»

Specifikacije Abitove nForce2 plošče

OC Workbench - Kljub izidu čipovja nForce2, osnovnih plošč temelječih na njem še ni (z izjemo Gigabyta), se pa že pojavljajo napovedi ter špekulacije o ploščah na tem veznem naboru. Abit je predstavil specifikacije svoje osnovne plošče, ki se bo imenovala NV7-8x. Plošča bo imela vgrajene SATA, ATA133, LAN, USB2 ter Firewire 1394 tehnologije, podpirala bo do dve palčki DDR400 ali 3 palčke DDR333 pomnilnika, 6-kanalen zvok in še mnoge druge dobrote. Slin!

2 komentarja

nVidia @ 2.1 GB/s

Slo-Tech - nVidia je naznanila prvo serijo grafičnih mlatilnikov, ki zlorabljajo AGP po specifikaciji tretje generacije, torej AGP 8X. Globina sortimenta tako obsega "ti" ter "mx" procesulje četrtega GeForcea ter nForce, znan pa je tudi razred onih, ki bodo izdelke prodajali pod svojim imenom bodisi na karticah, matičnih ploščah oz. OEM računalnikih. Klik!

Kakor pa je meni osebno muka brati tovrstne ekskluzivistične izjave, pa bi se marsikak marketingar lahko učil na tem primeru. Kako tovrstno pospeševanje prodaje sprejema stroka, pa je druga pesem. Tako tu nisem (z)mogel spregledati tega, da mi želijo dopovedati, da so danes GPUji daleč pred svojim časom ter jih ovirajo druge komponente -- natančneje, vodilo AGP. Verjetno nisem prvi, ki bentim nad kroničnim neizkoriščanjem očitno naprednejših sposobnosti dotičnega vodila -- recimo shranjevanje tekstur v osrednjem pomnilniku. Nee, Janezek bo odštel lepe denarce, da bo v svojo mašinco z 512 MB pomnilnika vtaknil še 128, 256... MB grafično...

9 komentarjev

GeForce 4 na AGP 8x

X-Bit Labs - Končno, boste porekli. Po ATIju z Radeonom, je tudi nVidia dodala podporo AGP 8x svojima grafičnima procesorjema, NV18 ter NV28. nVidia je poskrbela tudi za druge majhne spremembe: GeForce 4 MX440 sedaj podpira do 128MB DDR SDRAMa na kartici, pomnilnik pa teče pri višji frekvenci (500 namesto prejšnjih 400 megahercev). Kljub vsem spremembam pa se še vedno nekako ne morem znebiti občutka, da tudi te novosti zgrešeni MX440 seriji ne bodo pomagale. Bomo videli. Klik!

0 komentarjev

nVidia Detonatorji 40.52

Tweak Town - Na spletu se je pojavila nova različica nVidiinih grafičnih gonilnikov - Detonatorjev. Različica 40.52 ni objavljena na uradnih strežnikih nVidie, tako da je njih namestitev ter uporaba prenešena na lastno odgovornost. In še stvar, ki bo razveselila uporabnike starejših sistemov - ta različica je, v nasprotju s 40.41, izšla tudi za Windows 9x/ME uporabnike. Dolvleka tukajle ter tukaj.

2 komentarja

Kdaj NV30 in ostali čipi?

The inquirer - Še pred kratkim so številni napovedovali, da bo NV30 na voljo vsaj za božične praznike, a vedno bolj se zdi, da bo čip zamudil, njegova predstavitev pa bo pristala globoko v 1 četrtini prihodnjega leta. Pri The Inquirerju še vedno verjamejo, da lahko Nvidia svoj NV30 predstavi še konec tega leta, obenem pa navajajo še mnenja drugih. Nekateri pravijo, da bomo Nvidiin bojda revolucionaren čip na voljo februarja. Skratka, popolna zmešnjava, katero pa bo kot vedno rešil čas, ki nam bo pokazal, ali so bile trditve pravilne ali ne.

Za konec novice pa še malce špekuliranja: glede na to, da je NV30 še vedno v razvoju, so se povsem nepričakovano pojavila predvidevanja o prihodnjih Nvidiinih grafičnih čipih. O specifikacijah le-teh zaenkrat ni znanega popolnoma nič, razen datumov - NV35 naj bi ugledal luč sveta v četrti četrtini leta 2003, NV40 pa naj bi se prikazal v tretji četrtini leta 2004. ...

1 komentar

Prodajni uspeh proizvajalcev grafičnih kartic

DigiTimes - Kot je bilo napovedano so proizvajalci grafičnih kartic opazili porast prodaje v juliju. Skupno se je prodaja najbolj povečala tistim podjetjem, ki izdelujejo kartice na osnovi ATIjevih čipov, medtem ko so tista podjetja, ki na svoje kartice cinijo čipe Nvidie, zabeležila relativno slabše in bolj spremenjlive rezultate. Razlog za ATIjev uspeh naj bi bilo predvsem predčasno lansiranje kartic nove generacije. Sredi julija je ATI predstavil novo serijo 9000 (RV250) in 9700 (RV300). Vendar Nvidia še ni izpadla iz boja, saj namerava ob koncu tretjega ali začetku četrtega četrtletja predstaviti nov čip NV30.

Kljub povečani prodaji pa proizvajalci ostajajo zaskrbljeni glede prihodnosti. Poleg mlačnega povpraševanja jim bo na OEM trgu v prihodnosti mešal štrene še Intelov nabor 845G in druga vezna čipovja z integrirano grafiko. Da bi ublažila udarec se poskušajo podjetja preusmeriti v srednji in višji cenovni razred. Več o tem tukaj....

0 komentarjev