»

Si.mobil spreminja cenik in obračunski interval

vir: 24 ur
Slo-Tech - Začenši s 1. avgustom bo naš drugi največji operater prešel z obračunskega intervala 60/1 na 60/60 (ali kar "60"), kar pomeni, da se bo vsaka začeta minuta pogovora zaračunala v celoti. Sprememba ne bo zadela vseh uporabnikov, saj jih ima večina že tako zakupljeno določeno količino pogovorov znotraj svojega paketa, vsaj za klice v svoje omrežje. Tisti, ki pa tega nimajo oz. bodo uspeli pokuriti vso svojo kvoto, bodo odslej plačevali polne minute, pa še to dražje. Cene pogovorov se namreč "zakrožajo navzgor", v povprečju od 12 do 15 %. Podrobnosti lahko vidite na ceniku.

Si.mobilov interval je s tem le še bleda senca

47 komentarjev

Skype pojasnjuje, kaj je šlo narobe

Delovanje supervozlišč

vir: ComputerWorld
Slo-Tech - Skype je preučil, zakaj je njihovo omrežje pretekli teden razpadlo, in na blogu zapisal analizo in razlago tega dogodka. Kot pravijo, so se iz tega naučili pomembno lekcijo, tako da naj v prihodnosti takih težav ne bi bilo več.

Glavni krivec za napako je njihovo omrežje P2P, ki v normalnih razmerah zagotavlja robustnost. V sredo, 22. decembra, je ob 17.00 uri po srednjeevropskem času zaradi preobremenitve pokleknila gruča strežnikov za offline hipno sporočanje....

5 komentarjev

(Ne)zadovoljstvo slovenskih mobilnih operaterjev

Finance - Finance so objavile intervju z direktorji slovenskega Mobitela, avstrijskega Simobila, in ameriške Vege. Vsi operaterji so naznanili spremembe pri cenovni politiki mobilnih storitev in predvsem pogovorov. Operaterja s pomembno tržno močjo (Mobitel in Simobil) sicer pozitivno ocenjujeta naš teletrg, hiter razvoj novih storitev, nizke cene glede na ostale evropske države in nadaljnjo bitko za nove naročnike, ki pa jih glede na zasičenost trga ni ostalo veliko. Simobil stavi na partnerstvo z Vodafonom, Vega pa ponižno upa na ostrejšo Agencijo za telekomunikacije in znižanje cen pogovorov med omrežji operaterjev.

21 komentarjev

SiMobil pravi: "Nič več SMS prek interneta."

S!Mobil - Točno tako. SiMobil je sodeč po obvestilu na njihovi strani začasno onemogočil pošiljanje brezplačnih SMS sporočilc prek interneta. Pravijo, da zaradi zlorab, saj naj bi nekateri uporabniki to funkcijo prekomerno izkoriščali tako ali drugače, dasiravno je število poslanih sporočil z enega IP-naslova časovno omejeno, s čimer naj bi povzročali resne težave sami storitvi in nevšečnosti uporabnikom mobilne telefonije. ZliUporabniki™ so se očitno posluževali proxyjev, ki so v zadnjem času postali zelo popularni. Kakorkoli že, preden planete v jok in na drevo; na spletu obstaja še dosti drugih strani, ki vam omogočajo enake storitve. SiMobil.

31 komentarjev

Telekom vs. Si.Mobil ali obratno?

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je Telekom Slovenije včeraj ob 14.30 namerno onemogočil mednarodni promet Si.Mobila preko sistema Telekoma za določene mednarodne destinacije.

Si.Mobil sicer trdi, da odklop ni povzročil motenj v njihovem omrežju, a jim je povzročil nekaj dodatnih stroškov. Na Si.Mobilu še pravijo, da so navajeni sovražnega delovanja Telekoma in le-tega obtožujejo, da ima namen škodovati liberalizaciji trga telekomunikacij v Sloveniji. Klik!

9 komentarjev

Dražje telefoniranje

Finance - Vsem revežem na dial-upu, da vas malce spomnimo, 1. decembra se bo podražila telefonska naročnina, ki bo po novem znašala 2.500 SIT, kar znaša 550 tolarjev več od sedanje. Telekom opravičuje dražjo naročnino z dodatnimi funkcijami, ki jih bo le-ta prinesla. Brezpogojno preusmerjanje klica, konferenčna zveza, klic brez izbiranja so le najpomebnejše.

Za vse, ki se ne strinjate s to potezo (dražjo naročnino), pa je Telekom pripravil alternativo. Uvedli bodo nov paket, ki se bo imenoval enostaven paket. Klici v tem paketu znotraj države bodo za slabih 50% dražji (kar devet tolarjev na minuto), klici v tujino pa za povprečno 15. Prav tako enostaven paket ne bo podpiral nekaterih funkcij, kot so klicanje na številki 0881 in 090 ter druge. Klik!

Hvala YoYo za povezavo do novice.

20 komentarjev

Kmalu konkurenca Telekomu

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je vlada na včerajšnji seji sklenila, da mora vseh pet javnih podjetij za distribucijo električne energije, Eles kot upravljalec prenosnega omrežja ter Holding Slovenske elektrarne, do konca leta, skupaj ustanoviti novo samostojno podjetje, ki bo izvajalo telekomunikacijske dejavnosti za celoten sistem.

Minister za okolje Kopač je ob tem izjavil, da s tem želijo v državi zagotoviti vzporedno telekomunikacijsko hrbtenico. Seveda Telekom temu nasprotuje, sindikati v Telekomu pa so celo zapisali, je ta odločitev nesmisel brez primere v svetovnem merilu. Po njihovem mnenju namreč vlada podpira krepitev nelojalne konkurence državnih podjetij.

Zanimivo, da tako mnenje zapišejo ravno v Telekomu, ob tem pa pozabljajo na njihove zaplete s ponudniki interneta v Sloveniji in njihov monopolistični položaj ter nelojalno konkurenco. Upam le, da uporabniki telekomunikacijskih storitev ne bomo pozabili njihovega obnašanja in odnosa do strank v preteklosti...

19 komentarjev

Volja, Telekom: Če jih ne premagaš...

Finance - Omenjena subjekta sta sklenila dogovor o deljenju prihodka, ki ga bo Telekom ustvaril s klici uporabniki 'zastonjskega' ponudnika interneta, Volja.net-om.

Prihodka? Da. Preko Volje boste na splet namreč kaj kmalu dostopali preko nove številke, 090 -- pardon -- 0888, ki bo 43 % dražja od dosedanje 0889. Seksi.

Kakopak, Volji ne boste neposredno plačevali ničesar, zatorej bo še vedno -- free. La isla Arnesita.

Dodatek: Morebiti se še spominjate vroče krvi, ki se je nekaj let nazaj prelivala med Arnesom ter Telekomom: slednji Arnesu ni želel priklopiti telefonske številke 0889, kjer 'impulze' zaračunava neposredno Telekom -- so bili pa pripravljeni vklopiti številko 0880, kjer Telekom izda fakturo uporabniku telefonske številke, ta pa je odgovoren za bremenjenje končnih uporabnikov -- Siol stil. Kaj to pomeni za brezplačnega ponudnika interneta v primeru neporavnavanja obveznosti iz strani uporabnikov, mi verjetno ni potrebno naštevati. Kdo opazi (kontra-)analogijo z današnjo novico?...

25 komentarjev

Telekomu za vzgled

The Register - To, kako nam je naš "predragi monopolist" pri srcu, mi verjetno ni potrebno razlagati. Kako skrbi za svoje odjemalce, ste verjetno že vsak enkrat občutili na svoji koži. Toda, kot kaže, mogoče pa le obstaja ponudnik storitev, ki pa ni podoben Telekomu. Na žalost ne pri nas, ampak gre na britanski British Telecom.
Kot poročajo na Registru, je BT začel široko oglaševalsko kampanijo s sloganom: "Come on Britain, we know you want it.", kjer ljudi prepričuje, da skočijo na vlak, ki se imenuje ADSL. Ker je zaenkrat pokrita samo tretjina Otoka, je eden od ključnih ciljev te akcije načrtovanje nadaljne izgradnje omrežja, glede na potrebe odjemalcev. Zanimivo je tudi, da je vseh ISP-jev, ki uporabljajo BT-jeve vode ter ponujajo ADSL, kar 60. Temu se pa lahko reče konkurenca.
Telekom Slovenije, sedi, nezadostno ena. Uči se pri bratu iz Velike Britanije.

12 komentarjev

Telekom Slovenije bo sprožil upravni spor

Mladina - Kot poroča Mladina, se je naš predragi monopolist (beri: Telekom) odločil sprožiti upravni spor v zvezi z odločitvijo ATRP (agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto) glede cen naročniških paketov.
ATRP se namreč ni strinjala s Telekomovim predlogom mesečnih naročnin tako za standardni kot za enostavni naročniški paket je pa soglašala s povišanjem cen klicev pri enostavnem naročniškem paketu. To pa Telekomu ni bilo všeč, zato se je odločil za omenjeno potezo, poleg tega pa tudi ne namerava objaviti novih cen in naročniških svežnjev.
Praktična posledica te odločitve za uporabnike je da ostanejo sedanje cene nespremenjene, kako pa se bo razpletel spor med Telekomom in ATRP pa bomo še videli.

22 komentarjev