»

Je prihodnost 3D?

The Register - To vprašanje nam postavljajo na Registru, kjer so razkrili Intelove načrte za prihodnost.. Ti se ozirajo v tretjo dimenzijo, in sicer gre za preprosto logiko. Sedaj so tranzistorji pločati, v primeru, da pa jih "dvignemo", dobimo tranzistor s tremi vrati. Tok lahko torej potuje na vrhu in ob straneh, s čimer dosežemo, da "enosmerno cesto pretvorimo v tripasovnico", so bili duhoviti pri Intelu.

Ključ za razvoj 3D tranzistorja je fizikalne osnove. Pod 30 nm pride do izgube toka, tako da je potreben drugačen pristop. Poleg tega pa nov pristop omogoča boljšo porazdelitev prostora.

Kdaj? Prej kot v petih ali desetih letih ne, so pesimistični pri Intelu.

0 komentarjev

AMD: Naši so manjši

Vnunet - AMD, do pret kratkim (tri leta, kaj pa je to) Intelu skoraj nekompetenten izdelovalec procesorjev, je najavil nov postopek, s katerim so uspeli izdelati še manjše tranzistorje. Tako pričakujejo, da bo na procesorjih kaj kmalu žvrgolelo čez milijardo pretikal. Intel seveda ni ostal dolžan ter je potrdil, da že razvijajo strežniške procesorje s približno milijardo tranzistorjev. Za tehnikalije in kemikalije pa -- Klik!

0 komentarjev

Pozor: Na vašem nohtu je samo še 5 GB nezasedenga prostora

Vnunet - HPjevi managerji, pardon, znanstveniki, so odkrili način, s katerim so dosegli še večjo gostoto podatkov na kvadratni centimeter. Z dosedanjo tehnologijo naj bi bilo moč doseči nekje 500 Mb na kvadratni centimeter, s svojo pogruntavščino, ki naj bi bila za trg pripravljena v dobi 5 let, pa malce več od 1 Gb. Klik!

Kaj to pomeni? Nič. O podobnih dosežkih iz vseh mogočih področij poročamo skoraj mesečno, vendar gre pri tem povečini res zgolj za znanstvene dosežke, ki pa praktično uporabo ponavadi ugledajo zgolj na daljši rok. Kar pa je seveda razumljivo.

1 komentar

AMD ter Opteron

Slo-Tech - Na shanghajskem sejmu je AMD razkril primerke Clawhammerja ter Sledgehammerja, dveh 64-bitnih procesorjev, namenjenih v visoko zmogljive delovne postaje ter strežnike. Ta dva modela procesorjev, sicer del družine Opteron, ne bosta prišla na trg pred januarjem naslednjega leta ali celo še kasneje. Sicer pa se lahko nadejamo namizne verzije Athlon K8 procesorja proti koncu tega leta. Čipovja so podjetja (VIA, SiS, ALi) že razvila, VIA pa ne pričakuje, da bi lahko AMDjevi 64-bitni procesorji prodrli na širši trg pred koncem naslednjega leta. Klik!

1 komentar

AMD versus Intel

Digit Life - Tekma AMD proti Intelu traja in bo verjetno še dolgo časa trajala, zato je zanimivo ugibanje in napovedovanje prihodnosti na podlagi testov najnovejših procesorjev z tekočih trakov obeh megakorporacij. Na Digit-Lifeu so primerjali oba prvaka obeh strani in ju primerjali. Tokrat so se ozirali samo na hitrost in performanse, saj jih cena ni zanimala. In kaj so ugotovili? preberite si sami! Samo en namig: Živel Intel! (tokrat [:D])

17 komentarjev

Nanotube

Slo-Tech - Novico nam je poslal danes hiper-pridno-aktivni Žiga Dolhar.

No, verjetno bodo res - čez približno 15 let, kakor IBMjevi strokovnjaki napovedujejo prve izdelke. Karbonovi atomi, 100.000-krat manjši od človeškega lasu, bodo po besedah Velikega modrega nasledile silicij, ko s slednjim ne bo več moč izdelovati manjših tranzistorjev. V laboratoriju jim je že uspelo narediti prvo polje iz t.i. "nanotub" (boljšega prevoda žal ne poznam), ki je imitiralo vrata "NOT" ter, seveda, delovalo. Po besedah strokovnjakov so hitrejši, manjši, se manj grejejo ter porabijo manj energije (že slišim overclockarje tam zadaj... proizvajalci hladilnikov pa v jok :]) Pri IBMju pričakujejo da bodo z uporabo karbonovih molekul lahko sledili Moorovemu zakonu (zgolj za novince: ustanovitelj Intela, Gordon Moore, je petinšestdesetega napovedal, da se bo zmogljivost (pravzaprav število tranzistorjev) procesorjev podvojila na vsakih 18 mesecev), ki pa že nekaj časa ne velja več. Pričetek temeljitejšega...

14 komentarjev

Tudi Duroni prehitevajo

JC News - Očitno Intel s Celeroni ni edini, ki prehiteva uradne datume izzida, saj JC News poroča, da so se na Pricewatchu pojavili prvi primerki 850MHz Duronov. Ti procesorji naj bi se pojavili komaj v prvem četrtletju 2001, oziroma nekje konec januarja. Kaj naj rečem... vojna med izdelovalci procesorjev po eni strani koristi uporabnikom (poglejte le zadnja znižanja cen AMDjevih procesorjev... 1.2GHz TBirdi stanejo okoli 250$!), po drugi strani pa je tempo izdaje procesorjev res silovit in novi računalnik, za katerega ste pljunili mastne denarce je že čez par mesecev zastarel [:\\]...

3 komentarji