»

Računalniška miška stara 40 let

Prva miška

vir: Wikipedia
Guardian - V prihodnjih dneh bo minilo 40 let, od kar je bil izumljen mali glodalec za rokovanje z računalnikom, poroča Guardian.co.uk. Poleg tipkovnice bržčas najbolj pogosto uporabljan vmesnik so na Standford Research Institutu v Kaliforniji sestavili leta 1968 in ga 9. decembra istega leta javnosti predstavili v San Franciscu.

Načrte za izdelavo je Doug Engelbart, ki je v zgodovini zapisan kot izumitelj, začel risati že 1961., saj je bil prepričan, da zmore napraviti nekaj boljšega, kot so bili tedaj ogromni tracking balli in igralne palice. Bill English, ki je sodeloval, je zgradil napravo za pozicioniranje x-y, ki ni bila nič drugega kot lesena lupina s kolesi in priključnim kablom zadaj. Ker je hodil v napoto, ga je...

37 komentarjev

SiSovi rezultati Q3

X-Bit Labs - Tretje četrtletje se je že zdavnaj končalo, tako da smo že dodobra zakorakali v zadnje letošnje četrtletje, a poslovni rezultati podjetji v tretjem četrtletju še prihajajo. Tokrat je na vrsti tajvanski gigant, proizvajalec čipov, podjetje Sillicon Integrated System Corporation oz. krajše SiS. Pa poglejmo.

Celotni dohodki so tako znašali 117 milijonov dolarjev, kar je za 27% več kot v drugem četrtletju in kar 73% več kot v enakem obdobju lani. SiS je tako v prvih treh četrtinah letošnjega leta ustvaril za 312 milijonov dolarjev dohodkov. Podjetje je v tem četrtletju prodalo okrog 6.5 milijonov kosov čipovji, kar jim je prineslo 23 milijonov dolarjev izgube. Originalen članek in podrobnejše informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Zbogom, Duron

The inquirer - V času vladanja Intela in jeze uporabnikov, zakaj so Celeroni tako počasni, je bil Duron mana z neba za marsikoga, po drugi strani pa je pomenil začetek vzpona AMD-ja. Verjamem, da "pečka" tiči še v marsikateri matični plošči, toda če si še želite imeti novega, morate pohiteti.

AMD je namreč svojih posrednikom poslal informacijo, da je ta četrtina zadnja, v kateri bo še možno prodajati Durone, ker gredo z naslednjo iz prodaje. Tako bo škatelna verzija D1300 zadnja na trgu.

Med tem pa AMD napoveduje dobavljivost večprocesorskih Athlonov, ki delajo pri 2400 "Mhz" (še vedno ne morem mimo tega, da naj se AMD znebi relativnega označevanja), v prvem tednu novembra, MP 2600 pa naj bi sledil kasneje. Oba naj bi bila bolj začimbi, saj bodo dobavljali prodajalcem samo 20 komadov naenkrat.

Za več procesorjev, ki bodo zapustili prodajne linije, pa si poglejte ta povzetek.

4 komentarji

AMD objavil rezultate Q3

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil uradne rezultate ter poročilo tretjega četrtletja letošnjega leta. Tudi tokrat je AMD končal z rdečimi številkami. Celotni dohodki od prodaje so znašali 508 milijonov dolarjev (prejšnje četrtletje 600 milijonov), izguba pa se je tako samo v zadnjem četrtletju povzpela iz 185 na 255 milijonov dolarjev. AMD je torej v vedno bolj v težavah, saj so od leta 1995 le še dvakrat poslovali pozitivno.

V vseh treh letošnjih četrtletjih je AMDjev promet znašal 2 milijarde dolarjev, samo izgube pa celih 448 milijonov za razliko od lanskih 44 milijonov izgub. AMDju se torej pišejo črni časi, a vodilni možje nam zagotovaljajo, da bosta Hammer ter Opteron zadeve ponovno postavila na pravo mesto. Klik!

13 komentarjev

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

AMD: Siva Črnina

The Register - AMD je -- nikakor ne prvič -- razočaral svoje delničarje. Prihodki so namesto načrtovanih $600 MIO oz. pričakovanih $614 MIO znašali skromnih 500 milijonov dolarjev. Klik!

Verjeli ali ne, AMD (pri tem niso edini) za rezultate krivi nizko tržno aktivnost, medtem ko nas na raznovrstnih spletnih straneh že skoraj dve leti pozdravljajo ekskluzivistični naslovi novic ter ugotovitev raziskav, da je recesije že zdavnaj konec oz. se ima to zgoditi že jutri.

Se bom vzdržal in ne bom razmišljal v smeri, kakšen vpliv imajo na tržne razmere sami proizvajalci... Uriniranje v čelno premikajoče se gmote zraka.

0 komentarjev

Bartoni brez SOI tehnologije

DigiTimes - Na Slo-Techu se je že pisalo, da bodo AMDjevi Bartoni zamudili zaradi težav s SOI proizvodnjo.

No, očitno se težave niso nehale, zato se je AMD odločil, da v nove Athlone XP, grajene na Barton jedru, tehnologije SOI slpoh ne bo vključil. Ostale karakteristike novih procesorjev sicer ostajajo enake, te so podpora 333 megaherčnemu sistemskemu vodilu ter 512 kilobajtov predpomnilnika, kaj pa to pomeni za zmogljivosti, pa bo pokazal čas. Klik!

5 komentarjev

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

Amazon.com na poti do dobička

The Register - Pred kratkim smo videli precejšen razmah in padec tako imenovanih .com podjetij, ki se ukvarjajo s storitvami preko interneta. Razen hitre rasti in nato velikega kolapsa, pa je tem podjetjem skupna še ena precej nadležna lastnost - skoraj vsa iz leta v leto prinašajo izgubo. Eno izmed teh podjetij, ki imajo vse te odlike (razen likvidacije), je tudi največja spletna knjigarna Amazon. Amazon ni nikoli imel kakega dobrega poslovanja, vendar mu kljub temu razni analitiki napovedujejo boljše čase. Dokaz, da se mu bližajo boljši časi, je manjša izguba, ki je v Q2 znašala 58 milijonov $ (v istem obdobju lani 116 milijonov $ izgube). Če bo Amazon nadaljeval s takim poslovanjem, se mu zagotovo obeta dobiček, ki naj bi ga razveselil že v prvi četrtini (Q1) leta 2002.

3 komentarji