»

Gigaflop za manj kot 100 dolarjev

Aggregate.org - Univerza v Kentuckyju je predstavila svoj paralelni superračunalnik, poimenovan KASY0 (Kentucky Asymetric Zero), ki je sestavljen iz 132 čisto običajnih PC-jev z Athloni XP 2600+, polgigabajti pomnilnika, vseh skupaj povezanih z osemnjastimi 24-portnimi 100-megabitnimi switchi. Vse skupaj poganja RedHat Linux 9.0 z modificiranim WareWulfom 1.11. Kaj je torej tako posebnega na tem računalniku? Kot prvi na svetu, je razmerje cena/zmogljivost spustil pod 100 dolarjev za gigaflop, natančneje na 84 dolarjev. Uradna stran.

10 komentarjev

AMD ponovno znižuje cene

Digit Life - AMD, se je odločil znižati cene svojim procesorjem. V zadnjem času smo videli veliko podobnih znižanj, saj Intel in AMD kar tekmujeta za naklonjenost in prevlado nad potrošniki. S tem, ko je izšel novi procesor Athlon MP 2800+ je AMD znižal cene veliki večini svojih procesorjev. Predvsem pa bo znižanje vplivalo na procesorje z Barton jedrom. Za primer naj povem, da se je Athlonu XP 3000+ znižala cena za kar 45 odstotkov. Oglejte si tabelo znižanj.

2 komentarja

Intervju s Huangom Jen-hsunom

Huang Jen-hsun

vir: DigiTimes
DigiTimes -

Na DigiTimes so včeraj objavili zapis intervjuja s Huangom Jen-hsunom, ki so ga opravili pred kratkim. Huang Jen-hsun je namreč sedanji predsednik Nvidie in njen CEO. Tokrat so se pogovarjali predvsem o Nvidiinih načrtih za prihodnost, zadevajoč tako Xbox trg, kot tudi trg osebnih računanikov. Predsednik je izkazal velik optimizem, saj pričakuje dobre rezultate Nvidie na vseh dosedanjih področjih in celó prodor na nove trge. Klik!

14 komentarjev

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

AMD znižal cene Athlonov

DigiTimes - Kot poročajo pri DigiTimes, je AMD znižal cene Athlon XP procesorjem. Cene se bodo spremenile procesorjem z oznakami 2200+ oz. manj. Cene 2400+, 2600+, 2700+ in 2800+ procesorjem bodo tako ostale enake. Seveda cene ne bo izgubil tudi 1600+, ki ni več v proizvodnji. Vseeno bo cena 2200+ procesorja še vedno nad 100 dolarji. Na to je vplival velik padec cen Celeronov, saj je 1.4 gigaherčni Celeron izgubil kar 27 odstotkov svoje vrednosti ob zadnji Intelovi pocenitvi. Klik!

1 komentar

AMD niža cene procesorjem

AMD3D -

Da bi pripravili prostor za novosti, so pri AMD znižali ceno Athlonu XP 2200+ 1.8GHz 266Mhz. V tujini cene nihajo med $150 in $200 (medtem ko pri nas krepko presegajo to ceno). Vseeno smo lahko te novice veseli, saj posledično vpiva tudi na naš trg.

Iz izkušenj vemo, da podjetja ne znižujejo cen kar tako, brez razloga. Možno je, da je povpraševanje prenizko ali pa pripravljajo trg za novega paradnega konja, Athlona XP 2400+

5 komentarjev

Magnezij v ohišjih prenosnikov

DigiTimes - Sodeč po tem članku na DigiTimes, se Dell odloča, da bo po novem svoje prenosne računalnike odel v magnezij namesto v plastiko. Podjetje se je odločilo za to potezo, ker je magnezij lažji ter ima višjo toplotno prevodnost (ma nemoj [:D]) od plastike. Zaradi trdnosti zlitin se bo magnezij uporabljal tudi kot zaščitno sredstvo pred poškodbo integralnih delov prenosnega računalnika. Zakaj se proizvajalci kot Dell že prej niso odločili za ta korak? Težava naj bi bila v dobavljivosti takih zlitin, saj so bili produkcijski procesi prepočasni in niso mogli izpolnjevati tako visokih zahtev, kot jih narekuje Dell. Podjetje tudi napoveduje, da bo leta 2003 kar 80% njigovih prenosnikov narejenih iz te zlitine. Vseeno - še vedno si ga ne bi upal metati po tleh [:D].

0 komentarjev

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

The inquirer - Gotovo veste, da AMD ponuja svoje Athlone in Durone, kot single ali MP procesorje. Single ne morejo delovati v večprocesorskih sistemih, MP pa. Vendar pa je treba za Athlon XP MP procesorje plačati več, kot za navadne XP-je - po nekaterih podatkih kar 70 $. Kot vedno, pa se je nekaj ljudi hotelo prepričati v te trditve, zato so v Tyanovo matično ploščo vtaknili dva navadna Athlon XP procesorja. Ta dva procesorja je matična plošča spoznala za Athlon MP procesorja in vse je delovalo tako, kot da bi v ploščo vtaknili dosti dražji različici MP. Razlaga? Izgleda, da je AMD v prodajo poslal Athlon XP procesorje, ki so zmožni delovati tudi v MP načinu, saj niso zaklenjeni. Vendar pa se na internetu že pojavljajo sporočila, da bodo XP procesorji kmalu spet zaklenjeni. Kdaj bodo zaklenjeni in če bodo sploh zaklenjeni, mi ni uspelo izvedeti. Lahko se celo naredi, da bomo spet priča barvanju mostičkov, vendar da bomo tokrat odklepali MP zmožnost procesorja. Ampak najverjetneje se to ne bo...

2 komentarja