»

Microsoftova distribucija Linuxa čaka pogumne

Slo-Tech - Microsoft je že lanskega novembra brez velikega pompa na Githubu objavil kodo lastne Linuxove distribucije CBL-Mariner, sedaj pa je postala njena uporaba še enostavnejša. Microsoftov Juan Manuel Rey je spisal natančna navodila, kako prevedemo kodo in si namestimo CLB-Mariner. Ne obstaja namreč ISO, temveč jo moramo prevesti v Ubuntuju.

Ob tem povejmo, da CBL-Mariner ni namizna distribucija, namenjena vsakodnevni uporabi na delovnih postajah ali osebnih računalnikih. Namesto tega gre za strežniško verzijo, ki se uporablja za poganjanje Microsoftove infrastrukture v oblaku in pripadajočih storitev. Gre za enotno platformo, ki jo ima Microsoft za nudenje z Linuxom združljivih aplikacij. CBL-Mariner je lahka distribucija, ki vključuje osnovne paketke, na katere je možno po potrebi dodajati RPM-je iz SPEC-a oziroma izvornih datotek.

0 komentarjev

UserLinux bo kmalu nared

Portret UserLinuxa

Silicon - Bruce Perens, ugleden protagonist prostega programja in odprte kode ter antagonist Microsofta in njemu podobnih, je novembra 2003 začel z razvojem nove distribucije Linuxa, ki jo je poimenoval UserLinux. Temeljni namen distribucije je, da podjetjem in domačim uporabnikom zagotovi popolnoma brezplačen, prost, zmogljiv operacijski sistem z možnostjo dodatnih storitev, podpore in certifikatov o združljivosti, ki bo povečal storilnost in varnost, a zmanjšal stroške. Razlog za razvoj nove distribucije je ogorčenost pobudnika nad početjem komercialnih ponudnikov, predvsem Red Hata in SuSE-ja, ki svoje distribucije za poslovno rabo ponujata za več 100 ameriških dolarjev. Klik!

Na konferenci...

4 komentarji

X-Box & Linux = Najcenejši računalnik?

več strani - New York Times je spisal članek, zakaj ljudje sploh modificirajo XBox, v želji da bi nanj namestili Linux ter tako za zelo nizko ceno dobili računalnik srednjega razreda. Za 180 ameriških zelencev namreč dobimo konzolo, ki jo lahko z modifikacijo spremenimo v Linux sistem, na katerem lahko predvajamo zvočne datoteke, igramo X-Box igre, brskamo po internetu in pač vse ostalo, kar lahko počnemo z PCji. Dobro utemeljitev je podal vodja projekta X-Box Linux: "X-Box je cenejši kot PC. X-Box je manjši kot PC. X-Box izgleda lepše. X-Box je tišji. Zaradi vsega tega je X-Box idealen PC za v dnevno sobo."

Dolgo in zanimivo branje: izvorni članek in skrajšana različica.

3 komentarji

Slo-techova distribucija

Slo-Tech - Da, končno ste dočakali dan, ko bo Slo-Techova GNU/Linux distribucija prišla na plano! Nekaj mesecev nazaj se je v našem forumu porodila ideja -- od takrat se je pridno delalo na tem, da se jo spravi v svet. Testna distribucija je bila poleg našim testnim preizkuševalcem poslana še večjim podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvajanjem lastnih distribucij Linuxa. Mandrake, podjetje, ki naj bi šlo v stečaj, je v naši distribuciji, izgleda, videlo svojo rešilno bilko, saj bo novi Mandrake nosil ime Slo-Tech Mandrake 9.0.

Za grafično oblikovanje je poskrbel xbitex, naš novopečeni Impregnator™, s tesnim sodelovanjem z jetamom ter ali3nom. Verjamem, da boste v izdani Slo-Tech Linux distribuciji uživali, kot se le da. Končna različica bo izdana, natisnjena na CDje češke izdelave, konec meseca. Hvala vsem sodelavcem ter Slo-Techu za podporo. Tisti s širokopasovnimi povezavami boste lahko distribucijo vunpotegnili že kmalu. Žal bodo uporabniki navadnega klicnega dostopa na slabšem, ker...

15 komentarjev

Dlančnik z Linuxom

Hardware Zone - Da, Linux postja vedno bolj univerzalen, saj se je celo na dlančniku podjetja Sharp znašel operacijski sistem Linux. O tem in še mnogih rečeh so tako pisali na Hardware Zone. Prikupnemu dlančniku z imenom Zaurus so dali vzdevek Tiranozaurus, saj v njem tiktaka 206 MHz Strongarm procesor, za delovanje pa je procesorju v pomoč 64 MB SDRAM in 16 MB ROM pomnilnika. S svojim namiznikom, ga boste lahko povezali preko IR oz. "žične" zaporedne ali USB povezave. Če vam računalnik pomeni le pisanje besedil in ste naveličani Windows, o dlančniku vsaj premislite.

5 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

Windows 2000 na Xbox

Xbox Linux Project - Microsoftovi igralni konzoli Xbox so že pred časom uspešno sesuli zaščito proti poganjanju neavtoriziranega programja ter v začetku nanjo naložili Linux.

Da pa je ironija še večja, so se lotili še drznejšega podviga in pri njem uspeli. Na Xbox so naložili Windows 2000. Se sprašujete kako jim je to uspelo? Okna tečejo kot gostujoči sistem na Linuxu. Poročajo še, da aplikacije kot Office delujejo brez problemov, prav tako pa je mogoče predvajanje MPEG4 filmov ter celo uporaba dodatnih zunanjih naprav preko USB vodila. Celoten članek na tem naslovu.

2 komentarja

Prihaja Red Hat 7.3 (Skipjack)

Slashdot - Pred dnevi je izšla nova distribucija SuSe in sicer verzija 8.0. Tokrat Red Hat "vrača udarec" z novo distribucijo ki nosi številko 7.3, njeno kodno ime pa je Skipjack (skipjack [skipdžaek] n skakač; cepetavček, (igrača); naut majhna jadrnica). Nova distribucija je še v beta fazi razvoja, obširni pregled njenih novih lastnosti si lahko preberete na linuxjournal.com. Če ste avanturisti, si že lahko dol-potegnete beta verzijo z Red Hat download strani.

0 komentarjev