»

Pozitivni vplivi iger

News.com.au - Iger se po pravilu drži negativni prizvok, od tega, da so krive, da mladina uporablja strelno orožje, do tega, da zgolj uničujejo domišljijo. Tega, da je recimo manj nevarno divjanje po cesti, kjer imaš opcijo Load, kot pa da realnih cestah, teh ljudi ne zanima.

V dokaz vsem prej omenjenim sem danes našel novico o vplivu iger na razmišljanje otrok. Tako so v raziskavi preučevali skupino 13. in 14. letnikov, ki so jim zastavili določene probleme v obliki iger, kot primer navajajo Final Fantasy 9. Tako naj bi otroci preko iger razvijali svoje kognitivne sposobnost, se učili skupinskega dela in kompleksnega reševanja problemov. Ločeno so opazovali skupino, ki ni imela učnih problemov in tisto, ki jih je imela, ter opazili, da med njima ni bilo večjih razlik. Ni slabo, kajne.

Glede na denar, ki ga država daje za osnovne šole, lahko potem pričakujemo, da bodo otroci po novem igrali igre?

6 komentarjev

Prihodnost igranja

ZDNet - Sam se ne štejem za "resnega" igralca iger, kljub temu, da dokaj redno spremljam trg. In tako sem danes naletel na zanimiv članek, ki analitsko razčleni dogajanja v prihodnosti.

Sicer avtor članek začne s sanjami, kar pa še ne pomeni, da je zadeva fiktivna. Glede na to, da sodeluje v iskanju Naslednje velike Zadeve, se je avtor osredotočil sicer bolj na strojno opremo, vendar potegnil tudi nekaj teoretiskih zaključkov. Recimo:

  • Najkasneje v roku treh let bodo nalinijske igre postane plačljivi gledani športi.
  • Konzole bodo še bolj prevzele sredstvo "resnega" igranja kot sedaj.
  • Velika podjetja se bodo morala skupno boriti proti Microsoftu, ki bo postal še večji igralec.
  • Svetla je tudi prihodnost iger na mobilnih telefonih in dlančnikih.
In nekega dne ne bo nobene razlike več..

2 komentarja

Grčija ni edina

The Register - Pred nekaj časa smo poročali, da Grki ne znajo najbolje interpretirati pravnih vidikov, in iz zakona, ki prepoveduje elektronske igre na srečo, naredijo zakon, ki prepoveduje vse igre. Da pa niso tvorci demokracije edini, ki imajo v igri čudne zakone, potrjujejo Španci.

Tako sem danes na Registru zasledil novico, da so španski ponudniki dostopa do spleta v znak protesta proti novemu zakonu, ki je ravno bil sprejet pred tremi dnevi, zaprli svoje strani. Zakon, ki ga je predlagalo Ministrstvo za znanost in tehnologijo, omogoča vladi, da ponudnikov zahteva, da ti preverjajo strani, ki jih vodijo, in vse vsebinske nepravilnosti prijavijo oblastem. Gre torej za nek sistem samocenzure, zakon pa določa za kršitve tudi kazni do 600.000 evrov. Še klik do izvirne novice.

Očitno vroč mediteranski zrak vpliva na politike. Je naslednja na vrsti Italija?

3 komentarji

Služba - igranje računalniških igric

BBC - BBCjeva novinarka se je pogovorila s "cyber atleti", da bi ugotovila, koliko lahko zaslužijo z igranjem iger. Po svetu so nastale lige v igranju računalniških iger na katerih lahko zaslužiš tudi do 40.000 dolarjev na noč (9.150.000 SIT). Za dobro pripravljenost ni potrebna samo vaja, temveč tudi prepoznavanje nasprotnikovih slabosti in taktike. Letos bo v Koreji tekmovanje imenovano "World cyber games" (svetovne računalniške igre), na katerem se bodo tekmovalci iz 49 držav pomerili v igrah Counter Strike, Age Of Empires in Fifi 2001 -- igre so verjetno starejše zato, da so originali cenejši. V Koreji so ustvarili 3 milijone vredno "olimpijsko vas" za potrebe tekmovanja. Takih tekmovanj je zmeraj več, nagrade pa so vedno višje in višje, saj se dvigajo od 150 000$ do 300 000$, na Microsoftovem turnirju v računalnišlem golfu pa je nagrada znašala celo milijon dolarjev.

V Sloveniji pa tako visokih nagrad na žalost še ni, čeprav bi si jih verjetno vsi želeli. Jaz bi bil profesionalni...

6 komentarjev

Ali res potrebujem najnovejši procesor?

Viper's Lair - Ko človek takole brska po internetu ter bere najnovejše članke najhitrejših in najboljših procesorjev, Intelovih in AMD-jevih, mu kar malce požene kri po žilah. Jasno, ob astronomskih grafih, procesor, čeprav soliden, saj zmore poganjati vse najnovejše programe in igre, kar nekako ni več dovolj hiter in kar nekaj je ljudi, ki se na vrat na nos odpravijo kupovati najhitrejšega Pentiuma4 2.8 GHz.

Toda ali so take nadgradnje procesorja nujne, oziroma, bolje rečeno, se splačajo? Ravno to so se spraševali na Viper's Lair in spisali kratek članek, v katerem obravnavajo to problematiko in zadevo še podkrepili z grafi.

10 komentarjev

Gorivo za igričarje

Envy News - Za konec današnjega ciklusa novic pa še nekaj razvedrila. Razne strani ponavadi večinoma testirajo strojno opremo, tale stran, ki se običajno tudi ukvarja s prej omenjeno dejavnostjo, pa se je tokrat odločila testirati pijače, ki "poživijo duha" in so kot nalašč za ponočnjake, ki celo noč nabijajo mrežne igre in se jim očitno niti slučajno ne zdi vredno iti v posteljo, čeprav telo z raznimi znamenji opozarja, da je potrebno počitka. Testirali so štiri pijače, in sicer Vanilla Coke, Pepsi Blue, Sobe Mr. Green in Dr. Pepper Red Fusion. Njihovo glavno sodbo si lahko preberete tukaj, članek pa na žalost ne obravnava kapljic za od monitorja razdražene oči, čeprav so se le-te tudi nekoč pojavile v nekem testu na neki strani,...

14 komentarjev

X-Box prinaša izgubo!

MSNBC - Po podatkih na MSNBC položaj X-Boxa trenutno ni ravno najbolj idealen, saj se Microsoft spopada s precejšnjo izgubo, ki jo je ta konzola pridelala do sedaj. Tako naj bi konzola do 30. junija tega leta pridelala 750 milijonov $ in do naslednjega 30. junija še dodatnih 1.1 milijarde $ izgube. Kljub napovedani izgubi pa to ne pomeni, da se bo prodaja X-Boxov ustavila ali znižala. Microsoft celo napoveduje, da bodo do 30. junija prodali 3.5 do 4 milijone X-Boxov, za naslednje leto pa pričakujejo še prodajo od 9 do 11 milijona teh konzol. Po nekaterih podatkih naj bi izgubo prinašala predvsem cenovna vojna z drugim udeležencem, ki so na trgu prisotni že kar precej časa (tu mislim predvsem na PS2), saj je moral Microsoft konzoli iz začetnih 412 $ znižati na 266 $. MSNBC obenem tudi navaja, da ima Microsoft z vsako konzolo 150 $ izgube, čeprav odgovorno navajajo, da z vsakim X-Boxom prodajo tudi 3 igre.
Itak pa za projekt X-Box ni bilo nikoli mišljeno, da bo trajal od jutra pa do večera,...

19 komentarjev