.0 (8x) načinu. Na grafikulji tiktaka 250 MHz procesor, kateremu pomaga 128 MB Samsungovega pomnilnika, ki deluje na 512 MHz. A kljub temu je prepustnost pomnilnika le 8.2 GB na sekundo, kar je v primerjavi z Radeoni -- malo. To zver umirja aluminijast hladilnik, ki prekriva večji del kartice in se ne razlikuje veliko od predhodnice.

0 komentarjev

Najhitrejši Radeon

vir: ATI
ATI - Tyanov Tachyon G9700 Pro bo novi Radeon v družini, ki pa ne bo popolnoma običajen. Zakaj? Že sama proizvodnja in opremljenost te pošasti bo slonila na mislili za overkloking. Kaj bodo kartici dodali, da bo tako nekaj posebnega? Prva zadeva je "Hardware monitoring", ki bo uporabniku preko preprostega vmesnika omogočal nastavljanje hitrosti vrtenja ventilatorja, hitrosti procesorja in pomnilnika ter temperature le-teh ter bo lahko opazoval napetosi na posameznih delih. Vse to se bo seveda izvajalo v realnem času.

Naslednja stvar je posebno dizajnirani hladilnik, ki bo dobro poskrbel tudi za hlajenje pomnilnika, ki bo baje lahko dosegel same...

9 komentarjev

Radeona 9000 ter 9700 Pro

Tweak Town - Da, Radeoni še niso pozabljeni, saj se testi in članki kar vrstijo. No, tokrat si zasluge za test lastijo na TweakTown. Ogledali so si obe, močnejšo MAYA 9700 Pro ter slabotnejšo MAYA 9000 inačico. Obe kartici sta prispeli iz proizvodnih linij podjetja Gigabyte. Gre za trenutno dve izmed najbolj poznanih grafičnih kartic, zato so vam večini specifikacije že znane. Pri testiranju niso ugotovili nič novega, temveč le to, kar so tudi na ostalih testih. Dejstvo, da je 9700 Pro izvedenka odlična, vendar tudi slabotnejša MAYA 9000 ni bila zapostavljena, saj so ji za tako ceno, dali kar dobre ocene. Klik!

2 komentarja

Hercules 3D Prophet 9700 Pro

Hardware Zone - Očitno ATIjeva zverina Radeon 9700 Pro še dolgo ne bo pozabljena. Izšel je namreč nov test, ki so ga spisali na Hardware Zone. Tokrat je ATI-jev procesor uporabil Hercules in nanj pritrdil zelo lep in kar je najpomembnejše - bakren hladilnik. Vsi vemo, da je baker odličen prevodnik toplote, kar v teoriji pomeni boljše odvajanje toplote in s tem boljše hlajenje. Pa da ne bom celotne novice posvetil le hladilniku (ki se nadaljuje celo na zadnji strani kartice so rebra nad procesorjem), vam povem pe kaj drugega.

Radeon 9700 Pro ima še vedno največjo prepustnost pomnilnika, podporo DirectX9 ter 128 MB Samsungovega 2.86ns pomnilnka (teoretičnih 350 MHz). Kljub novemu GeForceuFX ima Radeon 9700 Pro večjo prepustnost pomnilnika, pa tudi v hitrosti procesorja ne zaostaja veliko. Odlična grafikulja, žal za veliko denarja. Klik!

0 komentarjev

Zamujanje DirectX 9 ter prodaja Radeona 9700

DigiTimes - Digitimeovci pišejo o tem, kako naj bi zamujanje DirectX 9 vplivalo na prodajo Radeona 9700. Kot najbrž že veste, je ATijev Radeon 9700 kronološko druga kartica (za Parhelio), ki podpira prihajajoči DirectX 9. Najbrž ste brali tudi njene teste, tako da veste, da je z nad 100 milijoni tranzistorjev, visoko frekvenco, širokim barvnim spektrom, širšim vodilom ter predvsem visoko ceno danes najbolj zmogljiva igričarska grafična kartica. Cena, 400 ameriških zelencev, mora biti upravičena, ako se spravimo v nakup take zverine. No, ker je ta kartica (na papirju) dobesedno odvisna od datuma prihoda DirectX 9, so se ljudje začeli spraševati, kako bo to vplivalo na prodajo čipa. Kanadsko podjetje nima bojazni, saj meni, da bo kartica delala nadpovprečno v vseh do danes izdanih igrah, katerih večina pa sploh še ne podpira DirectX 8.1 standarda. Klik!

2 komentarja