»

Iztisnite več iz baterij

Adrian's Rojak Pot -

Na Loncu Adrijana Rojaka so dopolnili vodič o podaljševanju življenjske dobe baterij. Sestavili so pravo malo beštijo (akumulator) iz navadnih baterij, ki je sposobna napajati več energijsko nepožrešnih naprav, še posebej dlančnike s potratnimi barvnimi zasloni. Zadevca na žalost ni lahko prenosljiva, saj dlančniku doda slab kilogram mase.

Če imate kakšen dlančnik (predvsem Pocket PC) in bi želeli baterijam dodali nekaj življenjske dobe, klik!

0 komentarjev

MS, ARM: Trije majhni sloni so se pozabavali...

The Register - Skupinici velikih in močnih, ki z Microsoftom pod pazduho (ali obratno) kujejo vedno priljubljenejšo alternativo Palmovim dlančnikom, ŽePCnike™, so se pridružili še trije.

Na srečanju vodilnih vseh sodelujočih v Redmondu, so bili najavljeni novi kolegialci: STMicroelectronics, Motorola in NeoMagic.

Kaj pa so z novimi partnerji pridobili? Sodeč po sporočilu za javnost, predvsem podaljšano življenjska dobo baterij (Hura!), brezžične komunikacije ter povečanje hitrosti. Klik!

0 komentarjev

Oh yes India, Simputer is doing fine...

Australian IT - Šalo na stran: združenje parih indijskih podjetij ter laboratorija kani izdati ŽePCnik™. Simputer, kot se abačnik imenuje, bazira na Intelovem StrongArm procesorju v kombinaciji z 24 ali 96 mebibajti [>:D] RAM-a. Da bi bil projekt dobičkonosen, bi bilo vsako leto potrebno prodati vsaj 50.000 enot, v roku treh let pa jih nameravajo prodati 2.000.000 (dvojka s šestimi ničlami). Klik!

Kar pa me spravlja v smeh, je njihova popolnoma proizvodno usmerjena politika proizvoda: sami so namreč prepričani, da bo izdelek prodajalo dejstvo o njegovi uporabnosti oz. nepogrešljivosti. Tako so pri tem pričakovali podporo vlade, ki bi kmetu obrazložila, da brez izdelka, vrednega nekje $200 ne more več živeti ipd. Tovrstne podpore seveda niso dobili, nad čimer so zelo razočarani. Še nekaj: na izdelku piše "Made in India". Podjetju pa ne diši ideja, da bi na 'oem' izdlekih ne bilo te oznake.

1 komentar

Star Microsoft: PCji niso končna meja

The Register - Torej, naslednji del moje "Rapsodije Microsoft" bo po dolgem premoru zopet zanimiva novička iz ameriških sodišč.

Reci inu riši, sodnica Coleen Kollar-Kotelly bo po vsej verjetnosti dovolila razširitev opoazovanega področja, torej osebnih računalnikov, na ne-PCjevske platforme, ki uporabljajo Microsoftovo programsko opremo. Po vsej verjetnosti bodo izjavo prvi podali predstavniki PDA-jevskega Palm-a. Klik!

0 komentarjev

Microsoftov "NE" Hitachiju in MIPS

The Register - Microsoft se je odločil, da bo v svojih operacijskih sistemih za PocketPC platformo opustil podporo Hitachijevim SH-3 in MIPS procesorjem. Zadnja različica operacijskega sistema bo delovala samo na ARM procesorjih. Kako so reagirali proizvajalci dlančnikov? Hewlett-Packard je bil znan kot podpornik Hitachijevih SH-3 procesorjih v svoji družini Jornada dlačnikov, vendar se je odločil, da bo to družino odslej izdeloval le še na podlagi 206MHz Intel StrongARM procesorjev. Casio uporablja v svojih Cassiopeiah procesorje MIPS, vendar bodo tudi ti najverjetneje podprli arhitekturo ARM.
Microsoft se je za tak korak odločil zato, ker je izdelovanje enega operacijskega sistema za več platform precej težavno opravilo. Sedaj se bodo lahko Microsoftovci povsem osredotočili na arhitekturo ARM in bolje optimizirali svoj operacijski sistem.
Drugače pa je zadnje čase opaziti, da ARM procesorji postajajo vse bolj pogosta sestavina dlančnikov. To smo že pred časom opazili pri dlančnikih Palm, kjer...

0 komentarjev