»

Največji disk naprodaj

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs obveščajo, da je Maxtor poslal na tržišče največji trdi disk v zgodovini. Monstrum serije MaXLine II je dostopen v kapacitetah 250 in 300 GB, hitrost pa ni njegova največja vrlina, saj ga omejuje počasno vrtenje plošč -- 5400 obratov na minuto -- in skromen dvomegabajten predpomnilnik. Zanimivo je, da ti klasični diski 3,5-palčnega formata še ne podpirajo SATA vmesnika, marveč uporabljajo že rahlo zastarel paralelni ATA133. Ceni: 288 in 390 dolarjev oz. 58.000 ter 78.000 tolarjev. Več o tem.

15 komentarjev

Maxtor MaXLine™

Maxtor - Maxtorjevi MaXLine ATA diski so nova zadeva na trgu, toda to niso navadni diski. Če že ne zaradi cene, pa zaradi njihove neverjetne vzdržljivosti in kapacitete. Do 320GB veliki modeli lahko delujejo 24/7 (24 ur na dan, 7 dni v tednu), brez ugašanja, zdržijo pa nad milijon delovnih ur.

Predstavili bodo več modelov teh diskov. S 5400 obrati na minuto in do 320GB se bo ponašala linija MaXLine II, linija MaXLine Plus II pa se bo vrtela s 7200 RPM in podpirala do 250GB. Obe liniji sta opremljeni z ATA133 vodilom, novejši modeli pa bodo imeli tudi SerialATA. Še več o tem pa na Shareholder.com!

9 komentarjev

Maxtor najavil diske z 80 GB ploščami

Storage Review - Na strani StorageReview, ki smo jo imeli za mrtvo, a še vedno živi, pravijo, da je Maxtor najavil nove diske, ki bodo vsebovali kar 80 GB plošče. Maxtor zaenkrat načrtuje diske, na katere bomo lahko zapisali do 160 GB podatkov. Proizvajalec bo poskrbel tako za uporabnike s krmilniki UltraATA, kot tudi tiste, ki bodo že posedovali ustrezno čipovje, ki bo zmoglo ravnati tudi z diski SerialATA.

Maxtor namerava obuditi tudi že rahlo pozabljeno ime Fireball, ki je včasih krasilo diske Quantuma in je sedaj v lasti Maxtorja. Novi diski naj bi se na prodajnih policah znašli že v kratkem.

In jaz sem mislil, da sem kupil ogromen disk, ko sem si pred letom dni omislil IBM-movega 40 gigabajtaša. Ah, ta napredek ... [:D]

2 komentarja

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji

Seagate Barracuda ATA V 7200

Seagate - Seagate je prikazal demonstracijo že popolnoma delujočega novega orjaka - trdega diska Barracuda V (ATA). Zadevo so prikazali na PC Expo/TechXNY in sicer na prototipni Intelovi matični plošči.

7200 obratov se morda ne sliši tako silno veliko, toda če vam povem podatek, da bo ena plošča trdega diska nosila kar do 60 gigabajtov, se vse skupaj sliši drugače. Odgovorni pri Seagateu obljubljajo nove diske jeseni. Klik!.

0 komentarjev

ATA133 na ABIT matičnih ploščah

X-Bit Labs - Marsikdo je bojkotiral nov ATA 133 standard, saj so mnogi menja, da gre preprosto nateg, saj je med ATA 100 in ATA 133 enostavno premajhna razlika. No, roko na srce velike razlike ni bilo opaziti že med ATA 66 in ATA 100 diski, vendar pa proizvajalci raznih naborov in krmilnikov vseeno nimajo veliko za izgubiti tudi če podprejo ATA133, saj je le-ta združljiva z vsemi standardi za nazaj. No, Intel kljub temu vztraja, da v standardu ATA133 ni prihodnosti, prav tako pa se je za podoben korak odločil tudi Seagate, ki bo raje počakal na standard SerialATA. Kaj pa mi uporabniki? Če hočete uživati v najnovejšem standardu, si boste morali kupiti poseben krmilnik na PCI vodilu, ali pa kupiti novejšo ploščo nekaterih proizvajalcev, na katere že tradicionalno vgrajujejo krmilnike drugih podjetij, kot so npr. HighPoint in Promise. Ena izmed prvih proizvajalcev, ki sta podprla ATA133 sta bila SOYO in Iwill, za podoben korak pa so se sedaj odločili tudi pri ABIT-u, kjer so ugotovili, da z novim...

1 komentar

Test diskov s 5400 obrati

X-Bit Labs - Ljudje večinoma pogledujemo za hitrimi diski in zato večinoma izbiramo le med diski s 7200 obrati, saj so po zakonih fizike hitrejši, one z 5400 obrati pa zanemarjamo, čeprav v marsikaterih primerih neupravičeno. V X-bitovih laboratorijih so si pogledali te diske. Testirali so IBM Deskstar 40GV (DTLA 305040), Western Digital Caviar 400AB, Maxtor DiamondMax D540X-4K, Fujitsu MPG3409AT-E in dva Seagateova U5 in U6. Osnovne specifikacije diskov so enake, saj vsi omogočajo delovanje po standardu ATA 100, vsi imajo 40 GB prostora in vsi, razen IBMa in Seagatovega U5, ki imata 0,5 MB, imajo 2 MB predpomnilnika. Teste so izvajali na Pentiumu III 600 podprtim z 256 MB pomnilnika. Testirali so jih priklopljene na ATA 33, ATA 66 in ATA 100. Merili so dostopne čase in hitrosti prenosov, poleg tega pa so jih testirali s še nekaj programi za testiranje diskov. Za najboljšega so proglasili Maxtorja, pohvalili pa so tudi Fujitsuja. Če torej kupujete nov računalnik in ne potrebujete ravno zelo...

4 komentarji

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja