»

Prve prosto zakrivljene tekoče stopnice

Vir: http://www.wired.co.uk/

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Znanstveniki so predstavili prve vijugaste tekoče stopnice, imenovane "Levytator", po iznajditelju Jacku Levyju, profesorju z Londonske univerze.


Arhitekti bodo tako imeli po več kot sto letih odkar so bila premikajoča se stopnišča izumljena veliko večjo svobodo pri oblikovanju stopnic, saj ne bodo več omejeni le z ravnimi oblikami - stopnice Levytator se namreč lahko prilagajajo kateri koli krivi obliki in neravnemu terenu.

V nasprotju s tradicionalnimi tekočimi stopnicami, kjer se stopnice, ki pridejo do konca stopnišča umaknejo pod tiste v uporabi, so stopnice Levytator narejene v neskončni zanki zakrivljenih modulov in tako omogoča ustvarjanje katerekoli oblike. Z malo domišljije bi tako recimo naravoslovni muzej kmalu lahko imel stopnice v obliki DNK spirale.

Stopnice imajo še precej dobrih lastnosti - za...

18 komentarjev

ICANN v poročilu ostro proti Site Finderju

News.com -

Z novicami, pripetimi spodaj, si lahko osvežite spomin na VeriSignovo inovacijo, ki je požela ostro nasprotovanje. Septembra 2003 so poskusili uvesti storitev Site Finder, ki bi vse zahtevke po neobstoječih spletnih naslovih preusmerila na njihovo stran, ki naj bi pomagala neukim uporabnikom pri orientaciji na Internetu. Zaradi kritik so storitev kasneje umaknili, a so vložili tožbo proti ICANN zaradi nerazumljive prepovedi uporabe inovacije.

Dočakali smo ICANN-ovo poročilo, ki pojasni posledice te storitve. Na oseminpedesetih straneh ICANN ugotavlja, da Site Finder ni imel katastrofalnih posledic na integriteto Interneta, a je kljub temu povzročil škodo in neželene stranske učinke, prav tako je kršil splošne sprejete standarde, zaradi česar ICANN odsvetuje podobne preusmeritve katerihkoli vrhnjih domen. Več o tem.

1 komentar

Černobil 2004

Zapuščina Černobila

Slashdot - Tehnološki napredek je nujno potreben in neizbežen. A če se vam zdi svet, ki ga predstavljamo z novimi in novimi odkritji na Slo-Techu, pravljičen in idiličen, za trenutek ustavite osle. Razvoj je namreč za sabo pustil neverjetno veliko katastrofalnih posledic in žrtev. Ena izmed najbolj odmevnih do današnjih dni je tragedija elektrarne Černobil.

Neka Ukrajinska mladenka je spisala reportažo o potovanju z motornim kolesom po okolici Černobila, ki ga je opravila 18 let po nesreči. Beloruska mesta in vasice v okolici so izpraznjene, porušene in prežete z radioaktivnim sevanjem. Pretresljive slike, zanimivo branje, napisano v včasih nekoliko nenavadni angleščini.

18 komentarjev

Izdelava GPU hladilnika

Twisted Mods - Hlajenje grafičnih kartic je danes velik problem, saj oddajajo vedno več toplote, navijanje pa je s tem otežkočeno. Na Twisted Mods so na kratko opisali kako lahko doma naredite hladilnik za vašo grafično kartico. Opisali so postopek in potrebni material za izdelavo hladilnika, ki ga pritrdimo na prazno PCI mesto.. Vsi tisti, ki vam je vaš hladilnik na grafični kartici premalo in bi radi malo ustvarjali si oglejte ta "geto kuler"

9 komentarjev

UV risanje

Metku.net - Dandanes ni nič posebnega, če prebarvamo tisto dolgočasno belo ohišje in nanj narišemo svoj vzorec. Nekateri so šli malo dlje in začeli barvati stvari kot so modemi, grafične kartice, zvočne kartice.... Na Metku Mods pa so stvar popeljali en nivo više in začeli ustvarjati z UV kemičnim svinčnikom. Lotili so se polepšati Albatronovega GF4 Ti4200. Vzeli so ga iz ohišja in začeli barvati povezave na vezju kartice. Po težavnem opravilu so stvar namestili nazaj v ohišje in prižgali UV katodo. Učinek je bil izjemen, saj se je kartica spremenila v občudovanja vredno umetnino. Vsekakor zanimiva modifikacija.

7 komentarjev

Hlajen monitor?

Twisted Mods - Res je, tudi monitorji potrebujejo hlajenje. Na Twisted Mods so spisali članek o modifikaciji CRT (se pravi katodnega) monitorja. V monitor je avtor vdelal dva prozorna ventilatorja - vsakega na eno stran - čeznju namestil mrežice, vstavil pleksi steklo in za osvetljavo še modre LED diode. Končni rezultat izgleda osupljivo! Članek si lahko ogledate tukaj! Pa še slikico kot žgečkljivček ("teaser").

9 komentarjev

Ime na sprednji strani ohišja

Twisted Mods - Zanimiva modifikacija se je pojavila na Twisted Mods. Fantje so se odločili, da malce poživijo in dodajo osebno noto sprednji starni računala. Vzeli so navadno plastično tablico, s kakršno prekrijemo prazna 5,25" mesta na ohišju, vanj vrezali ime, na zadnjo stran pritrdili še svetlobni difuzor in hladno katodo ter zadevo pritrdili v ohišje.

Morem rečt, da je stvar izpadla precej dobro - z modro osvetlitvijo pač ne moreš zgrešit[:D]. Celoten članek, če se bo komu zahotelo, da bi z sprednje strani ohišja hladno sijalo njegovo ime, najdete tukaj.

2 komentarja

Poslikava okenca

Twisted Mods - Kako narediti nekaj podobnega tej lepi stvari?



Preprosto. Vse kar potrebujete je slikica, ki vam je všeč, nekaj papirja, tiskalnik ter nekaj denarja, da boste lahko šli v fotokopirnico in tam plačali račun. In kako z vsem tem pridete do tako lepe poslikave pleksi okna? Twisted Mods.

0 komentarjev

"Joža, kak ga boš pa neso?"

Twisted Mods - Ja, če pogosto obiskujete LAN razstreljevanke, morate vašo kištico velikokrat prenašati, kar zna biti pri težjih in večjih ohišjih problem, izguba oprijema na stopnicah pa zna imeti katastrofalne posledice. Pri Twisted Mods so za nas zgrabili za "HeavyDuty Pro Case Handles" (Težko kategorne profesionalne ročice za ohišja). V primeru, da je vaša kištica oblikovana v že omenjen "HeavyDuty" stilu, bodo ročke odličen dodatek - tako moden, kot tudi praktičen. Odnesi me!

1 komentar

Uničene komponente drugič

Twisted Hardware - Vam je pred kratkim, ko ste na Slo-Techu lahko videli spet zlomljene procesorje, spet pognalo kri po žilah? Vam radostna destrukcija nikakor ne da miru? No, če je temu tako, potem se morate nujno odpraviti na stran, ki se imenuje Twisted Hardware. Prvo, kar boste lahko prebrali je stavek "abused and misused hardware", potem pa vas čaka cel kup slikic, bi obsegajo razbite matične plošče, razbite monitorje, zažgane in zlomljene procesorje, spečene grafične kartice, fizične poškodbe pri nerodni poštni dostavi in še marsikaj drugega. Če vam je zmanjkalo idej, kako "zlorabiti" strojno opremo, potem je Twisted Hardware pravi naslov za vas ;) .

0 komentarjev