»

Izdani novi Ogg Vorbis kodirniki

Slashdot - Slashdot poroča, da je Xiph.org izdal nov paket kodirnikov za Ogg Vorbis glasbeni zapis. Ta odprtokodni format poskuša tekmovate z že davno uveljavljenim zapisom mp3, kjer mu uspeva dosegati boljšo kvaliteto glasbe pri manjši velikosti datoteke. Spremembe od zadnje različice vključujejo večinoma popravke in razširjeno dokumentacijo.

Žogico katrana si lahko shranite na disk s klikom na ta spletni naslov.

15 komentarjev

Ogg Vorbis kmalu v prenosnih predvajalnikih

CNet - Izgleda, da se konkurenčni format trenutno najbolj razširjenemu MP3-ju, Ogg Vorbis, kar lepo prijemlje med uporabniki, bodisi zato, ker nekateri hočete preizkusiti vsako novost, bodisi zaradi tega, ker nekateri prezirate ravnanje lastnika patentov za format MP3. Seveda pa bo Ogg Vorbis nekoč moral prodreti tudi v prenosne predvajalnike glasbe. Vprašanje je samo kdaj. Čim prej, upajmo. V želji na čim prejšnjo podporo so tudi razvijalci Oggja razvili posebno knjižnico, imenovano Tremor, ki je spisana posebej za procesorje, ki so uporabljeni v prenosnih predvajalnikih in ne premorejo računanja s plavajočo vejico. Na potezi pa so sedaj proizvajalci, ki bi enostavno morali podpreti novi format, saj so jim razvijalci Oggja servirali rešitev na krožniku, poleg tega pa Ogg Vorbis ne zahteva nobenih licenčnin.

2 komentarja

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

OGG Vorbis RC3 izšel

Slo-Tech - Potrebovali so veliko več časa kot so napovedovali, toda to je najboljša verzija OGG Vorbis-a doslej. RC3 vsebuje pomembne izboljšave v kvaliteti, ima nove kontrole nad bitratom in je korak bliže končni izdaji 1.0.

Zdaj vsebuje poleg že znanih VBR nastavitev še veliko novih. Kvaliteto je zdaj možno nastaviti od 0-10 po korakih .0000001... Zraven tega -b za ABR (povprečen bitrate) -M (za maximalni bitrate) -m (za minimalni bitrate). S tem lahko celo emulirate CBR (konstanten bitrate v okviru vsakih dveh sekund). Bitrate management deluje samo za stereo 44.1kHz 16bit datoteke. VBR nastavitve pa so sicer optimirane za 44.1 Khz, vendar "prebavijo" tudi druge frekvence.

Razvoj Win32 build sistema se je vlekel zelo dolgo, ampak je zato mnogo boljši. Razvoj zdaj poteka na RC4, kjer bo optimizacija še za 22.05 kHz, itd, bitrate management za vse vhodne frekvence in še boljša kvaliteta nižjih bitratov (čeprav je že v RC3 zelo napredna)

Izvorno kodo, plug-in-e (za WinAMP, Sonique, FreeAMP...

7 komentarjev

Ogg Vorbis RC2

Slo-Tech - Drugo, nič manj zanimivo novico, pa nam je dostavil Rajko:

Zdravo!

Včeraj so izdali novo različico Ogg Vorbisa (RC2), ki pa je samo začasna, dokler ne odpravijo še nekaj hroščev. Kolko sem ga testiral, je že boljši od mp3.

Lep pozdrav!

Hja, vsake oči imajo svojega malarja, ups, vsaka ušesa imajo svojega bobnarja

2 komentarja

Intel Pocket Concert Audio Player

Intel - Intel je napoved nov prenosni predvajalnik, ki podpira MP3 in WMA (Windows Media Audio ) datoteke. Njegov pomnilnik je velik kar 128MB in lahko shrani do dve uri MP3 glasbe v 128kbps kvaliteti. Lahko pa seveda še več, če uporabimo slabšo kvaliteto. Dve AAA bateriji mu omogočata do 10 ur neprestanega predvajanja. Predvajalnik je po mojem kar lep. Privoščite pa si ga lahko "že" za ceno $300 ali $350. Več o predvajalniku pa lahko zveste TUKAJ .

3 komentarji

Ogg Vorbis

Slo-Tech - Ogg Vorbis, kontraverzni rival MP3 formatu, zadnje čase precej pridobiva na popularnosti. Razlog za to je verjetno približevanje izida prve končne različice, kar naj bi se zgodilo konec tega meseca. Uporabniki pa bomo že ta teden lahko videli, če se je 33 mesecev dela, ki jih je skupina programerjev vložila v ta Open Source projekt, dejansko izplačalo... Konec tedna bo namreč na voljo release candidate 1, torej nekakšna post-beta različica, v soju prihajajočih dogodkov pa si lahko ogledate intervju z vodilnim programerjem projekta. Intervju je precej zanimiv, v njemu pa je tudi nekaj dodatnih podrobnosti o Oggu, tako da ogled priporočam. Thnx Rajko!

1 komentar

Začetek konca MP3

Slashdot - Spet ena huda. Podjetje Thompson, ki v ZDA drži nekaj patentov nad mp3 formatom (oziroma enkodiranjem mp3), se je odločilo, da bo začelo pobirati pristojbine za streamanje mp3jev preko interneta in sicer v vrednosti 2% od vseh zaslužkov na račun streamanja, začenjši z najmanj 2000 USD. Zabavno ne? Verjetno se lahko nekomercialne radijske postaje kar poslovijo od net radia.
No, v bistvu ni čisto tako. Takšna politika je samo še en razlog za uporabo odprtih kodekov kot je Vorbis. Stvar je enako učinkovita kompresija kot mp3, ni obložena s patenti in je kompletno open source. Obstajajo plugini za praktično vse OSje in playerje pod soncem. No, očitno bomo videli vedno več datotek s končnico .ogg. Tudi Icecast 2.0 bo stvar podpiral. Zaenkrat sem zripal par CDjev v format .ogg in moram rečt, da stvar dela brez problema..

10 komentarjev

Konkurenca MP3 formatu

Jaz - Ruskie me je obvestil, da že nekaj časa poteka razvoj novega zvočnega formata, ki naj bi konkuriral MP3ju in drugim digitalnim oblikam zapisa. OggVorbis, kot je zadevi ime, je popolnoma zastonj, vsi kodeki pa sodijo v GPL (GNU Public License). Tudi drugače je zadeva bolj napredna, kot MP3, saj pri manjši velikosti filetkov proizvaja boljši zvok. Ogg je zagotovo zelo obetaven, vse pa je seveda odvisno od podpore javnosti. Če vas zanima več, si kar poglejte http://www.vorbis.com/.

9 komentarjev