»

Integriran DirectX 9 še letos

X-Bit Labs - Govorilo se je že o tem, da naj bi kanadsko podjetje ATi začelo izdelovati nabore za matične plošče. Sedaj pa je na dan prišla novica, da naj bi v teh naborih našli tudi prvo integrirano grafično kartico s podporo DirectX 9. To bo grafična kartica iz serije RV350 -- Radeon 9600 Pro. Integrirana bo v tako imenovan "južni most" in bo grajena v 0,13 mikronski tehnologiji. To bo prva integrirana grafikulja s podporo deveti verziji Microsoftovega DirectX-a. X-bit labs.

2 komentarja

Catalyst pred "sodniki"

FiringSquad - Po izdaji dolgo pričakovanega DirectX 9 in ATIjevi izdaji Catayst 3.0 gonilnikov, ki so napisani posebej za DX9, so bili na FiringSquad prvi, ki so se opogumili izdati prvo poročilo o tem, kako se Catalyst 3.0 gonilniki obnesejo ter se ustavili ob morebitnih težavah in nevšečnostih. Testni zajčki so bili:
  • ATI RADEON 9700 PRO
  • Sapphire ATLANTIS RADEON 9500 128MB
  • ATI RADEON 9000
  • ATI RADEON 9500 PRO
  • ATI RADEON 8500
  • Driver version Catalyst 2.5
  • Driver version Catalyst 3.
  • DirectX 8.1
  • DirectX 9.0
Še klik!

9 komentarjev

ATI z novimi gonilniki

Rage3D - Po Microsoftovi izdaji DirectX 9 knjižic, je bil tudi Ati izdal nove gonilnike s podporo DirectX 9 tehnologiji, imenovane Catalyst 3.0. Gonilniki so digitalno podpisani za Radeon 9700/9500 družino, medtem ko ostale kartice na podpis še čakajo. Novi gonilniki naj bi vsem karticam prinesli kar lepo število dodatnih FPS v igrah. Poleg tega pa dobite na ATI-jevi še nekaj novih demotov ter screenshootov. Klik!

2 komentarja

DirectX 9 bo v četrtek

The inquirer - Če je v svetu informacijske tehnologije kaj nemogoče, je to napovedljivost. Ne samo glede obstoja in propada podjetij, ampak tudi in predvsem glede izidov proizvodov. Microsoft pri tem ni nobena izjema.

Tako že verjetno nekaj časa manjši ali večji del vas čaka na DirectX 9, ki nam ga fantje iz Redmonda obljubljajo že kar precej časa. Tako je bil zadnji uradni datum četrtek, 12.12, ki pa je padel v vodo.

Sedaj pa je, kot poročajo na Inquirerju, postavljen končni "končni" datum, in sicer ta četrtek. Kot še pravijo, lastniki Radeonov 9x00, veselite se.

19 komentarjev

Hercules 3D Prophet 9700 Pro

Hardware Zone - Očitno ATIjeva zverina Radeon 9700 Pro še dolgo ne bo pozabljena. Izšel je namreč nov test, ki so ga spisali na Hardware Zone. Tokrat je ATI-jev procesor uporabil Hercules in nanj pritrdil zelo lep in kar je najpomembnejše - bakren hladilnik. Vsi vemo, da je baker odličen prevodnik toplote, kar v teoriji pomeni boljše odvajanje toplote in s tem boljše hlajenje. Pa da ne bom celotne novice posvetil le hladilniku (ki se nadaljuje celo na zadnji strani kartice so rebra nad procesorjem), vam povem pe kaj drugega.

Radeon 9700 Pro ima še vedno največjo prepustnost pomnilnika, podporo DirectX9 ter 128 MB Samsungovega 2.86ns pomnilnka (teoretičnih 350 MHz). Kljub novemu GeForceuFX ima Radeon 9700 Pro večjo prepustnost pomnilnika, pa tudi v hitrosti procesorja ne zaostaja veliko. Odlična grafikulja, žal za veliko denarja. Klik!

0 komentarjev

Prvi DirectX 9.0 gonilniki

The inquirer - DirectX 9 ima, kot je že značilno za vse Microsoftove rešitve, dolgo zgodovino. Na žalost je ta zelo podobna vsem najnovejšim AMD-jevim procesorjem, saj se oboji predolgo najavljajo. Tako naj bi Microsoft nov DirectX vključil v servisni paket za Windowse XP, vendar vemo, da temu ni bilo tako.

Danes pa sem zasledil, da je Ati prvi posegel v ogenj po vroč kostanj, in izdal prvo opazno različico gonilnikov s podporo DirectX 9.0. Gre sicer za "release candidate zero", ki naj bi bil vključen že v zbirko gonilnikov Radeona 9700 Pro. Kot pravijo pri Atiju, bodo gonilniki primerni tudi za 9500 in 9500 Pro Radeone.

Ob izdaji se je najprej oglasil Microsoft, in sicer njegov oddelek Microsoft cinematics, kjer so pohvalili potezo kanadskih proizvajalcev, obenem pa poudarili, da bo to pomenilo velih napredek za uporabnike. Več najdete tukaj.

Kot kaže, ima Ati naperjeno težko topništvo proti Nvidii ...

6 komentarjev

Ati oznanil partnerstvo z Neue ELSA GmbH

Tom's Hardware - Elsa se je vrnila in skelnila partnerstvo z ATIjem, kar je vsekakor dobra novica za Elsine nove gospodarje. Njihova prestižna grafična kartica bo seveda grajena na Radeonu 9700 ter se imemovala ELSA Gladiac 9700 PRO, a bo nažalost naprodaj le v Nemčiji, Avstriji in Švici. Kartica bo, kot vsi ostali Radeoni, imela 128 MB DDR pomnilnika, podporo DirectX 9 in še ostale dobrote, značilne za to odlični R300. Klik!

1 komentar

Zamujanje DirectX 9 ter prodaja Radeona 9700

DigiTimes - Digitimeovci pišejo o tem, kako naj bi zamujanje DirectX 9 vplivalo na prodajo Radeona 9700. Kot najbrž že veste, je ATijev Radeon 9700 kronološko druga kartica (za Parhelio), ki podpira prihajajoči DirectX 9. Najbrž ste brali tudi njene teste, tako da veste, da je z nad 100 milijoni tranzistorjev, visoko frekvenco, širokim barvnim spektrom, širšim vodilom ter predvsem visoko ceno danes najbolj zmogljiva igričarska grafična kartica. Cena, 400 ameriških zelencev, mora biti upravičena, ako se spravimo v nakup take zverine. No, ker je ta kartica (na papirju) dobesedno odvisna od datuma prihoda DirectX 9, so se ljudje začeli spraševati, kako bo to vplivalo na prodajo čipa. Kanadsko podjetje nima bojazni, saj meni, da bo kartica delala nadpovprečno v vseh do danes izdanih igrah, katerih večina pa sploh še ne podpira DirectX 8.1 standarda. Klik!

2 komentarja

FSAA na Radeonu

Tech Extreme - Ob omembi kratice FSAA večina računalničarjev prvo pomisli na 3DFX, potem še na Nvidio, na koncu pa se oglasita še dva iz ozdaja, ki trdita da to zmore tudi ATIjev Radeon. Pa še res je! No, ATI je, tako kot pri večini drugih stvari, tudi pri Radeonovem FSAAju ubral malce drugačno pot kot drugi, kar seveda ni nič slabega. Kako in kaj zadeva dela, si lahko ogledate v tem zanimivem članku na Tech Extremu. Fantje so se potrudili in zadevo stestirali tudi v praksi na trenutno bolj popularnih igricah. Zanimivo!

0 komentarjev