»

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

PDA za ekstremne pogoje

Slashdot - Podjetje Node je razvilo PDA. A to ni kakršen koli dlančnik, to je Node Explore (fanfare [:D]). Napravica pa se od svojih šibkejših bratcev razlikuje predvsem po vodotesnoti - tako lahko namreč slednji s svojim vodoodpornim ohišjem deluje 3 metre pod vodno gladino, baterija pa ga lahko poganja do šest ur. Če torej nameravate svoj življenski kruh služiti kot potapljač v plitvih vodah, vam bo morda celo všeč. Slashdot.

4 komentarji

Pohekane N-igre

Wired News - Krekerji/hekerji/kakor-koli-jih-že-imenujete so uspeli razbiti tudi zaščito proti kopiranju Nokiinih igric N-Games na karticah MMC. Tako naj bi bilo zdaj mogoče igrice namestiti na vse telefone, ki delujejo na operacijskem sistemu Symbian in Series 60. Nokia je že uprla vse svoje sile, da bi ustavila ljudi, ki stojijo za tem. Več o tem lahko preberete tu in tu.

Vse skupaj je bilo le vprašanje časa ...

14 komentarjev

N-Gage

Nokia - Tudi mobilniki niso več to, kar so bili. Včasih je mobilnik komaj šel v žep, dandanašnji pa najmanjše primerke brez problemov skrijemo v dlan. Nekaterim pa mobitel ne pomeni le klicanja, temveč so jim pomembne tudi igre za kratkočasenje ob dolgih sestankih in dolgočasnih šolskih urah. Prav v ta namen so znanstveniki pri Nokii izdelali N-Gage, ki je dokaj podoben Nintendovemu Game Boy Adavance. Tako kot najnovejši mobilniki ima tudi ta barvni zaslon, zaradi katerega igre postanejo še večji užitek.

2 komentarja

Microsoft bo prodajal dlančnike

ZDNet - Zadnje čase lahko vsi, ki spremljate področje informacijske tehnologije, opazite, da se skuša Microsoft vplesti v vse sfere, od strojne do programske opreme, pa tudi ideje kot o ponudniku dostopa do spletnih vsem ima.

Tako sem danes na ZDnetu zasledil, da se je velikan iz Redmonta povezal s Samsungom, in namerava narediti prevetritev na trgu cenejših dlančnikov. Tako naj bi novi skupni dlančniki imeli 200 MHz Samsungov procesor, 32 MB spomina, 3,5" barvni (ali pa tudi ne) zaslon ter podporo SD in SDIO karticam. Vse skupaj bo poganjal Pocket PC sistem, ki ga bo prispeval Microsoft.

Kaj vse bodo dlančniki še nudili, in kaj si lahko od vstopa Microsofta obetamo na trgu dlančnikov, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

Prenovljeni communicator

The Register - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi vsaj vedeli, kaj pomeni beseda communicator, če je v povezavi z Nokio. Telefon, ki ni samo to, telefon, ki ima vedno nekaj več in nekaj, česar še drugi nimajo. Seveda na račun velikosti in cene. Telefon za prave poslovneže, torej.

Vendar je bila serija 9000, kakor so zaradi kodnih imen poimenovali vse izdane telefone, že precej zastarela. Da bi zadovoljili vse prestižne uporabnike, se je Nokia odločila izdati nov model, in sicer 9230. Kaj pa bo poleg tribanda, GPRS podprtih MMS-ov in ostalih dobrot še ponujal, so si ogledali tukaj. Tudi vi si lahko.

Ostali lahko samo upamo, da bo kmalu prišlo do PDA-GSM poroke..

1 komentar

Dveletna zamuda pri G3 storitvah

Vnunet - Poročali smo že, o prvem G3 telefonu, Nokii 6550. Tehnologija tretje generacije naj bi kmalu postala standard, a izgleda, da bo preteklo še nekaj vode, preden se bo to zgodilo.

Največji svetovni mobilni operaterji namreč poročajo, da bo zamuda pri uvajanju G3 tehnologije samo v VB 12-18 mesecev, kar posledično pomeni še dve leti čakanja v Kokoški. Problem naj bi bil v nezdružjivosti telefonov med sabo, saj si vsak proizvajalcev (Nokia, Ericsson, Alcatel ...) predstavlja implementacijo G3 standarda nekoliko po svoje. Kdaj bo G3 postal komercialna storitev, še ni znano. Več informaciji na Vnunetu.

1 komentar

Teletekst na Nokii 7650

Nowire - Če posedujete mobilni telefon Nokia 7650 ali pa boste kupili prihajajoči model 3650 in brez teleteksta ne morete več, potem je tukaj za vas priročna rešitev. Finsko podjetje Nowire je namreč razvilo program, ki s pomočjo brezžične komunikacije omogoča uporabnikom pregledovanje teleteksta kar preko mobilnega telefona. Teletekst po protokolu wap se seveda s tem ne more primerjati. V prvem primeru gre za okleščeno tekstovno verzijo, v tem primeru pa boste lastniki zgoraj omenjenih mobilnikov teletekst pregledovali v barvah, na večjem zaslonu, v povečavi in veliko lažje ter hitreje. Programčič pozna teletekst iz 19 držav, izbirate lahko izmed 60 TV kanali, med njimi je pa tudi TV Slovenija, kar je pohvalno. Program lahko brezplačno uporabljate 21 dni. Za uradno novico klik tukaj, za dolvleko pa tukaj, tukaj, tukaj ali pa tukaj!

0 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Malo za šalo

Slo-Tech - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi poznali svojevrstnega oblikovanja iMacov. Veliko manj vas dotični računalnik ima doma. In če ste v tej skupini, in imate radi stilno urejeno stanovanje, potem si morate umisliti iToilet.
Seveda zadeva v resnici ne obstaja, je le dokaz, da avtor obvlada risarske programe. Poleg tega je sama stran napisana v šaljivem jeziku, tako da je ogled skoraj nujen[:D]

3 komentarji

Nokia v težavah

Jaz - Ja, saj vem, to ni ravno novica z našega primarnega področja, toda menim, da bo več kot zanimiva za veliko Slo-Techerjev. Po tej novici sodeč bo namreč Nokia po vsej verjetnosti morala vpoklicati na milijone svojih mobilnikov. Razlog? Nezdružljivost z omrežji tretje generacije (3G), ki jih mislijo ameriški operaterji začeti uporabljati že to leto. Nokia je namreč v razvoju svojih 2G telefonov uporabila "bližnjico" in se ni natančno držala specifikacij standarda, kar sedaj povzroča nezdružljivost. Sicer obstaja možnost, da se bo podjetje sporazumelo z izdelovalci baznih postaj, in bodo namesto milijonov mobitelčkov nadgradili le-te, toda zaenkrat še nič ni sigurno. Interesting . Thnx, D!

4 komentarji