»

Compaq Presario 2810T vs. Toshiba Satellite 1900-703

X-Bit Labs - Na x-bit labs so izvedli zelo zanimiv test. Vsi namreč testirajo samo prave AGP grafične kartice za namizne PC sisteme, nihče pa ne pokaže razlike med 3D pospeševalci na področju prenosnikov.

Z v naslovu omenjenima notebookoma so namreč stestirali dve konkurenčni prenosniški 3D grafični kartici in sicer ATI Mobility Radeon 9000 s 64MB DDR in nVidia GeForce4 440 Go z 32MB DDR. Prišli so do zanimivega zaključka, da ATI prekaša nVidio tudi na tem področju, saj GeForce4 Go ne podpira strojnega DirectX8.1. Zelo zanimiv in obširen test si preberite tukaj.

4 komentarji

nVidia predstavila nov grafični procesor

več strani - nVidia zopet preseneča. Tokrat so predstavili trenutno najhitrejši grafični procesor za prenosnike, GeForce 4 Ti4200 Go imenovan. Procesor, prej kodno imenovan NV28M, 100% podpira DirectX 8, tiktaka na 200/400 MHz ter uporablja DDR SDRAM pomnilnik. Prav tako podpira AGP 3.0, kljub temu da le-tega ne podpira še noben prenosnik na tržišču. Če vas zanima, kako se obnese v praksi, si lahko ogledate tudi test na AnandTechu. Klik!

1 komentar

Nižje cene grafičnih kartic

Digit Life - ATI se je odločil znižati cene nekaterim Radeonom, z namenom napraviti prostor prihajajočima Radeon 9500 ter 9700 ter močneje konkurirati nVidiinima NV18 ter NV28 s podporo za AGP 8x. Poglejmo podrobneje.

ATI je tako znižal ceno Radeonu 9000 Pro s 150 na 130 dolarjev, kar naj bi po njegovem mnenju pospešilo razmah AGP 8x standarda. Prav tako naj bi se spustile cene inačice 7500 za 3-5 odstotka. Na žalost pa se cene Radeonov 8500 ter 9700 ne bodo spustile vsaj do izdaje grafičnih čipov nove generacije, so povedali v AMU Technologies, ATIjevem tajvanskem partnerju. Vsi podatki ter cene veljajo za Severno Ameriko. Podatkov za našo predrago Kokoško zaenkrat še ni. Upamo na najboljše, se ve [:D]. Klik!

1 komentar

Dvoboj MX-ov

t - break - Mirno lahko rečemo, da je GeForce 4 MX440 zgrešena serija grafičnih kartic. Nvidia to zanika ter se na vse kriplje trudi dokazati nasprotno, kar so poskusili tudi z izdajo MX440 primerkov za AGP osemkratne hitrosti. Kako se ti novi MX-i obnesejo, so pogledali na T-Break, kjer so pod drobnogled vzeli MX440 podjetij MSI ter Gainward. Klik!

5 komentarjev

nVidia @ 2.1 GB/s

Slo-Tech - nVidia je naznanila prvo serijo grafičnih mlatilnikov, ki zlorabljajo AGP po specifikaciji tretje generacije, torej AGP 8X. Globina sortimenta tako obsega "ti" ter "mx" procesulje četrtega GeForcea ter nForce, znan pa je tudi razred onih, ki bodo izdelke prodajali pod svojim imenom bodisi na karticah, matičnih ploščah oz. OEM računalnikih. Klik!

Kakor pa je meni osebno muka brati tovrstne ekskluzivistične izjave, pa bi se marsikak marketingar lahko učil na tem primeru. Kako tovrstno pospeševanje prodaje sprejema stroka, pa je druga pesem. Tako tu nisem (z)mogel spregledati tega, da mi želijo dopovedati, da so danes GPUji daleč pred svojim časom ter jih ovirajo druge komponente -- natančneje, vodilo AGP. Verjetno nisem prvi, ki bentim nad kroničnim neizkoriščanjem očitno naprednejših sposobnosti dotičnega vodila -- recimo shranjevanje tekstur v osrednjem pomnilniku. Nee, Janezek bo odštel lepe denarce, da bo v svojo mašinco z 512 MB pomnilnika vtaknil še 128, 256... MB grafično...

9 komentarjev

GeForce 4 na AGP 8x

X-Bit Labs - Končno, boste porekli. Po ATIju z Radeonom, je tudi nVidia dodala podporo AGP 8x svojima grafičnima procesorjema, NV18 ter NV28. nVidia je poskrbela tudi za druge majhne spremembe: GeForce 4 MX440 sedaj podpira do 128MB DDR SDRAMa na kartici, pomnilnik pa teče pri višji frekvenci (500 namesto prejšnjih 400 megahercev). Kljub vsem spremembam pa se še vedno nekako ne morem znebiti občutka, da tudi te novosti zgrešeni MX440 seriji ne bodo pomagale. Bomo videli. Klik!

0 komentarjev

4x GF4 MX440

Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so na kup spravili 4 GeForce4 MX440 kartice ter spisali primerjalni test. Tako so poslali škratke elektrončke skozi:
- ChainTech GF4MX SE,
- Gainward GF4MX Golden Sample,
- Leadtek A170T in
- PixelView GF4 MX.
Odkrili so, da se najbolj splača nakup Leadtek-a ali ChainTech-a zaradi njunih navijaških potencialov. Boste sploh vrgli uč na GeForca4, ali boste raje segli po Radeonu?

4 komentarji

Test GeForca 4 MX440

t - break - Izgleda, da začetek februarja le ne bo vsesplošna predstavitev močnejši in šibkejših GeForce 4 čipov, ampak le slednjih. Za ta korak se je Nvidia odločila, ker se MX kartice veliko bolje prodajajo od močnejših izvedenk in ker jih je veliko lažje stabilizirati od močnejših sorodnikov. Gotovo že komaj čakate, kako se novi čipi obnesejo v praksi. Če je temu res tako, potem si morate ogledati test na T-break, kjer so testirali inženirski primerek MSI-jeve kartice, ki bazira na čipu GF4 440. Grafična kartica je opremljena s 64 MB hitrega pomnilnika DDR SDRAM, ki deluje s frekvenco 400 MHz in 270 MHz grafičnim jedrom....

10 komentarjev

Leadtekovi GeForci 4 MX

X-Bit Labs - Številni proizvajalci grafičnih kartic se zavzeto pripravljajo na peti februar, ko naj bi Nvidia vesoljnemu ljudstvu prikazala zmogljivost svojih čipov naslednje generacije. Na ta skoraj zgodovinski trenutek se je vneto pripravil tudi Leadtek, ki ga številni poznamo po posrečenih rešitvah na čipih GeForce2 MX in GeForce 3. Predstavil nam je, katere kartice bomo v prihodnosti vtaknili v AGP režo svoje matične plošče:
  • Leadtek GeForce4 MX420 bo najpočasnejši model, ki bo opremljen s 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz. Frekvenca grafičnega čipa bo seveda višja - 250 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX440 bo malce bolj zmogljiv model, ki bo vseboval kar 64 MB DDR SDRAM pomnilnika in malce hitrejši grafični čip, ki bo deloval s frekvenco 275 MHz. Pomnilnik bo deloval s 400 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX460 bo sestavljena iz 300 MHz grafičnega čipa in bo izdelana v dveh različicah. Prva bo vsebovala 64 MB DDR SDRAM in druga različica 128 MB DDR SDRAM (končno!) pomnilnika, ki bo...

4 komentarji

Easy Americanisation Plus

The Register - Roxio, nosilec blagovne znamke Easy CD Creator, se je spravil na stvarilca Easy CD-DA Extractor-ja, luščilnika in pretvornika glasbenih ploščkov avtorja Jukka Poikolanien-a.

O podobnosti nikakor ne gre razpravljati, prav tako ne o možnem zavajanju -- pa čeprav gre za programa relativno različne namembnosti. Se pa avtor luščilnika tolaži, da je na svetu polno (mali milijon) 'Easy' programčkov, tako da je tožba rahlo hecna (a še vedno resna). No ja, bomo videli... Klik!

3 komentarji

Hitri denar

CNet - Sledili so načelu "easy money," se lotili uresničitve ameriškega sna, prekršili nekaj zakonov - ter bili zasačeni. Petnajst delavcev podjetja nVidia je ustanova Securities and Exchange Commision obtožila, da so kupili delnice zato, ker so imeli pomembne informacije z notranjosti podjetja, da naj bi takrat, marca 2000, nVidia sklenila dogovor z Microsoftom glede implementacije svojega grafičnega procesorja v Microsoftovo prihajajočo igralno konzolo, Xbox. Teh petnajst ljudi naj bi z insajdersko informacijo zaslužili, reci in piši, slaba dva milijona dolarjev. Z dvema od petnajstih naj bi se že dogovorili za izvensodno poravnavo, usoda ostalih je pa še v rokah kriminalistov. C|Net poroča.

1 komentar

Cene DDRja niti niso tako grozne

X-Bit Labs - Ko so se pojavili prvi DDR DIMM moduli, je večina računalničarjev bila zgroženazaradi veliko previsokih cen. Približno ob tem času so namreč padle tudi cene navadnega SDRAMa, tako da je razlika bila še večja in kmalu so se pojavili dvomi o dejanski uporabnosti DDR SDRAMa. No, z Tajvana prihajajo dobre novice. Tamkajšnji proizvajalci pomnilnika zatrjujejo, da so današnje cene posledice ogromnega pomanjkanja in velikega povpraševanja za pomnilnikom in da bodo v prihodnosti zelo padle. 128MB DDR SDRAMa naj bi kmalu veljalo le še 135$, 256MB pa 270$. In kot bi to zvedeli tudi drugod, so cene DDRja te dni dejansko padle. Pricewatch poroča, da se DDR SDRAM dobi že za 179$ (128MB) in 384$ (256MB... moduli so zelo redki). Juhej .

1 komentar