»

Par novih Tyank

X-Bit Labs - Podjetje Tyan je, kot lahko preberemo v tej novici na x-bit labs, predstavilo dve novi dvoprocesorski plošči, poimenovani Thunder K7X Pro in Tiger i7500.

Prva, Thunder K7X Pro, je namenjena Athlonom MP. Na njej je AMD-760 MPX čipset, ki podpira 100 ali 133 MHz vodilo, štiri DIMM reže pa sprejmejo do 4 GB PC 1600/2100 DDR RAMa z ali brez ECCja, na njej pa najdemo še tri 32-bitne in dva 64-bitna PCIja, ATIjev RageXL grafični kontroler, dvokanalen ATA100, 4 USB 1.1 konektorje, 10/100/1000Mbit mrežni vmesnik ter še nekaj uporabnih zadevic, kot so nadzor sistema, ipd.

Druga, Tiger i7500, je zgrajena okoli Intelovega čipovja in je torej namenjena Xeon procesorjem. Vodilo tiktaka pri 400 MHz, v štiri konektorje lahko zatlačimo do 8 GB PC1600 DDR RAMa, ima en PCI in dva PCI-x konektorja, ostale specifikacije pa so identične plošči za Athlone.

3 komentarji

Otroci z oddajnikom?

več strani - V ameriškem podjetju Wherify Wireless so naredili še en korak več v razvijanju GPS opreme. Od sedaj naprej lahko kar preko interneta naročite zapestno uro z vgrajenim GPS oddajnikom in malim morjem bolj ali manj uporabnih zadevic, kot naprimer atomska ura, pozivnik, itd. Namenjena je predvsem "skrbnim" staršem, ki nikoli ne vedo, kje se nahaja njihov otrok. S to zadevico namreč lahko določijo njegov položaj na nekaj metrov natančno. Ah, Američani... Klik!

1 komentar

MSI najavil K7N420 pro

X-Bit Labs - MSI je danes uradno najavil svojo novo K7N420 pro osnovno ploščo, ki temelji na nForce 420D. Ta Socket A plošča je narejena v ATX formatu, vsebuje nForce 420D North Bridge in je opremljena s 3 DIMM sloti za do 1.5 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Kar se pa tiče razširitvenih slotov, pa plošča v sebi skriva 5 PCI vtičev, 1 CNR slot, 1 AGP 4x slot, 6 USB priključkov ter podporo ATA/100 standardu. Poleg tega plošča vsebuje integrirano GeForce2 MX400 grafično jedro, integrirano zvočno kartico s podporo Dolby Digital (MCP-D South Bridge), možni SPIDF vtič, 10/100 Ethernet (ki ga podpira čipovje) in hčerisko kartico s TV-izhodom
No, izgleda, da je bila naša vztrajnost končno nagrajena. Edini problem pa je, da naj bi bila cena po optimističnih napovedih nič manjša kot $200 ameriških dolarjev...

6 komentarjev

Gigabytova dvoprocesorska plošča za AthlonMP pripravljena

več strani - Podjetje Tyan, je do nedavnega držalo nekakšen monopol na področju AthlonMP matičnih plošč, zato so lahko navijali cene, kolikor se jim je dalo. Prvi korak, ki bi Tyanu privedel konkurenco, je naredilo podjetje MSI, vendar pa je njihova AthlonMP plošča pogorela. Tretji je bil na vrsti Supermicro, vendar njihove AthlonMP plošče nismo nikoli videli. Kljub dvema neuspelima poizkusoma, pa so se na koncu opogumili pri Gigabytu, kjer so predstavili dvoprocesorsko AthlonMP ploščo GA 7DPXDWJ, ki ponuja tudi 64-bitno PCI vodilo. Slike te plošče dobite na Akibi.
P.S. Temeljit opis Gigabytove plošče so spisali tudi na X-bit labsih.

0 komentarjev

Test Tyan Tiger MP matične plošče

2CPU - Tyan je v svetu AMD-jevih procesorjev kar dodobra poznan proizvajalec, saj je v tesnem stiku z AMD-jem in izdeluje kar dobre matične plošče. Podjetje se je proslavilo s svojo Thunder K7 matično ploščo, ki je AMD-jih prinesla kar nekaj svežine, saj je le-te izstrelila v orbito večprocesorskih sistemov. Čeprav so bili skrbniki strežnikov nad "gromom" navdušeni, pa so nosove vihali manj premožni, ki bi si na poceni način radi omislili poceni delovno postajo. Thunder plošča je to v marsikaterem pogledu preprečevala, saj je vsebovala Utra 160 SCSI krmilnik, 64-bitno PCI vodilo, zahtevala pa je tudi precej zmogljiv napajalnik (kar 450 W!). To je bilo za marsikaterega prehud zalogaj, zato se je Tyan odločil, da bo izdelal malce bolj oskubljeno, a še vedno dovolj privlačno dvoprocesorsko ploščo na AMD 760MP chipsetu. Tako je Tyan pred kratkim izdal Tiger MP ploščo, ki ni več tako požrešna, saj dobro deluje že na 300 W napajalniku, vendar pa še vedno hoče registriran DDR SDRAM pomnilnik....

0 komentarjev

ASUS A7N266 - nForce plošča

The inquirer - nFoce je vsekakor vroč nabor, ki ga marsikdo kar težko pričakuje, saj na papirju izgleda zares izjemno, zato se je marsikatero podjetje, ki izdeluje matične plošče odločilo, da ga podpre. Za nas bo precej zanimiva plošča ASUS A7N266, ki bo gotovo zadovoljila tudi navijanja željne osebke. Njene specifikacije bodo:
  • Podpora procesorjem AMD Athlon/Duron s frekvencami od 550 MHz do 1.4 GHz

  • nForce Platform Architecture z 200/266 MHz FSB, vgrajeno GeForce 2 MX grafično kartico in podporo 6 kanalnemu zvoku

  • 3 DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika

  • 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ACR reža

  • vgrajena LAN kartica

  • vgrajen RAID krmilnik

  • 2 UltraDMA 100/66/33 kanala

  • ATX faktor

The Inquirer navaja, da bo to najverjetneje edina matična plošča, ki ne bo uporabljala Nvidiinega referenčnega dizajna, ampak bo izdelana v ATX obliki. Videli jo bomo v Q3 2001, se pravi nekje v zelo bližnji prihodnosti. ...

2 komentarja

Prvi Dual Athlon sistem že naprodaj

več strani - Ampak ne ravno v kakšni ekskluzivno založeni japonski trgovini (kot bi verjetno pričakovali), temveč na nemškem eBayu. Neki tip je očitno dobil v roke Tyan Thunder K7 matično ploščo in sedaj celoten sistem prodaja preko on-line dražbene hiše. Fante za 8 tisoč DEM ponuja naslednjo konfiguracijo:
  • TYAN Thunder K7
  • 2x TBird 1.33GHz
  • 2x256MB PC2100 Apacer DDR SDRAM
  • Toshiba 10x/40x SCSI DVD-ROM
  • Plextor 12x SCSI CD-RW
  • 2x IBM 18.3GB SCSI HDD
  • ATX ohišje s 550W napajalnikom
Sanjski sistem, ni kaj, moti le uporaba navadnih TBirdov namesto prihajajočih strežniških Palominov. Verjetno ni hotel čakati do 4. junija.

Ko smo že pri dual Athlonih in njihovih cenah pa omenimo prihajajoče Dual plošče drugih proizvajalcev. Tyanka kmalu ne bo več osamljena, saj nam svoje...

0 komentarjev

Nove TYAN matične plošče

X-Bit Labs - TYAN je danes objavil, da bo na trg poslal štiri nove matične plošče za osebne uporabnike in štiri nove matične plošče za strežnike. Predstavil vam bom samo matične plošče za osebne uporabnike. Njim bodo torej namenjene:
  • Thunder i860 (S2603) bo imela dve Socket603 ležišči. Bazirana bo na Intel 860 (Colusa) čipovju, podpirala bo Intel Pentium 4/Foster procesorje, imela bo 8 RIMM rež, 1 AGP 4x, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit PCI reže. Prototipi plošče so že v obtoku, masovna proizvodnja pa se bo začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7 (S2462) bo imela dve SocketA ležišči. Bazirana bo na AMD-760MP čipovju, delovala bo na PC2100/PC1600 DDR SDRAM-u, imela bo AGP Pro režo, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit/33MHz PCI reže. Za razliko od Thunder i860 (zgoraj) bo imela še dva vgrajena LAN kontroleja. TYAN je to ploščo že razkazal na različnih razstavah letos (CEBIT), masovna proizvodnja pa naj bi se začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7X...

2 komentarja

Micron se koncentrira na serversko tržišče

X-Bit Labs - Ena slaba novica: Micron je preložil izzid svojih Scimitar in Mamba desktop čipovij. Jup, gre za tista zelo zanimiva DDR čipovja z veliko posebnostmi (Mamba naj bi imela vdelan L3 predpomnilnik). No, izzid Scimitarja in Mambe so preložili za nedoločen čas in zna se celo zgoditi, da ju sploh ne bomo ugledali to leto. Vse svoje razvojne moči so namreč usmerili v Copperhead, novo serversko čipovje, ki podpira do 8GB PC1600/2100 DDR DRAMa ter dual-Pentium3 (Tualatin) procesorje. Kot se spodobi za serversko čipovje, bo Copperhead podpiral tudi PCI 2.2, poleg tega pa še novo PCI-X vodilo. Prvi primerki so že razposlani raznim proizvajalcem matičnih plošč, masovna proizvodnja pa je najavljena za maj.

0 komentarjev