»

Ohlajanje vode po Swiftechovo

ProCooling - Če želimo spraviti temperaturo procesorja pod sobno, se vsekakor moramo zateči k aktivnemu prenosu toplote. V uporabi sta dva pristopa, bodisi s faznimi spremembami plina, bodisi s TEC-om. V obeh primerih lahko hladimo čip neposredno ali pa hladimo vodo in nato uporabimo navadno vodno hlajenje, da dokrajčimo™ to nadležno toploto. Nasplošno slednji pristop ni pretirano v zvezde kovan, saj je učinkovitost manjša, kompleksnost pa večja. A temu ni čisto tako, v račun moramo vzeti dejstvo, da so doslej to bili le ljubiteljski projekti, kjer kakovost izdelave ni vedno najboljša. Kakšnih šest mesecev nazaj pa je Swiftech izdal komplet MCW-Chill 452, prvi komercialni ohlajevalec vode.

Srce sistema sta dva 226-Wattna TEC-a....

4 komentarji

Scoolirajte se

Overclockers.com - Na Overclockers so spisali zanimiv članek, ki na kratko predstavi šest različnih tipov hlajenja, med katerimi je tudi najizkušenejšim navijačem bržčas vsaj nekaj slabše nepoznanih. Ste že slišali za (pustimo prevod strokovnjakom) t.i. Vortex Tubes, s katerimi je moč zračno hladiti tudi do -50 °C brez premičnih delov (razen kompresorja, seveda). Branje tega članka je tako več kot priporočljivo.

Da pa ne bomo filozofirali samo o teoriji, še povezava na članek entuziasta, ki je zgoraj omenjen tip hlajenja udejanil tudi v praksi.

2 komentarja

Hlajenje s spremembo faze

Overclockers.com - Na Overclockers.com so sestavili obširen članek o hlajenju s spremebo faze (enak princip kot pri zamrzovalnikih in podobnih napravah). Kratki predstavitvi fizikalnega ozadja takšnega hlajenja sledi zelo natančen vodič za izdelavo tovrstnega sistema. Tako izvemo kaj vse potrebujemo, kje in kako do potrebnega priti ter kako vse skupaj sestaviti, napolniti in preizkusiti. Tudi če se vam takšno hlajenje zdi preveč ekstremno, je članek nadvse priporočljivo prebrati.

0 komentarjev

Hlajenje sistema n-tič

Amdmb.com - Že zaradi poletja se je na internetu pojavilo kar precej raznih člankov o hlajenju sistema, zato je kar problem ločiti zrnje od plev. Ta članek ne prinaša nič revolucionarnega, vendar je kar zanimiv, ker daje splošne napotke in poizkuša obravnavati čimveč področij, kar se samega hlajenja sistema tiče. Kot že veste, se lahko pri hlajenju osredotočimo na več področij. Lahko obravnavamo hlajenje procesorja, napajalnik,... Ravno zaradi tega, ker članek pokriva več področij in se ne spušča v pretirane podrobnosti, je primeren tako za začetnike, kot za največje znalce. Članek pokriva kupovanje ohišja, napajalnike, kable in zvijanje le-teh, shime, itd. Idealno za nezahtevne, ki imajo radi vse na enem mestu.

2 komentarja

Orb vodno hlajenje

Overclockers.com - Še ena zanimina novička z Overclockers.com: neki tip je sestavil zelo zanimiv vodni blok, katerega osnova je prav nadvse popularni (in zelo povprečni) Chrome Orb. Hladilniku je odstranil ventilator, ga obdal z alumijasto cevjo ter stvar dobro zadihtal, dodal vhod/izhod ter voila: instant Orb vodno hlajenje. Kot bi lahko pričakovali, se zadeva obnese precej dobro. Voda ima namreč precej velik stik s kovino in to je edino pomembno, saj vodni in zračni hladilniki v bistvu delujejo na enakem principu (oddajanje toplote na drug medij), samo snov, ki vpija toploto je drgačna. Priporočam ogled!...

1 komentar