»

KT400A marca?

X-Bit Labs -

VIA Apollo KT400A, kot se s polnim imenom imenuje debugiran naslednik Viinega KT400 čipovja, VIA napoveduje že dolgo časa. Predolgo, saj se v tem času nForce2 prodaja za med. Kakorkoli že, po novih neuradnih informacijah, naj bi VIA omenjeno čipovje predstavila konec februarja ali v začetku marca.

Čipovje bo uradno podpiralo DDR400 pomnilnik, ki je, mimogrede, le dobil JEDEC-ov blagoslov, a opaznih pospeškov ne gre pričakovati. VIA pač stavi na že omenjeno debugiranost čipovja, pa tudi Athloni še ne zmorejo izkoristiti več kot 166 MHz pasovne širine (lahko jih sicer navijete [:))]). Klik!

0 komentarjev

VIA KT400 - 8x AGP = KT333CF

X-Bit Labs - Za vse ki naslova niste razumeli.[:D]

VIA je napovedala, da bo proizvajalcem osnovnih plošč prenehala pošiljati čipovje KT333, uradno imenovano VIA Apollo KT333CE. Predstavili so namreč oskubljeno različico KT400 čipovja, ki so jih odstranili podporo za AGP 8x, ter jo sedaj ponujajo pod imenom VIA Apollo KT333CF ter bo zamenjava za obstoječe KT333CE čipovje. Proizvajalci matičnih plošč so se odzvali zelo negativno, saj KT400 čipovje ni popolnoma združljivo s starim KT333, kar pomeni, da bo potrebno že obstoječe KT333 plošče malce prilagoditi novem čipovju, kar seveda prinaša nepričakovane stroške. VIA je poudarila, da ta odločitev prinaša najmanj dve pozitivni stvari končnim uporabnikom, ki ne potrebujejo AGP 8x podpore. Te sta hitrejši prenos podatkov med severnim in južnim mostom ter malenkost bolj napredi pomnilniški krmilnik. Klik!

1 komentar

Tudi KT333 z uradno podporo

X-Bit Labs - VIA je uradno potrdila, da poleg VIA Apollo KT400, tudi VIA Apollo KT333 čipovje uradno podpira nove AthloneXP, ki delujejo na 166 megahercev sistemskega vodila. To se je sicer že dolgo časa potihem predpostavljalo, tako da v tem primeru, seveda ne gre za nobeno novo stvar, je pa lepo vedeti, da tudi naše malček starejše plošče uradno podpirajo najnovejša AMD čudesa. Klik!

0 komentarjev

Abit MAX AT7 RAID

hardCOREware - HardCOREwareovci so dobili priložnost stestirati novo Abitovo matično ploščo, prvo iz nove serije matičnih plošč MAX. Značilnost vseh teh novih platk je, da so opustili vse stare priključke za periferne enote, kot so zaporedni in vzporedni vmesniki ter PS/2 vmesnik. Namesto teh vmesnikov plošča podpira kar 4 USB 1.1 pirključke, 2 USB 2.0 in par Firewire (IEEE1394) priključkov. Poleg tega ima plošča še 3 analogne izhode, ki podpirajo Dolby Digital, podpora digitalnemu AC3 izhodu ter vgrajeno 10/100 mrežno kartico.

AT7 RAID temelji na Viinem KT333 čipovju, ki podpira AMDjeve Athlon procesorje. Na njej sta nameščena dva Highpointova HPT374 kontrolerja, ki skupaj podpirata štiri ATA133 kanale, 2 ATA133 kanala pa podpira KT333 čipovje samo. Plošča tako skupno podpira priklop kar 12 različnih IDE naprav.

Če vas o tej novi plošči zanima še več, si preberite celoten test....

28 komentarjev

VIA kupuje grafični oddelek STM?

DigiTimes - Zanimivost iz VIInih logov. Tam so tudi uradno potrdili, da so se pred časom pogovarjali z večimi proizvajalci grafičnih kartic o nakupu le-teh podjetij. Zaenkrat imena podjetij ostajajo skrivnost, razvedelo se pa je (le kot govorica), da je eno od podjetij na seznamu tajvanskega giganta tudi STM, avtorja slabšega konkurenta Geforceu, Kyra. Po njihovih besedah naj bi VIA bila zadovoljna s podjetjem, ki jim trenutno vzdržuje področje integrirane grafike, S3, a le na področju prenosnikov. Izgleda, da VIA rabi močnejšo grafično konfiguracijo za obvladanje trga maloproračunskih visokointegriranih računalnikov. Poteza se zdi smiselna, saj so delnice STM nizke zaradi relativno slabe prodaje Kyro II kartic. Če se pa S3 ne podviza pri proizvodnji kartic visokih hitrosti - pa postane poteza kar nujna.

7 komentarjev

VIA podprla UltraATA/133

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
Na trenutno potekajočemu VIA Technology Forum-u (Taipei), je VIA predstavila VT8233A South Bridge, ki podpira novi Ultra ATA/133 protokol (podatkovni valj iz HDD-jevega bufferja teče z maksimalno hitrostjo 133MB na sekundo). Novi South Bridge paše na pine še obstoječih VT8233/VT8233C čipov. Lahko se ga uporablja skupaj z kar nekaterimi Nort Bridge-i, ki podpirajo visoko zmogljivo V-Link vodilo (VIA Apollo P4X266, VIA Apollo KT266A,...). VT8233A bodo izdelovali v tovarnah TSMC-ja v 0.22 mikronski tehnologiji. VIA je zaenkrat bolj skopa z informacijami, zato še ni znano, kdaj naj bi izdelki s tem čipom prišli v prodajo. Predvidevamo lahko, da bolj proti koncu leta, saj bodo ultimativne specifikacije UltraATA/133 protokola postale na voljo šele proti koncu Q4, leta 2001. Več o tem tukaj.

1 komentar

ABIT KT7E izšel

vir: Akiba
X-Bit Labs - Na Japonskem (normalno) so se začeli pojavlajati prvi primerki ABIT KT7E matičnih plošč. Te plošče so bazirane na VIA Apollo KT133E čipovju. Značilnosti tega čipa so identične značilnostim VIA Apollo KT133 čipa, le da je E verzija narejena v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni nižjo ceno čipa. ABIT KT7E torej uradno podpira FSB samo do 200MHz in ne (tako kot ABIT KT7A) do 266MHZ! Posebnost nove ABIT-ove plošče je še privlačna modra barva. Ja, saj vem. Tako kot Hercules-ovi Propheti. Danes imajo pač vsi radi modro barvo. Cena plošče na Japonskem je $110, kar pomeni, da bo stala v Sloveniji okoli $90-$100. Za fotografije si oglejte to stran. Za branje pa ni primerna, razen če znate...

11 komentarjev