»

Novice iz sveta Bitcoina

vir: Heise
Heise - V četrtek smo pisali o virtualni valuti bitcoin, ki temelji na kriptografskih načelih, tako da je ni mogoče ponarejati. Valuta je pseudo-anonimna, tako da ni mogoče določiti lastnika posameznih enot, medtem ko so vse transakcije (med številkami računov, h katerim pa načeloma ne poznamo imen) javno znane. Valuta je pretekli teden doživela vrsto pretresov.

Najprej se je razpočil balon, tako da je precenjeni valuti odneslo polovico vrednosti v primerjavi z dolarjem, kar je nekoliko streznilo naraščajoče število špekulantov. Hkrati smo videli prvi primer kraje večje količine digitalnih kovancev,...

50 komentarjev

Novi varnostni mehanizmi slovenskih bank

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, so nekatere slovenske banke v zadnjem času storitvi elektronskega bančništva dodale nov varnostnih element -- varnostno geslo. Glavna ideja tovrstne zaščite je, da geslo naključno poklikate na zaslonu in zato običajni keyloggerji ne morejo ugotoviti, kaj točno ste storili.

Odlična poteza -- leta 2005.

Konec leta 2008 pa na trgu obstajajo namenski trojanski konji, katerih glavni namen je kraja denarja. Tako na primer NetHell, Limbo, Zeus, WSNPoem ter zBot poleg prestrezanja relevantnih podatkov v HTTP(s) zahtevkih (GET/POST) -- gesla, kraje elektronskih ključev (bančni certifikat iz varne shrambe) omogočajo tudi shranjevanje uporabnikovih klikov po bančnih straneh skupaj z zaslonskimi slikami objektov, ki jih je uporabnik dejansko kliknil.

Na ta način v Sloveniji ponovno uvajamo dodatni varnostni mehanizem, ki pomaga samo ljudem, ki ga ne potrebujejo. Če imate popoln nadzor nad vašim računalnikom, potem certifikat in geslo popolnoma zadoščata. Če nadzora...

71 komentarjev

NLB tarča phishing-a

NLB - NLB opozarja svoje komitente, da naj bi bili tarča phishinga.

Lastnosti lažne vstopne strani:
  • V naslovni vrstici je naveden naslov https://klik.nlb.si, naslov SE NE RAZLIKUJE OD PRAVEGA.
  • Na ekranu brskalnika NI simbola zaklenjene ključavnice.
  • Na ekranu brskalnika NISTA zapisana ime in priimek uporabnika.
  • Pojavi se lahko več ekranov, ki omogočajo:
    - brskanje/iskanje kopije shranjene datoteke s kvalificiranim digitalnim potrdilom,
    - povezavo na stran z navodili za izvoz kvalificiranega digitalnega potrdila,
    - vnos gesla za kvalificirano digitalno potrdilo in gesla za vstop v NLB Klik.
Iz zaslonskih posnetkov lažne strani je možno razbrati, da je ranljiv tudi firefox. O tehničnih podrobnostih zaenkrat še molčijo. Je kdo od vas že bil žrtev tega napada, ali pa vsaj videl lažno vstopno stran?

119 komentarjev

"Nov" način kraje dostopa do elektronskega bančništva

SANS Institute - SANS Institute poroča o novi nevarnosti, ki preži na uporabnike Internet Explorerja. ZlobnaKoda v obliki 27648 znakov velike datoteke z imenom img1big.gif, ki pa seveda ni slika, pač pa kompresiran trojanski konj, v računalnik namesti DLL knjižnico (z naključno izbranim imenom), ta knjižnica pa se v Internet Explorer namesti kot Browser Helper Object (BHO).

Vendar pa ta objekt ni namenjen pomoči pri sufranju po internetu, pač pa preži na https povezave. Ko uporabnik MSIE vzpostavi SSL povezavo, programska koda ukrade uporabniško ime in geslo še preden se le-to zašifrira in prenese do banke, podatke pa posreduje zlonamernežem.

Vsekakor je to dokaz, da še tako varno šifriranje ne pomaga, kadar ga kdo skuša enostavno - zaobiti...

12 komentarjev

Spremembe Kazenskega zakonika - po novem manj hekanja

Slo-Tech - Državni zbor je na na tretji obravnavi 23. marca 2004 obravnaval Zakon o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-B).
V prenovljenem KZ je bil med drugim spremenjen 225 člen. Ta člen je po starem KZ prepovedoval poškodovanje (spremembo ali izbris) računalniških podatkov in programov, nove spremembe pa prepovedujejo že neupravičen vstop v zaščiteno računalniško bazo podatkov.
Po novem je tako za neupravičen vstop v računalniško bazo z namenom, da se storilec seznani s kakšnim podatkom, zagrožena denarna kazen. Za uporabo, spreminjanje, kopiranje, uničenje ali vnos kakšnega svojega podatka ali računalniškega virusa pa je zagrožena do dveletna zaporna kazen. A le, če s tem ni povzročena velika materialna škoda - v nasprotnem primeru je zagrožena zaporna kazen od dveh mesecev do kar petih let. Seveda je kazniv tudi poiskus (31. člen KZ-A). 242. člen, ki je prepovedoval vdor v računalniški sistem, je ostal nespremenjen, kar pomeni, da je vdor v računalniški...

15 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev

Robert Škulj naredil samomor

Slo-Tech - Danes nas je pretresla vest, da je Kranjčan Robert Škulj v petek v Tržiču naredil samomor.

Za vse, ki vam to ime ne pomeni veliko: Škulj je v varnostnem sistemu NLB, tako pravijo mediji ter on, odkril napako, ki mu je dovoljevala, da je lahko iz bančnega računa potencialne tarče prenakazal poljubno vsoto denarja na kateri koli drug račun. Seveda vsa stvar ni bila več kot navaden trojanski konj, a vseeno se je Škulj z NLB pet mesecev pogajal o odkupu programa za celih 500.000 evrov. Po tem času je NLB prekinila pogajanja -- policija je Škulja aretirala, mu odvzela program in vse varnostne kopije. Škulj je tako tožil državo za 300 milijonov tolarjev. Zgodba je nato nekako poniknila v ozadje, saj od Škulja, razen intervjuja v Studio City, nismo slišali več dosti.

Naj počiva v miru.

75 komentarjev

Škulj ponovno "udaril"

V afektu.

vir: 24 ur
24 ur - Sveže objavljena novica v POPovi oddaji 24 ur pravi, da je domnevni slovenski heker Robert Škulj ponovno udaril.

Za kaj gre? Škulj se je tokrat lotil Proklika in Proklika plus, storitvi elektronskega bančništva za podjetja in ugotovil, da tudi ti dve storitvi nista varni. S svojim programom (napisala naj bi ga s prijateljem) za "simulacijo uporabnika" je ob sodelovanju dveh podjetij dokazal, da je tudi v Prokliku in Prokliku plus možno denar prenašati iz računa na račun. Glede na to, da je prenašanje novcev iz računa na račun preko interneta nekako tudi namen elektronskega bančništva in da Škuljevo "odkritje" sploh ni nič posebnega oziroma nič, česar ne bi...

21 komentarjev

Klik.nlb shekan?

Mladina - Mladina je danes objavila pogovor z Robertom Škuljem, ki je napisal trojanskega konja za vdiranje v bančne račune uporabnikov KLIKa. Omenjeni osebek, ki se trenutno nahaja v predkazenskem postopku zaradi izslijevanja in hekanja in ga je policija že aretirala, zaslišala in izpustila, naj bi omenjeni "virus" in zdravilo zanj skušal prodati Ljubljanski banki za, reci in piši, debelega pol milijončka EUR.

Novinarjem revije Monitor je tudi demonstriral in razložil uporabo programa. Za kaj gre? Ne gre za to, da bi bila zaščita Klika slaba, pač pa zato, da je heker preprosto pogledal izven konceptov sedanje računalniške varnosti. Spremenil perspektivo, bi lahko rekli - in zaščito preprosto zaobšel.

Podrobnosti o programu sicer niso objavljene, vendar sem se s podobno idejo pred časom ukvarjal tudi sam in ugotovil, da obstaja nekaj zanimivih tehnologij. Naprimer firewall, ki zna ugotoviti, na kateri strežnik je MSIE povezan, funkcije za pisanje po zaslonu, keyloggerji, ki shranjujejo...

88 komentarjev