»

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Micron Technology predstavil DDR-II

X-Bit Labs - Te dni je v Pekingu potekal (oz. še poteka) mednarodni računalniški sejem pod imenom JEDEX Beijing. In na tem sejmu smo dočakali prvo predstavitev sistema na DDR-II platformi v praksi. Micron je namreč predstavil visoko zmogljiv strežniški sistem s prepustnostjo 4.300 MB/s (533 Mbps/pin) grajen na DDR-II pomnilniški platformi. Prav tako so predstavili tudi zmogljive sisteme zasnovane na DDR400 ter PC2700 pomnilniških standardih. Micron je tako zaenkrat edini proizvajalceh pomnilniških modulov, ki nam je predstavil svoje DDR-II rešitve. Klik!

DDR-II je, kot vidite, nared. Sedaj je njegovo uvajanje ter uporaba odvisna samo še od JEDECove potrditve kot standarda.

1 komentar

DDR-II trka na vrata

X-Bit Labs - Kljub temu, da proizvajalci pomnilnika tekmujejo, kdo bo izdelal hitrejši in boljši DDR čip, so DDR tipu pomnilnika šteti dnevi. Izdelovalci DDR pomnilnika že dalj časa napovedujejo izdajo njegovega naslednika, imenovanega DDR-II, sedaj pa so se že pojavile celo demonstracije delovanja inženirskih primerkov.

Micron je v ponedeljek v Taipeiu, kot tretji proizvajalec na svetu, predstavil delovanje svojega testnega DDR-II čipa. 256 megabitni čip, ki deluje pri napetosti 1.8V je tekel na frekvenci 533 MHz ter dosegel prepustnost skoraj 4.2 gigabajta v sekundi. Svoje primerke sta že pred tem prav tako predstavila Samsung in Elpida. Podjetja napovedujejo da bo standard nared za množično proizvodnjo ter prodajo DDR-II pomnilnika v tretji četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Razvoj pomnilnika DDR-II

Ace's Hardware - Howard David od podjetja Intel je pred kratkim na Intel Developer Forumu predstavil DDR-II, prestolonaslednika njegovega veličanstva DDR. Nov tip pomnilnika naj bi bil hitrejši, stabilnejši, pa tudi varčnejši. Sicer stvar še ne dokončna, vendar pa bi se znalo zgoditi, da bo RDRAM kmalu le še senca preteklosti, kajti DDR-II bo s svojo visoko prepustnostjo veliko bolje zadovoljeval prihajajoče Intelove procesorje. Dokončne specifikacije bomo najbrž izvedeli v zadnji četrtini tega leta, če pa vas zanima več, pa pojdite sem. Vsekakor zanimivo tehnično branje za dolgočasno nedeljsko popoldne.

0 komentarjev

Nabori za 533 MHz Pentium4 procesorje

X-Bit Labs - Poleg razvijanja najnovejšega i845-D, ki bo marsikateremu Intelovemu inženirju prinesel olajšanje, se Intel ukvarja tudi z nekaterimi drugimi nabori, katerih izid pa je še daleč. Najbolj aktivni so trenutno razvijalci, ki razvijajo nabore za nadgrajeno 133 MHz Quad Pumped vodilo (533 MHz), ki bo v Q3 leta 2002 vključeno v Northwood procesorje.
  • Tehama-E bo posodobljena različica trenutnega i850. Podpirala bo 533 MH vodilo in nov ICH4 South Bridge. Na matičnih ploščah jo bomo ugledali v poletju leta 2002.

  • Brookdale-E bo prav tako podpiralo 553 Mhz vodilo in bo samo posodobljena različica trenutno še razvijajočega Brookdale-D. Posebnost Brookdale-E bo podpora dvokanalnemu DDR SDRAM pomnilniku, s katerim bo lahko ta nabor omogočil pasovno širino do 4.2 GB/s. Poleg visoke prepustnosti pa bodo tu še 8x AGP vodilo in ICH4 South Bridge, ki bo poskrbel za podporo vmesnikoma USB 2.0 in SerialATA. Prvi primerki bodo na voljo v tretji četrtine prihodnjega leta.

  • Brookdale-G bo prav tako...

0 komentarjev

Položeni temelji za DDR-II

EBN - EBN poroča, da je združenje izdelovalcev pomnilnika JEDEC na nedavnem srečanju v Tokiju potrdilo specifikacije za naslednjo generacijo DDR pomnilnika, DDR-II. V osnovi bo šlo za DDR, ki bo pri manjši napetosti (1.8V) dosegal višje frekvence (400-533MHz). Če bi primerjali DDR-II s DDR, bi imel pomnilnik oznako PC3200 za 400MHz čiše (3.2GB/s) in PC4300 za 533MHz čipe (4.3GB/s). Prvi primerki DDR-II pomnilnika bodo izdelani leta 2002, masovna produkcija pa se bo začela 9 do 18 mesecev pozneje, torej nekje okoli sredine 2003.
Združenje se bo sedaj lotilo načrtovanja specifikacij za DDR-III, ki ga bomo videli v letih 2004 in 2005. Menda bo JEDEC pri načrtovanju DDR-III specifikacij sodeloval z Advanced DRAM Technology skupino, v kateri je tudi Intel.

11 komentarjev

Viking bo kmalu začel s prodajo DDR RAMa

X-Bit Labs - Viking, eden izmed najbolj renomiranih proizvajalcev pomnilnika, je najavil skorajšenj začetek prodaje njihovega DDR pomnilnika. Na voljo so že 128MB in 256MB razvojni primerki, kar pomeni, da do masovne proizvodnje ni več daleč ( upajmo... ). Svoje načrte za proizvodnjo DDR RAMa pa seveda pripravljajo tudi drugi proizvajalci, najbolj viden med njimi pa je zagotovo Micron.

0 komentarjev