»

NV35 končno pravi odgovor na Ati R9800

Chip Online - Izgleda, da bo pomlad nadvse zanimiva, saj naj bi nVidia osvežila svoj najzmogljivejši GPU. Spodrsljaj NV30 bo ob NV35 hitro pozabljen in kot vse kaže, bo pravi odgovor na ATI-jev R350. NV35 bo imel naslednje lastnosti;
  • 256-bit spominsko vodilo
  • 500 MHz GPU
  • 500 MHz DDR1
  • tišje hlajenje (drugačen dizajn kot NV30)
Prvi silicij je že narejen, tole pa so prvi vtisi iz Cebita, kjer so kartico pokazali redkim izbrancem.
Pri testu Quake 3 s 1600x1200 4xAA 8x AF je NV35 dobil 111 FPS v primerjavi z 48 FPS NV30, obe kartici pa sta bili zaradi primerjave nastavljeni na hitrost GPU-ja 250 MHz ker je pač NV35 še prototip ...

15 komentarjev

Zalman CNPS5700D-Cu

Overclocker's Club - Ko nadgrajujemo sisteme z vedno bolj zmogljivimi procesorji, se nam ti jasno tudi vedno bolj segrevajo. Večinoma so taka hladilna telesa zelo glasna, kar lahko moti vsakogar. Pri Zalmanu so zato naredili tih hladilnik, ki pa ne le da je skoraj neslišen, temveč tudi zelo dobro hladi. Problematična je le cena, saj nas bi udaril po žepu z dobrimi 53-imi dolarji. Test in njegovo predstavitev si lahko ogledate na Overclocker's Club Canada.

9 komentarjev

NV30 naprodaj prihodnje leto

X-Bit Labs - Poročali smo že, da naj bi nVidia svojega NV30 uradno predstavila 18. novembra, sedaj pa je nVidia celotno zgodbo potrdila še uradno. Kljub temu, da bo NV30 predstavljen že čez dober teden, naj bi bila zadeva v masovni proizvodnji do konca januarja prihodnje leto. Grafični procesor naj bi se pojavil v več izvedbah, ki zaenkrat nosijo še kodna imena NV30, NV31, NV34 ter NV35. O cenah, razlikah med modeli ter dobavljivosti v materi Kokoški kot ponavadi, še ni podatkov. Več statističnih informacij o stroških razvoja NV3x družine najdete na tem naslovu.

0 komentarjev

NV30 z gigaherčnim pomnilnikom

The inquirer - Na internetu se pojavlja vedno več špekulacij o značilnostih ter hitrosti bodočega nVidiinega paradnega konja - NV30. Na The Inqurierju se je pojavil članek o pomnilniških tehnologijah uporabljanih na NV30. Kot smo že pisali, bo pomnilniški vmesnik 128 bitni, nove informacije pa so, da bo NV30 uporabljal DDR-II pomnilnik, ki bo, tokrat prvič v zgodovini, tiktakal na celem gigahertzu. Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo uspel dobavljati masovne količine tako hitrega pomnilnika. Zaenkrat se omenja le podjetje Samsung, ki pravi, da bo začelo z masovno proizvodnjo gigahertznih DDR-II pomnilniških čipov v prvem četrtletju prihodnjega leta. Klik!

10 komentarjev

NV30 na 400 MHz

The inquirer - V javnost je pricurljalo še nekaj informacij o novi nVidiini kartici, ki se zaenkrat še skrivnostno imenuje NV30. V začetku naj bi tiktala na 400 MHz, imela bo osem cevovodov, 120 milijonv tranzistorjev zgrajenih v 0.13 mikronski tehnologiji ter 128 bitno pomnilniško vodilo. Kljub dejstvu, da bodo Radeoni imeli kar dvakrat večjo prepustnost (256 bitno vodilo), pa v nVidii pravijo, da imajo načrt ter da bodo njihove kartice delovale hitreje. Bomo videli!

14 komentarjev

nVidia @ 2.1 GB/s

Slo-Tech - nVidia je naznanila prvo serijo grafičnih mlatilnikov, ki zlorabljajo AGP po specifikaciji tretje generacije, torej AGP 8X. Globina sortimenta tako obsega "ti" ter "mx" procesulje četrtega GeForcea ter nForce, znan pa je tudi razred onih, ki bodo izdelke prodajali pod svojim imenom bodisi na karticah, matičnih ploščah oz. OEM računalnikih. Klik!

Kakor pa je meni osebno muka brati tovrstne ekskluzivistične izjave, pa bi se marsikak marketingar lahko učil na tem primeru. Kako tovrstno pospeševanje prodaje sprejema stroka, pa je druga pesem. Tako tu nisem (z)mogel spregledati tega, da mi želijo dopovedati, da so danes GPUji daleč pred svojim časom ter jih ovirajo druge komponente -- natančneje, vodilo AGP. Verjetno nisem prvi, ki bentim nad kroničnim neizkoriščanjem očitno naprednejših sposobnosti dotičnega vodila -- recimo shranjevanje tekstur v osrednjem pomnilniku. Nee, Janezek bo odštel lepe denarce, da bo v svojo mašinco z 512 MB pomnilnika vtaknil še 128, 256... MB grafično...

9 komentarjev

Kdaj NV30 in ostali čipi?

The inquirer - Še pred kratkim so številni napovedovali, da bo NV30 na voljo vsaj za božične praznike, a vedno bolj se zdi, da bo čip zamudil, njegova predstavitev pa bo pristala globoko v 1 četrtini prihodnjega leta. Pri The Inquirerju še vedno verjamejo, da lahko Nvidia svoj NV30 predstavi še konec tega leta, obenem pa navajajo še mnenja drugih. Nekateri pravijo, da bomo Nvidiin bojda revolucionaren čip na voljo februarja. Skratka, popolna zmešnjava, katero pa bo kot vedno rešil čas, ki nam bo pokazal, ali so bile trditve pravilne ali ne.

Za konec novice pa še malce špekuliranja: glede na to, da je NV30 še vedno v razvoju, so se povsem nepričakovano pojavila predvidevanja o prihodnjih Nvidiinih grafičnih čipih. O specifikacijah le-teh zaenkrat ni znanega popolnoma nič, razen datumov - NV35 naj bi ugledal luč sveta v četrti četrtini leta 2003, NV40 pa naj bi se prikazal v tretji četrtini leta 2004. ...

1 komentar

Bo Nvidia uspela izdati NV30 do božiča?

The inquirer - ATI-jevi R300 so preplavili Computex in vse bolj verjetno je, da bomo kartice s temi strah vzbujajočimi procesorji videli še to poletje v trgovinah širom po svetu. Na vrsti pa je Nvidia, ki bo morala konkurirati v obliki procesorja NV30. Ta čip je napovedan za obdobje pred božičem, vendar pa na The Inquirerju dvomijo v to. Njihovo obrazložitev najdete tukaj. Se strinjate z njimi?

4 komentarji