»

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

Testi Intelovega sistema V8

Legit Reviews - Intelova tehnologija, primerljiva z AMD-jevim 4x4, je avtomobilsko zveneči (v ZDA bo gotovo popularen) V8. Legit Reviews poroča o rezultatih določenih testov omenjenega sistema, ki jih je proizvajalec procesorjev predstavil javnosti. Vsak po štiri valje, pardon, jedra, sta prispevala dva trigigaherčna Penryna, testiralo pa se je v programu Cinebench 10. Rezultati so bili precej navdušujoči - en primerek (zaenkrat še downclockanega) procesorja se je obnesel približno 20% boljše od najmočnejšega Core 2 štirijedrnika, parček pa je zbral skoraj 2x toliko točk (slabih 23.000), kar naj bi bilo precej več od dveh Barcelon (pribl. 16.000). Sicer je vse še zavito v meglo, saj gre le za en benchmark, pa tudi podatki za procesorje AMD so popolnoma neuradni, zato bo bolje počakati...

27 komentarjev

MID proti piratom

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Danes je ministrstvo za informacijsko družbo sklicalo tiskovno konferenco, kjer so predstavili brošuro Peter proti piratom, ki skuša najmlajšim predstaviti nekatere pasti uporabe nelegalne programske opreme.

Ob branju knjige se boste gotovo veselo zabavali, žal pa nisem povsem prepričan, da bo imela na piratstvo kakšen omembe vreden učinek, saj njena ciljna publika najbrž še ne zna brati.

Ker pa brošura ni izdana pod kakšno izmed prostih licenc, zakonska zaščita pa pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela, ne bo odveč opozorilo, da je njeno razširjanje preko P2P omrežij nezakonito!

53. člen ZASP v 2. alineji sicer dovoli predelavo v parodijo ali karikaturo, vendar je le malo verjetno, da bo komu uspelo ustvariti še hujšo parodijo od samega originala....

45 komentarjev

Parodija na Tom's Hardware

Slo-Tech - Vsi že vemo, da je Tom pred dnevi objavil test Intelovega Pentiuma 4, ki naj bi deloval na pošastnih 3600 MHz. O dvomljivi pravičnosti testa so govorili že v nemških ter angleških forumih, a moje mnenje nekako kroži okoli dejstva, da je Tom dejansko imel inženirski primerek, ki je odklenjen, ga navil preko FSBja ter enostavno sklepal. A pustimo to. Raje si za olajšanje od včerajšnjega petka trinajstega preberite parodijo na njegov test. Smeha na tone [:D].

5 komentarjev

Je test 3.6GHz P4 lažen?

3dcenter - V torek je Sergio pisal o testu Pentiuma 4 3.6 GHz na tomshardware.com. Sedaj pa se pojavilo vprašanje, ali je bil test res opravljen na 3.6 GHz primerku ali pa gre za kaj drugega. No, te debate naj bi se lotili na forum-3dcenter.net. Sicer je debata v nemščini, a je vseeno zanimivo branje. Za tiste, ki ne znate nemško, je tukaj še ena povezavica, ki vas odpelje na MadOnionov forum, kjer poteka podobna debata. Ali so nas po domače povedano "nategnili", pa presodite sami.

2 komentarja

Pentium 4 3.6 GHz

Tom's Hardware - Ja, vojna bo zagotovo krvava. Se vam zdi nenavadno, da je Intel vzporedno z AMDjevo detajlno klasifikacijo ter datumi izida družine Opteron dal Tomu na test Pentiuma 4 3600? Enivej, procesor kani Intel dati v roke javnosti šele v prvi polovici naslednjega leta, a vseeno, kliknite in se slinite, kaj ta beštija dejansko zmore. Z množilnim količnikom 27 ter zunanjo frekvenco 533 (quad-pumped 133×4), logično pusti za sabo Thunderbirde ter Thoroughbrede. Primerjali so ga v večih programih, od Quake III, 3D Marka 2000 ter 2001, preko kodiranja MP3 datotek, do Sandre 2002 ter uporabe v programih. Definitivno vredno izločanja sline iz žlez, vam povem.

A tu mora zagotovo stati moje mnenje, saj kot urednik slovenske računalniške spletne strani ne pridem do ekskluzivnih primerkov strojne opreme, ampak le-to testiram skupaj s prihodom na naš trg. Menim, da je test procesorja, ki bo na trg prišel čez pol leta, nesmiseln. Cenovni pogoji so še neznani, konkurenca še ni prišla na trg s svojimi...

7 komentarjev

Ekskluzivni test pri Tomu - P4 2666Mhz s 533 Mhz Rambusom

Tom's Hardware - Pri Tomu naj bi si njihov "vohun sposodil" nov procesor, ki naj ne bi prišel na trg še kar nekaj časa. Seveda so ga pri Tomu takoj spustili skozi teste. Kako se je odrezal? Testi izgledajo fenomenalno, v prid novega Intelovega procesorja seveda :D. Prav v vseh testih zavzame prvo mesto! Če bi procesor Intel začel tržiti danes, bi lahko s primerno ceno (česar pa pri Intelu nismo navajeni >:D ) hudo konkuriral AMD-ju. A žal tako le ostaja nekaj, nad čimer se lahko zaenkrat samo slinimo. Celotni test si lahko ogledate tukaj.

10 komentarjev

Tomov Power Box

Tom's Hardware - No, pa se vrnimo v nebarviti, sivi svet PCjev. Na Tom's Hardware so predstavili svojo vizijo ultimativnega računalnika, ki so ga poimenovali Powr Box. Kot bi lahko uganili, gre za mega overclockanega Thunderbirda, ki ga ne hladi nič drugega, kot slavni Vapochill. Seveda so svojo sanjsko mašino temeljito stestirali, in z veseljem pokazali, kako na mrtvo premlati Intelovega Pentiuma4. Tukaj!

0 komentarjev