»

PC Geiger

hardCOREware - Če se še spomnite, je alien-w pred časom za Slo-Tech testiral Asus iPanel Deluxe, srčkano napravico, katero smo vgradili v 5.25" režo ter preko nje spremljali delovanje našega računalnika. No, naprava vseeno ni bila popolna, nekakšno izboljšano sorodnico pa predstavlja PC Geiger, katerega opis si preberite na tej HardCoreWarevi strani. Zadeva je malček neprijazna do končnega uporabnika, saj jo je potrebno sestaviti, kar zna pobrati kakšno urico časa ter tono živcev, a nas prijazno preseneti, ko jo priključimo v delovanje. Poleg tega, da zna izpisati kode med zagonom (HEX POST Code, lastnikom EPoXovih plošč že znana zadeva), nam zna povedati tudi, kako obremenjeni so PCI, FireWire ter USB. Pa še kovinske barve je [:D]! Klik!

1 komentar

Nov test

Slo-Tech - Tokrat sem stestiral Asusov iPanel Deluxe - ultimativni kos trdine oz. strojne opreme, ki na majhnem LCD ekranču prikaže skoraj vse, kar si overklokerji želijo vedeti o stanju svojega abakusa. Se spomnite tistih senzorjev za temperaturo z ekrani, ki smo jih monitrali na sprednjo stran računalnika in tako odčitavali temperature v notranjosti računalnika? No, to in še več je iPanel. Toda tudi ta ima svoje pomanjklivosti in napake. Preberite si test.

1 komentar

RD2 Pro PC Geiger

Overclockers Australia - Zadnje čase je trg dobil nekaj novih pripomočkov, ki so namenjeni odčitavanju (npr. temperature). Priča smo bili tako dobrim (Senfu Thermal probe), kot malce slabšim (ASUS iPanel) primerkom. Vendar nobeden izmed prej opisanih pripomočkov ni prinesel kakšnih revolucionarnih novosti - odčitavanje temperature in nekaj "bližnjic" za delo z računalnikom - to je bilo vse. Tukaj pride na vrsto PC Geiger, ki ne meri temperature, ampak uporabo PCI vodila (v %) in prenos podatkov po le-tem. Ponuja tudi nekaj bližnjic (resetiranje BIOS-a, dodatni reset gumb, gumb za prehod v stanje pripravljenosti ...), vendar nič takega kar nebi mogli storiti preko tipkovnice ali z gumbi na ohišju. Čeprav je PC Geiger zanimov kos hardvera, je glavni namen (merjenje zasedenosti PCI vodila) obenem glavna hiba. Malo je namreč ljudi, ki bi izdelek kupovali samo zaradi tega, da bi ves dan gledali v LCD zaslonček in se prav prešerno zabavali, ko bi le-ta javil, da se je uporaba PCI vodila zmanjšala za nekaj...

0 komentarjev

ABIT TH7 RAID

OC Workbench - Še en prispevek OCworkbencha, tokrat nova ABITova mamaplatka. TH7 je namenjena Intelovim Pentium IV procesorjem. Podpira 4 IDE kanale in ima 4 pomnilniške reže. Na njej je še 5 PCI, 1 AGP in 1 CNR reža. Opazil sem še eno zanimivost, ki je pri Abitu novost. To je debug zaslonček, ki smo ga dosedaj zasledili le na Epoxovih matičnih ploščah.

Zgoraj omenjene podatke sem napisal sam, s pomočjo slik, ki jih lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

ABITovi načrti

X-Bit Labs - ABIT je po pravi poplavi novih matičnih plošč zadnje čase kar nenavadno tiho. Ne pojavljajo se nove informacije o njihovih matičnih ploščah, znano je le, da imajo določene težave z implementacijo DDR pomnilnika. Glede na to, da je ABIT vedno bil znan po tem, da je raje zamudil z izdajo, kot izdal nepopolne matične plošče, je to povsem razumljivo. Kakorkoli, tu je nekaj uradnih najav iz njihovih načrtov:
  • ABIT ST6 - i815EP
  • ABIT KG7 - AMD760, DDR
  • ABIT KR7 - VIA KT266, DDR
  • ABIT NV22 - Nvidia Crush 12, DDR
Poleg teh plošč, ki so uradno v ABITovih načrtih, se nekaj govori tudi o plošči z imenom TH7, ki bi naj bila prva ABITova plošča za Intelove Pentium4 procesorje.

1 komentar

Jet Panel

X-Bit Labs - ASUS je s svojim iPanelom dosegel kar precejšenj uspeh na tujem trgu in ni čudno, da so se začele pojavljati razne kopije dotičnega pripomočka. Pogojno bi za eno izmed njih lahko označili tudi Jetwayev Jet Panel. Za razliko od iPanela, je Jet Panel v bistvu le malce nabildano hladilno ležišče za diske, torej nima LCDja in gumobv za "hitre funkcije". Kot takšen je tudi precej manj zanimiv, je pa res, da dela na vsaki matičnih plošči, ki ima dodatne izhode za USB. Večina vas bo verjetno rekla "krneki" in v trenutku pozabila na vse skupaj, toda za tiste, ki vas zadeva zanima, je tu še povezava.

0 komentarjev

ASUSov iProbe

X-Bit Labs - Večina uporabnikov je zelo zadovoljna z Epoxovim POST Debug zaslončkom, ki ga najdemo na njihovih matičnih ploščah, tako da niti ni presenetljivo, da je idejo posvojil tudi ASUS. Goliat med proizvajalci matičnih plošč bo tako kmalu začel proizvajati iProbe pripomoček. iProbe bomo našraufali na prosto razširitveno mesto na zadnji strani računalnika (kamor pritrdimo razne kartice), na njem pa bosta dva LED zaslončka in 2 USB izhoda. Preko LED zaslončkov bomo lahko, podobno kot pri Epoxovih ploščah, spremljali zagon računalnika in tako ugotovili kaj je narobe, če se kaj zalomi. iProbe bo z matičnimi ploščami povezan preko AFPANEL konektorja, ki je že v uporabi za iPanel. Tako bomo iProbe lahko uporabili samo na ploščah, na katere lahko priključimo iPanel.

0 komentarjev

Epox najavil 8KTA3

X-Bit Labs - Epox se je odločil za nadaljevanje uspešne serije 8KTA SocketA matičnih plošč. Najavili so novega člana družine, EP-8KTA3. Plošča bo zasnovana na novem KT133A NorthBridgu ( podpira 266MHz FSB AMDje, podobno kot pri ABIT KT7 pa je hlajen z aktivnim hladilnikom ) in 686B SouthBridgu ( ATA100 podpora ), ponuja pa res zelo veliko funkcij. Že razširitvene možnosti so zelo dobre: 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP 1 ISA reže, 4 USB porti ter kar 4 IDE ATA100 kanali, kar so dosegli z vgradnjo HPT370 ATA100/RAID krmilnika. Plošča seveda podpira tudi overclockanje: spreminjanje FSBja v korakih po 1 li 2MHz, spreminjanje VCora, na žalost pa zaenkrat še ni govora o spreminjanju množilnika. Tako kot na vseh boljših Epoxovih platah pa se bo na 8KTA3 znašel tudi Debug LED zaslonček, ki smo ga prvič ugledali na legendarni Epox EP-BX6.

0 komentarjev