»

eDimensional Wireless E-D Glasses

Overclocker's Club - Na Overclocker's Club so si ogledali novo zadevo, ki se imenuje eDimensional Wireless E-D Glasses, česar ne bomo niti poskušali prevesti v slovenščino. Marketing in imena pač. Kakorkoli že, gre za brezžična očala, ki naj bi vam v kombinaciji z ustreznim monitorjem in pravimi gonilniki pričarala resničen tridimenzionalni pogled pri igranju iger. Zadeva stane sto dolarjev in če ste pripraljeni žrtvovati dobrih petindvajset tisočakov za ugodje pri igrah, si očala le oglejte. Klik!

2 komentarja

USB 2.0 razširitvena kartica

System Cooling - USB 2.0 postaja standard, ki vedno bolj izpodriva svojega predhodnika USB 1.1. Ponuja nam namreč kar nekaj bonitet, najpomembnejša pa je zagotovo veliko večja prepustnost. No, večina novih plošč ima USB2.0 že integriran, če pa novo tehnologijo želite tudi na kakšni starejši plošči, vam lahko pride prav dodatna razširitvena kartica za PCI režo. Takšno kartico so si tokrat ogledali na SystemCooling in bili z njo sorazmerno zadovoljni. Klik!

1 komentar

Emmy-a za OgnjenoŽico

Slo-Tech - Novico nam je poslal Žiga Dolhar.

Večini vam je verjetno znan izraz "FireWire", drugače znan pod imenom IEEE 1394. Gre za izjemno hitro vodilo (torej za razliko od kontrolerja lahko nanj obesimo sila različnih si naprav), dandanes uporabljano predvsem (ne pa zgolj) v namene pretakanja videa med kamero in računalnikom. S svojimi 400 Mbps (torej 50 megabajtov na sekundo) je bil lahko še do danes nepredstavljivo hiter, vendar pa bo lahko za potrebe zahtevnejših uporabnikov kmalu postal prepočasen. No, tako hudo sicer še ni, a je vseeno lepo slišati, da Apple-ovi inženirji že končujejo novo vodilo, ne-domiselno imenovano IEEE 1394.b. IEEE 1394.b predstavlja nujen korak naprej v hitrosti (800 Mbps) tudi glede na tekmece - USB 2, ki ga bo, mimogrede, Microsoft v prihajajočih Oknih podprl preko 'dodatnih gonilnikov', bo sposoben 480 Mbps, bil naj bi pa tudi cenejši. Na ZDNet-u so pripravili mnogo zanimivega branja na to temo (ter tudi samo zgodovino FireWire-a). Več o tem tu.
Še...

3 komentarji

Iwillov Firewire controler

X-Bit Labs - Standard IEEE1394, ki ga poznamo po nam bolj domačem imenu Firewire, se je prijel na Applih, na PC-jih pa se ni nikoli tako razširi, da bi postal sestavni del matičnih plošč, kot je to USB. Vendar pa Firewire na PC-je že dalj časa prodira v obliki PCI kartic. Proizvajalcev Firewire kartic je vedno več, pred kratkim pa se je le-tem priključil še znan proizvajalec matičnih plošč Iwill, ki je predstavil svoj novo kartico, ki bazira na Viinem Fire II IEEE1394 čipu eLink1394. S prenosi 100Mbit/s, 200Mbit/s, in 400Mbit/s lahko eLink 1394 zadostuje pogojem, ki jih postavljajo različne naprave, kot so npr. digitalne kamere. Ker kartice Firewire uporabljajo večinoma tisti, ki se ukvarjajo s snemanjem videa in z njegovo obdelavo, je Iwill kartici priložil program Ulead VideoStudio 5.0 DV.

0 komentarjev

Adaptec in USB 2.0

EverythingUSB - Adaptec se je odločil za njihovo 3 portno USB 2.0 (USB2Connect 3100) kartico izdati še eno, in sicer tako s kar 6 vhodi. Ta bo nosila oznako 5100 in bo imela 6 EHCI USB 2.0 kompatibilnih vhodov. Eden od teh je interni. Tako lahko sicer uporabimo le 5 vhodov, kar tudi zadostuje. Cena same kartice bo znašala okoli $99 in bo po zaslugi USB 2.0 omogočala hitrosti do 480 Mbps. Sama kartica pa bo podprta v večini OS, od Win 9x, Me, 2000, XP do MacOS.

0 komentarjev

Prve USB 2.0 kartice

USB Workshop - Na USB Workshop strani lahko zasledimo novico, da se je začela prodaja prvih USB 2.0 PCI razširitvenih kartic. Proizvajalec je podjetje Orange, kartice pa izgledajo precej zanimivo. Že sam USB 2.0 standard omogoča precej višje hitrosti: do 480 Mbit/s, kar je zelo konkurenčno FireWiru ter neprimerljivo boljše kot USB 1.1 (12 Mbit/s). Da bi vse bilo še lepše, je standard popolnoma za nazaj združljiv z USBjem 1.1, kar pomeni, da bodo nove kartice lepo delovale s starejšimi napravami.
Na Orangovi kartici se nahajajo štirje zunanji in en notranji USB port, podatkov o ceni in dobavljivosti pa na žalost nisem zasledil.

4 komentarji