»

Izšel Android 1.6 SDK

Beta News - Širše javnosti izid razvojnega kita verjetno ne bo zanimal, a so zato zanimive novosti, ki jih je le-ta razkril. Android 1.6, s kodnim imenom poimenovan Donut, prinaša kar nekaj sprememb, pohitritev in novosti. Operacijski sistem bo tako dobil podporo CDMA omrežjem in bo omogočil prodajo aparatov v državah, kjer GSM oddajniki niso v uporabi. Googlovi programerji so vgradili tudi Quick Search Box, ki sočasno z vpisovanjem iskalnega niza išče po vsebini na telefonu (v aplikacijah, med kontakti, itd.) in po internetu hkrati. Po novem so podprti glasovni ukazi (npr. za klice kontaktov), v drugo smer pa je vgrajen API, ki besedilo uglasi in omogoča tudi prevajanje iz enega jezika v drugega s pravilnim naglaševanjem prevodov.

Delovanje...

86 komentarjev

Obiskovalci Google I/O dobili odklenjen HTC Magic, predstavljene novosti Android 2.0

It's free!

Slo-Tech - Vsi obiskovalci Googlove razvijalske konference I/O, ki je v San Franciscu potekala včeraj in predvčerajšnjim, so zastonj dobili mobilni telefon HTC Magic (na katerem seveda teče Android), v paketu pa je prišla še SIM kartica ameriškega T-Mobilea z brezplačno enomesečno uporabnino 3G glasovnih in podatkovnih storitev. Zanimivo je, da Google telefonu pravi Ion, čeprav je naprava zagotovo črn HTC Magic. Na konferenci pa so predstavili še prve novosti Donuta, prihajajoče posodobitve Androida, 2.0. Sam grafični vmesnik v primerjavi z verzijo 1.5 še ni spremenjen, saj to pride na vrsto kasneje v razvoju. Prva izmed novosti je Android Search, ki poleg iskanja po internetu omogoča tudi lokalno iskanje po kontaktih, skladbah,...

10 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Voice Control

ZDNet - Sicer je ukazovanje računalniku z glasom prijetna zadeva, ki pa se kljub poskusom proizvajalcev programske opreme ni prijela pri uporabnikih.

Vendar, kot kaže, ima tehnologija ekonomsko prihodnost, saj je je Microsoft odločil, da nadaljuje razvoj glasovnih ukazov. Tako lahko beta testerji že dobijo svo izvod .Net Speech Software Developer Kit (SDK) 1.0 beta 2, ki temelji predvsem na glasovnih ukazih v pisarniškem okolju Office (nekaj od tega je tudi že vključeno v Office XP). Tako naj bi oprema omogočala, da bomo besedila pisali glasovno, prav tako pa se bo še povečala uporabnost branja besedil. Ta je sicer že mogoča v Oknih XP, vendar pa je to le manjši del tega, kar nam bo ponudil .Net Speech. Naslednji korak je podpora v (Microsoftovih?) igrah.

Sicer pa Microsoft v tem poslu niti ni tako osamljen, saj sta svoj lonček kmalu pristavila še IBM in Sun, ki razvijata VoiceXML. Več najdete tukaj

Kot kaže, bo prihodnost glasna.....

0 komentarjev

Hancom Linux

Slashdot - Korejsko podjetje Hancom, ki poleg distribucije izdeluje tudi pisarniško okolje za Linux je s korejsko vlado sklenilo pogodbo o namestitvi 120000 Linux namizij. Korejska vlada je s tem prihranila več kot 80% v primerjavi z Microsoftovo ponudbo. Za podobne smernice se odločajo tudi na Kitajskem, čeprav gre tam bolj za strah pred ameriškimi obveščevalnimi programi v Oknih.
Kaj pa dela naša vlada z našim denarjem?

3 komentarji

MP3 igrač na povelje

Tech Extreme - Podjetje e.Digital je izdelalo MP3 predvajalnik, ki ga lahko krmilimo z glasom. Tako lahko prestavljamo med skladbami z enostavnim glasovnim ukazom. MXP 100 kot se stvar imenuje je bila razvita s pomočjo IBMja in zato lahko glasbo zapisujemo na 340, 512 ali 1GB velik IBMjev Microdrive ali pa na razširitveno CompactFlash kartico. Cene raje nočem vedeti. Klik!

0 komentarjev