»

"Resnica" o Intelovi grafiki

"Obremenilni dokaz"

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

Hmm, na spletu se dogajajo tudi stvari, ki niso ne logične ne smiselne. Zadnja stvar, za katero bi pomislili, da jo je moč najti na AMD-jevi strani, so informacije o Intelovem čipovju 845G/GL z integrirano grafiko. In to se je zgodilo. No, pravzaprav AMD na svojih stranih ni predstavil tega konkurenčnega čipovja, temveč ga je želel le očrniti in promovirati svojega. Za kaj gre?

Intelova integrirana grafika je cenejše narave in kot taka ni ravno najprimernejša za poganjanje najnovejših superiornih grafičnih čudes -- iger. Zaradi dotične nezmogljivosti se lahko torej včasih zgodi, da pridejo na plano računalniški škratje in celotna zadeva se usuje tudi na najzanesljivejših sistemih. No, AMD je celotno zgodbo napihnil in privzel, da se...

9 komentarjev

AMD ne bo zatiral navijanja

The inquirer - Že kar nekajkrat smo lahko brali razna poročila o tem, kako bo AMD nekoč zaklenil svoje procesorje in jih tako naredil popolnoma imune na navijanje. Na srečo se je izkazalo, da je šlo samo za manjše strašenje navijalcev, saj lahko overclockerji še danes opravljajo svoje najljubše opravilo. Sicer jim je AMD s predstavitvijo Palominov to opravilo precej otežil, vendar pa je to bolj postranskega pomena. No, AMD se je pred kratkim celo odločil, da overclockerjev ne bo več strašil s takšnimi posegi, ampak jim bo dal prosto pot do navijanja in jih potiho celo podpiral. Podjetje namreč ne skrbi, da bi jim overclockerji odžirali trg. Ne, AMD skrbijo le prodajalci, ki kupijo manj zmogljive procesorje, jih nato navijejo in prodajo v sistemu kot dražje in bolj zmogljive izvedenke. Vendar pa se zaradi dobre zasnove procesorja tudi tu da hitro ugotoviti prevaro s pomočjo mostičkov L1 ;) .

0 komentarjev

Testi

več strani - Ker je dejansko to enaka stvar, le da gre pri vsaki od točk za drug izdelek, jih bom podal kar v krajšem spisku... Prvi je test Intel Pentium3 Tualatin procesorja. Tualatine vas večina pozna (vsaj po imenu), ker je bilo okrog njih kar nekaj govora. Jedro je namreč v 0.13 ľ in se zato manj greje. i845 čipovje je (skorajda) legendarno Intelovo čipovje, ki naj bi P4 procesorjem omogočilo delovanje na SDRAM pomnilniku. Abit KG7 RAID pa je težko pričakovana DDR matična plošča na AMD761 čipovju.
Test Tualatina
Test i845 čipovja
Test Abit KG7 RAID

2 komentarja

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

Insane Hardwarova polomija

VIA Hardware - Insane Hardware si je v neskončni želji za svežimi in ekskluzivnimi novicami privoščil še eno polomijo (prva je bila v zvezi z Duroni brez nogic). Včerajšnje slike namreč niso slike Tualatin procesorja, ki bo nasledil Coppermine, temveč slike novega FC-PGA2 cD0 Coppermine procesorja, ki ga bo Intel kmalu izdal pri hitrosti 1GHz. Torej v bistvu gre le za novo pakiranje. Prav tako vas moram razžalostiti, saj je kar nekaj specifikacij, ki sem joh včeraj posredoval neresničnih. Tualatin bo tako deloval pri 133MHz zunanje frekvence, imel bo 256KB L2 predpomnilnika, Almador čipovje pa ne bo takoj podpiralo DDR pomnilnika. V bistvu ste prave specifikacije vedeli že dolgo, saj smo jih na Slo-Techu posredovali že kar nekaj krat, toda stvari se dandanes spreminjajo tako hitro, da sploh nisem posumil, da bi lahko bilo kaj narobe. Da so zgornje trditve resnične, lahko preverite tudi v samem Intelovem datasheetu za procesor. "Krivec" za razkrinkanje Insane Hardwarea je VIA Hardware....

1 komentar

Super Bypass v AMD 761

Insane Hardware - Nekateri AMDjaši se še kako spomnite Super Bypass funkcije v poznejših revizijah MAD 751 čipovja. Zadevca naj bi odpravila nepotrebne latence med procesorjem in pomnilnikom ter tako precej pospešila sistem. No, zadeva ni nikoli delovala tako, kot je treba saj je še vedno bilo kar nekaj aplikacij in iger, ki je niso marale, toda upanje je ostalo. No, AMD se je odločil stvarco vgraditi tudi v AMD 761 čipovje, na Insane Hardware pa so preverili kako se obnese. Glede na to, da nas bo kmalu zasul plaz plošč z AMD 761 North Bridgom, si članek kar oglejte!

0 komentarjev

Kako izbrati pravi procesor?

D128 - Ena izmed zanimivih tujk, ki jo na Slo-Techu pogosto uporabljamo, je stepping procesorja in z njim povezan S-Spec. Bolj izkušeni overclockerji že veste, da je z dobrim poznavanjem le-teh mogoče že vnaprej vedeti, kako se bo procesor overclockal, drugi pa boste to šele izvedeli . Na D128 so sestavili res informativen članek o pravilni izbiri procesorjev glede na njihovo S-Spec kodo. Sicer pokrivajo samo Intelove procesorje, toda tudi AMDjaši se boste marsikaj naučili. Priporočam...

0 komentarjev

Overclockerska AMD 760 plošča

OC Workbench - Če ste se spraševali kdo bo prvi z AMD 760 ploščo, ki bo dovoljevala spreminajnje množilnika ( jaz sem se [:))]), potem je odgovor Epox. Najavili so EP-8K7A matično ploščo. Zgrajena bo okoli AMD 761 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga ( popularna kombinacija... ), imela pa bo 2 DIMM DDR, 6 PCI in 1 AGP režo. Poleg ATA100 podpore, ki jo nudi VIAino čipovje, bo na plošči tudi HPT370 ATA100/RAID krmilnik. Tisto, kar nas zanima najbolj, pa so overclockerske možnosti: spreminjanje FSBja v BIOSu ter množilnika preko DIP Switchev, možnost spreminjanja VCore in VIO voltaže, Debug zaslončka ( poznate ju vsi lastniki EP-BX6 plat ). Očitno bo šlo za zelo solidno...

1 komentar

Težava z AMD 760 čipovjem rešena

FiringSquad - Nekaj dni nazaj so se pojavila poročila o tem, da AMD 761 NorthBridge ima veliko težav z delovanjem pri 266MHz zunanjem vodilu in da bi to utegnilo vzrokovati poznejši dobavljivosti vseh DDR matičnih plošč za Athlone. Na srečo so težavo že rešili, kot poročajo na FiringSquadu. Proizvajalci bodo v plošče morali vdelati preprosto zunanje vezje, ki bo filtriralo napake, na srečo pa to ne bo vplivalo na čas dobavljivosti, ki še vedno ostaja december-januar.

1 komentar