»

Procesorji, prilagojeni potrebam strank, počasi začenjajo svoj pohod na strežnike

Wired News - Da spletni velikani potiskajo meje prilagoditev strežniške opreme najprej je bilo že dalj časa znano, saj je za npr. Google že dalj časa znano, da so izdelali svojo konfiguracijo, na kateri temeljijo njihovi strežniki, Amazon bi naj za svojo storitev Glacier prav tako uporabljal posebno nizkoenergetsko opremo, pri tem pa ne zaostaja niti Facebook. Kako močno se je spremenilo tržišče za strežnike pove že podatek, da so leta 2008 HP, Dell in IBM pokupili 75 odstotkov vseh strežniških procesorjev, danes pa 75 odstotkov pokupi osem podjetij, med katerimi najdemo tudi že omenjeni Google.

Prilagajanje procesorjev zahtevam strank je tako samo naslednji logični korak, ki pa je do danes večinoma ostajal v domeni zahteve izbire specifične serije procesorjev. Kljub na papirju istim karakteristikam procesorji pridejo iz proizvodnje linije z različnimi karakteristikami - določene serije procesorjev so bolj energetsko učinkovite, spet druge najhitrejše, in ko si dovolj velika živina, lahko...

27 komentarjev

Novi strežniški procesorji

The inquirer - Kot poročajo na Inquirerju, je Intel za ponedeljek, 18. novembra, napovedal izdajo novih strežniških procesorjev. Gre za serijo Xeon, ki bodo tekli na 533 MHz sistemskega vodila. Glede na to, da so že Xeoni relativno stara serija, naj bi tokratna izdaja napovedala prihod serij Placer, Plumas 533 in Granola Bay.

Kot lahko preberemo tukaj, Intel napoveduje, da bo ponedeljkova izdaja pomenila enega večjih preobratov v izdelavi strežniških procesorjev. Prav tako naj bi pomenila izboljšanje kotiranja Intela na borzi, vsekakor pa boste kmalu obveščeni o novih cenah procesorjev..

Kaj je res ali in kaj ni, lahko izveste tukaj.

0 komentarjev

Prihajajo Gallatini

X-Bit Labs - Govorice so se izkazale za resnične. Intel namreč namerava v ponedeljek izdati novo serijo strežniških procesorjev Gallatin. Ti bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, tekli bodo na 400 MHz zunanjega vodila, imeli pa bodo tudi 512 kB sekundarnega in 1 ali 2 MB L3 predpomnilnika. K temu je velikana prisililo več dejavnikov, in sicer:

  • pritožbe uporabnikov o počasnosti Xeonov
  • napoved AMD-ja o resnejšem vstopu na trgu strežniških procesorjev
ki sta le dva od največjih vzrokov. Če vas zanimajo cene, dobavljivost in določene podrobnosti, potem odklikajte sem.

Bližajo se časi, ko bo imel vsak doma strežnik. Ali pač?

1 komentar

Athlon ali Pentium?

X-Bit Labs - Ste 3D oblikovalec, ki kupuje nov računalnik? Ne veste, kateri procesor kupiti? Berite dalje. Na internetu je bilo opravljenih že nešteto primerjav med AthlonXP in Pentium4 procesorji, a še vedno ni končnega zmagovalca. Procesorji so preveč izenačeni. Za še en test so tokrat poskrbeli na X-Bit Lab's. Primerjali so po proizvajalčevih oznakah enakovredna procesorja, Intel Pentium4 2.8 GHz ter AMD AthlonXP 2800+. Za razliko od velike večine testov, se tu niso osredotočil na zmogljivost v igrah, temveč so pogledali, kaj procesorja prinašata 3D oblikovalcem v programu 3ds max 5. Klik!

7 komentarjev

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

AthlonXP 2400+ ter 2600+ naprodaj

X-Bit Labs - Že pred časom smo dočakali izide AMDjevih procesorjev označenih z 2400+, 2600+, 2700+ ter 2800+, a nobenega od teh ni bilo moč kupuiti, saj se šlo za tako osovražene paperlaunche. No, danes pa so se na spletu pojavile informacije, da kani AMD do konca tega meseca na Japonsko spraviti dovolj procesorjev 2400+ ter 2600+, da se lahko začne masovna prodaja na tistem koncu sveta. Neuradne govorice so celo, da naj bi bil model 2400+ naprodaj že tekom prihodnjega tedna.

Procesorji so izdelani v AMDjevi tovarni v Dresdnu v 41. tednu z uporabo 0.13 mikronske tehnologije. Za konec si poglejmo še cene v prosti prodaji, te se bodo gibale med 178 ter 199 dolarji, kljub temu da je AMDjeva uradna cena v količinah nad tisoč primerkov 193 dolarjev na procesor. Zaenkrat še ni nobenih podatkov o količini procesorjev, imamo le zagotovilo AMDja, da bo izdelanih približno dva milijona procesorjev do konca letošnjega leta. Klik!

5 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Tokrat Intel ne cilja na nove hitrostne rekorde, pač pa na čim manjšo porabo energije. Stvarca bo tiktakala pri samo 400 MHz, narejena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, kar bo skupaj z napetostjo le 0.95 volta pomenilo od 3.4 W do 4.2 W oddane toplote. Dodajmo še 256KB L2 predpomnilnika, 100 MHz vodilo, možnost delovanja z i440MX in i815 čipovji in na koncu nizko ceno (38 Zelencev za procesor, seveda če jih naročite po 1000 kosov), pa dobimo poceni rešitev za vse, ki jim ni pomembna hitrost, pač pa tišina računalnika (za 4.2 W toplote pač ne rabimo nekih hudih hladilnikov).
Nenazadnje pa je zadeva zaradi majhnega gretja primerna tudi za sisteme, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznega hlajenja za kako od današnjih gigaherčnih zverin, na primer kakšno proizvodno linijo/laboratorij, kjer včasih računalnike stlačijo v najmanjše luknje.

5 komentarjev

IBM vs HP/Compaq

Vnunet - Zadnje raziskave IDC-ja so pokazale, da IBM pridobiva na trgu strežniških sistemov kljub manjšanju trga (16,2 %, največji padec v zadnjih petih letih) ter združevanju podjetij HP/Compaq.

Prihodki iz naslova strežniških sistemov so pri IBM-u iz $3 MRD narasli na $3.2 MRD (+5,3 %), obvladuje pa približno četrtino trga. Klik!

0 komentarjev