»

6. obletnica spletnega časopisa ŽVPL

Slo-Tech - Danes praznuje 6. obletnico delovanja spletni časopis ŽVPL, ki je luč sveta ugledal 18. maja 1998 ob približno enih zjutraj. Sprva ljubljanski spletni vodnik po dogodkih se je po dveh letih razširil na celotno Slovenijo, najdete pa ga na spletnem naslovu www.zvpl.com.

ŽVPL je eden izmed najstarejših še živečih slovenskih (zabavnih) spletnih časopisov, ustanovljen pa je bil 18. maja 1998. Vse skupaj se je začelo na pivski odisejadi, ko sta sedanji urednik Davorin Pavlica in njegov prijatelj / programer Luka Ferlan ugotovila, da Ljubljana / Slovenija nima pravega vodnika po dogodkih. Pivo je zamenjala tipkovnica in v enem tednu je bil ŽVPL spočet.

ŽVPL je okrajšava za besedno zvezo Žurerski vodnik po Ljubljani, kar je ŽVPL sprva bil, a je kratica ŽVPL kmalu prevzela dominantno vlogo pri prepoznavnosti spletopisa in ostala, kljub temu, da ŽVPL ni samo vodnik po Ljubljani ampak po celotni Sloveniji. Idejo za ime je inspiriral Štoparski vodnik po Galaksiji, kultna znanstvena...

1 komentar

Nov oddelek: Mobilne tehnologije

Slo-Tech - Mobilniki in tehnologije povezane z njimi so že močan del vsakdanjika. Dejstvo, da se veliko ljudi ne počuti dobro, če slučajno pozabijo svoj mobilni telefon doma ali pa mu zmanjka baterije, odseva tudi naš forum. V zadnjem času smo opazili veliki porast tem v zvezi s tem, za katere se avtorji kar ne morejo odločiti, v kateri del računalniško usmerjenega foruma bi jih postavili. Da te zmede ne bo več in da bomo lahko skupaj začeli ustvarjati novo zakladnico znanja, smo se odločili odpreti nov oddelek -- Mobilne tehnologije, kjer boste lahko diskutirali o mobitelih, dlančnikih, operaterjih mobilne tehnologije in še čem. Vabljeni!

3 komentarji

Forum: Zanimive teme v Elektrotehniki in elektroniki

Slo-Tech - Če morda še niste vedeli, na Slo-Tech forumu imamo tudi oddelek, ki se imenuje Elektrotehnika in elektronika, kjer se pogovarjamo o različnih bolj ali manj zanimivih temah iz elektrotehničnega sveta, ki imajo pogosto povezava tudi z modificiranjem računalnikov.

Zvesti forumaš Tic se sprašuje, ali bo prevelika bližina napajalnika kaj vplivala na delovanje diska, z jjohnny-jem pa se nekdo šali po telefonu, zato bi rad iz svojega Philipsovega telefonskega aparata izbrskal njegovo tel. številko. Pomagajte mu! Vsake toliko se kdo posveča tudi izdelavi in nakupu glasbenega ojačevalnika, nagrado najbolj zanimive teme tega tedna pa dobi No0ne, ki hoče iz disketnika narediti pravega pravcatega robota.

Torej, v priljubljeni predvajalnik naložite katero od pesmi skupine AC/DC, preverite varovalke in se priklopite v oddelek Elektrotehnika in Elektronika [;)] .

3 komentarji

Test PCI RAID krmilnika

X-Bit Labs - Danes ima že mnogo osnovnih plošč štiri kanale za priključitev IDE naprav, poleg tega pa tudi podporo za enostaven RAID0 ali RAID1, tako da se nakup posebne kartice za RAID v večini primerov ne splača. Kaj pa storiti, če si zaželite naprednejše funkcije, kot so RAID5 ali morda RAID10? V tem primeru pa boste prisiljeni kupiti dodatno RAID kartico.

Enega izmed t.i. PCI RAID krmilnikov so si ogledali pri X-Bit Labs. 3ware Escalade 7850 Controller, kot se krmilnik uradno imenuje podpira vse možnosti RAIDa ter ima kar osem kanalov za priključitev trdih diskov, kar bo zadovoljilo tudi najzahtevnejše uporabnike. Klik!

0 komentarjev

DSLAM v vsako slovensko vas

MSNBC - No ja, mogoče malo pretiravam, vendar se tudi kaj takega lahko zgodi. Farmerji v Coloradu, naveličani hitrih prenosov z modemom (29kbit/s) in nesodelovanja firme Qwest (tamkajšnji Telekom); so se odločili da je treba glede tega nekaj ukreniti. Kupili so si svoj DSLAM ($12,000), ga postavili v bližnji hlev; se pogodili s prej omenjeno firmo za vodnike in stvar je začela delati. Trenutno imajo 12 naročnikov (od 40 hiš oziroma vikendov). Še njihova stran.

1 komentar