»

Naši članki

Slo-Tech - Malce več kot en teden nazaj sem vam postregel z nekaterimi našimi starimi članki, predvsem začetnikom. Danes, zgodbo nadaljujem in upam, da bo s tem vaše (in konec koncev tudi naše) življenje lažje. Prejšnjič sem vam "razložil" vse od sestavljanja računala do BIOSa ter nekaj o hlajenju, logično temu sledi počasi naprednejše hlajenje in višje overklokanje.

Hlajenje procesorja in veznega čipovja ter nekaj o ventilatorjih pa nanašanje termalnih past in nanašanje zelo razširjene Arctic Silver 3.

Kar pa se tiče navijanja pa odklepanje AthlonaXP ter odklepanje SocketA procesorjev.

Nekateri članki so že precej stari, tako da jih jemljite malce z rezervo, razložijo pa glavne stvari in s tem služijo svojemu namenu.

0 komentarjev

Odklepanje TBreda malce drugače

HardOCP - Na Slo-techu se je pred časom že pojavila novica o odklepanju TBredov, v kateri ste lahko izvedeli, da za učinkoviti odklep od sedaj naprej morate povezati mostičke L3. No, s tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi začele po internetu širiti govorice o odklepanju 0.13 mikronskih Athlonov 2200+ s povezavo samo petega L3 mostička. Ker nekemu uporabniku vse te govorice niso dale miru, se je odločil, da vse skupaj preizkusi v praksi. Na svojem 0.13 mikronskem TBredu z oznako 2200+ je povezal samo peti L3 mostiček in stvar je delovala, saj je sedaj lahko izbiral vse množilnike od 12.5x navzdol. Kako je potekal celoten postopek, si lahko preberete v zelo zanimivi debati na tem forumu.
Če samo...

2 komentarja

Odklepanje Athlona XP s svinčnikom?

OC Workbench - Na OC Workbench so objavili zanimivo (a še vedno zelo kratko) novico o obstoju Athlonov XP, ki naj bi jih v slogu starih Thunderbirdov odklenili z navadnim svinčnikom ali prevodno pasto. Kot že veste, imajo Athloni XP povsem po nepotrebnem med L1 mostički še vdolbinice, ki dodatno onemogočajo odklepanje množilnika procesorja. In vsak izkušen navijalec vam bo znal povedati, koliko problemov je imel z odklepanjem (kar vprašajte našega Sergia :) ). No, sodeč po prej omenjeni novici na svetu obstajajo tudi Athloni XP, ki vdolbinic nimajo. Prepričajte se na lastne oči:

0 komentarjev

Instant odklepanje

The Tech Report - Čeprav je odklepanje Duronov/TBirdov stvar 5ih minut in ustreznega svinčnika, se še vedno najdejo talenti, ki se jim zdi zadeva neverjetno težavna. No, treba je tudi priznati, da grafit ni najbolj obstojna zadeva in da se zna zgoditi, da se sledi svinčnika ob neprimernem času odstranijo, toda to je že postranskega pomena. Za takšne ljudi so Azijci naredili instantni-samolepilni-odklepalni-trak za vse AMDjeve SocketA procesorje. Gre v bistvu za majhen košček selotejpa, ki ima na ustreznih mestih naneseno prevodno snov. Tako odklepanje postane ultra hitro: tistih nekaj sekund, ki jih pač rabite za naravavanje in nalepljanje zadeve. Vse lepo in prav? Ja, bi bilo... samo se definitivno ne bi rabil kakšnih 100ih komadov...

0 komentarjev

Pomnilnik prihodnosti

Digit Life - Vse hitreje se bližamo fizični omejitvi materialov, ki jih uporabljamo za izgradnjo čipov in tako se znanstveniki zatekajo k popolnoma drugačnim metodam za doseganje svojih ciljev. V prihodnosti bodo potrebe po pomnilniku velikanske, toda trenutna tehnologija že kaže znake staranja. Na Digit-Lifu si lahko preberete zanimiv članek o prihodnosti pomnilnika. Trenutno sta vidni dveglavni smeri razvoja, holografska in molekularna. V članku je podan dober pregled obeh. Priporočeno branje za vse željne znanja!

0 komentarjev

Kateri svinčnik za odklepanje?

Overclockers.com - Heh, nisem si mislil, da bodo naredili znanost še iz izbire svinčnika za odklepanje SocketA procesorjev. Toda overclockerji s(m)o znani po tem, da znamo zatežiti glede vsake podrobnosti... kar vprašajte kakšnega prodajalca v računalniški trgovini . Kakorkoli, na Overclockers.com si lahko preberete zanimiv članek o pravilni izbiri svinčnika za odklepanje procesorja. Seveda je vsem jasno, da so si svinčniki različni med seboj, saj eni bolje eni pa slabše prevajajo elektriko (nekateri svinčniki vsebujejo karbon, ki ne prevaja ampak IZOLIRA elektriko!). Ko pomislim na vsa poročila o neuspešnem odklepanju procesorjev iz Foruma naenkrat vsa zadeva dobi velik pomen. Torej, da skrajšam: pravi svinčnik za odklepanje mora v mini vsebovati čimveč grafita, saj je v našem primeru grafit prevajalec. Najboljši so mehki umetniški svinčniki, izogibajte pa se večini trdih tehničnih in obrtniškim svinčnikom! Upam, da to komu pomaga......

4 komentarji

Kako izbrati pravi procesor?

D128 - Ena izmed zanimivih tujk, ki jo na Slo-Techu pogosto uporabljamo, je stepping procesorja in z njim povezan S-Spec. Bolj izkušeni overclockerji že veste, da je z dobrim poznavanjem le-teh mogoče že vnaprej vedeti, kako se bo procesor overclockal, drugi pa boste to šele izvedeli . Na D128 so sestavili res informativen članek o pravilni izbiri procesorjev glede na njihovo S-Spec kodo. Sicer pokrivajo samo Intelove procesorje, toda tudi AMDjaši se boste marsikaj naučili. Priporočam...

0 komentarjev

Komplet za odklepanje SocketA procesorjev

Akiba - Hehe, Japonci so vedno bili nori na overclockanje. Zadnji prodajni hit pri njih je poseben komplet, namenjen odklepanju SocketA procesorjev. V bistvu ne gre za nič drugega, kot povezovanje L1 mostičkov, toda njim metoda s svinčniki pač ne zadostuje in so si morali izmisliti nekaj bolj sigurnega [:)]. Slikice, tako kot vse norosti iz Japonske, prihajajo z Akibe [;)].

vir: Akiba

vir: Akiba

8 komentarjev

Prelomljeni TBird

HardOCP - Heh, videl sem že kar precej polomljenih jeder SocketA procesorjev, toda TBirda, prelomljenega na pol pa še ne. Hec pa je ravno v tem, da se ta katastrofa ni zgodila zaradi kakšnega adrenalinskega mladca, ki se je spravil na procesor, temveč kar med povsem rutinskim nameščanjem Chrome Orba [8-O]. Huh, za boljši opis prigode pa kar sem.

vir: HardOCP

vir: HardOCP

12 komentarjev