»

Spomini na 3Dfx

FiringSquad - Ko se po dolgem času spominjamo podjetja 3Dfx, v svojih zlatih časih najboljšega izdelovalca grafičnih pospeševalnikov, se marsikateremu (bivšemu) privržencu utrne solzica. Neslaven, nepričakovan in hiter propad je pustil za sabo dosti posledic. Pri FiringSquadu so se spomnili na njih in spisali kratko kroniko. Za pionirje Slo-Techa, ki jih v začetku razvoja grafičnih pospeševalnikov ni bilo na sceni, je članek še posebej zanimiv, primeren je tudi za vse ostale, ki jih zanima preteklost in načrtovana prihodnost podjetja 3Dfx. Klik!

2 komentarja

Si želite 3dfx Voodoo5 6000?

eBay - 3dfx je propadel, to je že vsem znano. Eno od podjetij, ki je krojilo razvoj trodimenzionalnih pospeševalcev v zgodnjih obdobjih, je bilo kupljeno s strani nVidie. Vsi patenti, izdelki, delavci - kupljeni. Enako se je zgodilo s proizvodno linijo, katero je nVidia brez pardona ustavila. Poleg projekta Rampage, ki je tudi neslavno propadel, je bil 3dfxov paradni konj, ki bi se zanašal na večprocesorsko moč, Voodoo5 6000. Narejenih je bilo petdeset primerkov. Si ga želite? Na E-Bayu se je znašel eden od njih. Dražba traja že slabe štiri dni, postavljenih je bilo že 45 ponudb, cena trenutno znaša 1500 dolarskih zelencev. Vso srečo .

Zlektoriral p'ščanček Pretorijanec ...in ker je p'šanček, še marsikatero napako spregleda... zato pa ima Slo-Tech LPPja, ki se trudi za slovnično pravilnost

21 komentarjev

Novi čipi temelječi na 3dfx tehnologiji?

Slo-Tech - To novico mi je poslal OZZY:
Grafična naj bi bila predstavljena naslednji mesec. The Inquirer poroča o novi grafični kartici, kar pa v današnjem času ni nič novega. Vendar je presenetljivo to, da naj bi grafično izdala do sedaj neznana firma 3DPower. Čeprav naj bi grafično izdelovala firma Absolute Power, eden od izdelovalcev grafičnih z NVIDIA čipi, naj bi po The Inquierjevih novicah nova kartica v veliki večini bazirala na nikoli izdanem Rampage-u, ki ga je razvijal 3Dfx. Če se malo spomnimo kaj naj bi čip Rampage prinesel. Hitrost jedra naj bi bila 200Mhz, opremljen pa naj bi bil tudi z DDR-RAMom. Vseboval naj bi 4 rendirne cevovode in T&L enoto. To vse nas kar malo spominja na GF2 GTS kartice. V 3DPower naj bi bil večinoma zaposelni bivši delavci 3Dfx-a. Pravico do patentov pa je dobila NVIDIA z prevzemom le tega, ki pa ni imela interesa, da bi izdala kartice z Rampage čipom. Če je temu tako potem naj ne bi bile daleč sodni epilogi med obema firmama. Če je vse skupaj samo...

15 komentarjev

3dfx Rampage

vir: Guru 3D
Guru 3D - Fantomska kartica, ki ni nikoli obstajala. Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je uničila vse njihove projekte. Eden teh je bil tudi zelo obetavni Rampage, ki bi, če bi izšel, predstavljal konkurenco GeForce3. Danes pa so se na Internetu začele pojavljati informacije, da je nekaj prototipov Rampage-a le izšlo. Spregovorili naj bi bivši 3dfx-ovi inžinirji. Pojavile so se tudi fotografije (spodaj). Specifikacije Rampage čipa naj bi bile:
  • 4 pasovni SLI (2 Rampage čipa and 2 T&L enoti)
  • 32-512 MB podpora pomnilniku na kartici (200MHz DDR)
  • 12.8GB/s pomnilniške prepustnosti
  • 1.6Gigapixel fill rate (frekvenc jedra 200MHz)
  • 150 milijonov trikotnikov/s
  • AGP4x, 0.18 mikronska tehnologija izdelave,...

16 komentarjev

Multi sample anti-aliasing

FiringSquad - Na FiringSquad so spisali članek, v katerem so razložili v čem je poanta multi sample anti-aliasinga (če poskusim prevesti: mehčanje robov z večimi vzorci). V članku so tudi podrobno opisali rotated grid super sampling (RGSS, ki je uporabljen na Voodoo 5) ter ordered grid super sampling (OGSS, ki je uporabljen na večini ostalih kartic). Priporočeno branje za vse, ki bi radi vedeli, kaj je sedaj ta kup raznih metod za doseganje mehčanja robov. Vendar pazite, da vas še bolj ne zmede . Klik!

0 komentarjev

Novi gonilniki za Voodooje!

Gamers Ammo - Očitno x3DFX ni samo en velik hype, temveč je ta skupina programerjev dejansko odločena poskrbeti za vse lastnike legendarnih Voodoo grafičnih pospeševalnikov. Tako so izdali prvi (in po vsej verjetnosti edini) set dodatnih beta gonilnikov za vse Voodoo3/4/5 pospeševalnike, najdete pa jih kar na njihovi domači strani (pod sekcijo Drivers). Gre za nepodprte gonilnike, brez 3DFX Tools programčka, torej jih vsekakor uporabite na lastno odgovornost. Več informacij o teh gonilnikih ter o x3DFXu pa najdete na Gamers Ammo strani.

6 komentarjev

Črna lepotica

Digit Life - Heh, ste mislili, da je Herculesov modri GeForce2 višek? Potem si kar poglejte te črne lepotice tajvanskega podjetja SUMA. Kartice zares izgledajo nevarno in kar nekako ustrezno trenutno najmočnejšim grafičnim pospeševalnikom. Pa da ne boste mislili, da je vse v izgledu... Sodeč po Digit-Lifu gre za kvalitetne kartice s 5.5ns pomnilnikom in kopico dodatnih bonbončkov. Več informacij najdete tukaj.

2 komentarja

Težava z AMD 760 čipovjem rešena

FiringSquad - Nekaj dni nazaj so se pojavila poročila o tem, da AMD 761 NorthBridge ima veliko težav z delovanjem pri 266MHz zunanjem vodilu in da bi to utegnilo vzrokovati poznejši dobavljivosti vseh DDR matičnih plošč za Athlone. Na srečo so težavo že rešili, kot poročajo na FiringSquadu. Proizvajalci bodo v plošče morali vdelati preprosto zunanje vezje, ki bo filtriralo napake, na srečo pa to ne bo vplivalo na čas dobavljivosti, ki še vedno ostaja december-januar.

1 komentar