»

Novi Atomi za mobilne telefone

Mali procesor z veznim čipovjem

vir: engadget
engadget - Intelu kar ne uspe prodreti na trg mobilnih telefonov s svojimi procesorji, osnovanimi na arhitekturi x86. Z novo generacijo procesorjev Moorestown, serijo Atom Z6xx, so vsaj (komajda) ujeli konkurenco pri porabi energije, a z izidom, napovedanim za drugo polovico letošnjega leta, to morda ne bo dovolj, saj konkurenca ne počiva. Pri Intelu pričakujejo, da bodo po zmogljivostih s svojim 1,5 GHz procesorjem lahko konkurirali Qualcommovi ponudbi z 1,9 GHz. Qualcomm že pripravlja svojo različico Snapdragona, ki bo tekla pri 1,5 GHz.

Ker so Atomi osnovani na arhitekturi x86, odpade velika večina mobilnih operacijskih sistemov, saj so ti namenjeni delovanju na arhitekturi ARM. Posledično ni podprt Microsoftov Windows Mobile...

25 komentarjev

Nov pametni telefon stvaritev Intela in LG-ja

Slo-Tech - Na CES-u je Intel predstavil nov pametni telefon podjetja LG, na katerem teče Moblin Linux in je eden izmed prvih pametnih telefonov z arhitekturo x86. Gre za LG GW990, ki ga poganja Intelov procesor družine Moorestown. Ta naj bi bil dosti varčnejši od Atomov, tako da LG obljublja pet ur brskanja po 3G z eno baterijo kapacitete 1850 mAh. Nov telefon ima ogromni 4,8-palčni zaslon.

Projekt Moblin (skovanka iz besed mobile Linux) je Intel na plano poslal leta 2007 z namenom ustvariti platformo Linuxa, ki bi bila optimizirana za Atome. Grafične knjižice Clutter je zanj razvijalo podjetje OpenedHand, ki ga je Intel pohrustal leta 2006. Ali na GW990 teče Clutter, še ni znano, je pa verjetno.
...

13 komentarjev

iPAQ serija 5000

Infosync - Po poročanju infoSynca naj bi HP izdal novo serijo dlančinikov iPAQ. Dlančniki še vedno nosijo Compaqovo ime, kljub združitvi s HewletPackardom. Pričakujemo jih lahko v začetku leta 2003 (v Sloveniji seveda kasneje), na voljo pa bo 6 modelov katerih specifikacije zaenkrat večinoma ostajajo neznanka.

Uspelo jim je izvedeti, da naj bi nekateri modeli omogočali GPS, GSM/GPRS in WLAN (seveda ena od teh lastnosti na model). Seveda bo vključen BlueTooth in IrDa. Količina pomnilnika pa bo v dražji različici 128MB, v cenejši pa 64MB. Klik!

3 komentarji

Linux počasi osvaja tržišče dlančnikov

Infosync - Medtem, ko spremljamo razne novice o novih distribucijah operacijskega sistema Linux za arhitekturo x86 in druge, se Linux nezadržno širi tudi na dlančnike (handhelds). Na tej strani so na kratko predstavili dlančnik SL-A300, ki ga proizvaja podjetje Sharp. Napravica se lahko pohvali s svojo majhnostjo, saj so njene mere 69.4 x 113 x 12.5 mm, obenem pa tehta samo 120 gramov. Napravico poganja Intelov procesor XScale ARM, ki deluje s frekvenco 200 MHz, programe pa lahko shranjujemo na 64 MB pomnilnika, na katerem je že naložen Linux. Ima tudi LCD zaslonček QVGA z ločljivostjo 240x320, na katerem lahko prikazuje 16-bitne barve. Zaenkrat je dlančnik na voljo samo na japonskem, dokler pa ne bo dostopen tudi drugod, pa si lahko ogledujete njegove slike.

0 komentarjev

Linux PDA-ji na CeBitu

ZDNet - Med množico različnih naprav na CeBitu so se znašli tudi dlančniki, ki temeljijo na posebej prilagojenem operacijskem sistemu Linux. Na ZDNetu so spisali krajši članek o dveh predstavnikih tega dela tržišča. Eden izmed bolj zanimivih predstavnikov je Filewalker, ki je plod znanja inženirjev nemškega podjetja Invair. Njegova posebnost je, da je dlančnik v pravem pomenu besede, saj za njegovo upravljanje potrebujemo samo eno roko. Vse postorimo s kombinacijo treh tipk in koleščka. Ravno zaradi tega Invairjevi inženirji navajajo, da je dlančnik še posebej prirejen za na pot. To potrjuje tudi s svojo težo 98 g, sivinskim zaslonom ločljivosti 160x240 in vzdržljivim ohišjem. Nekaj je govora tudi o Fujitsu-Siemens Pocket LOOXu, vendar pa je, sodeč po napisanemu, ta primerek bolj evolucija, kot revolucija. Več tukaj.

2 komentarja

10 GB Linux PDA

CNet - Ta novica je pomembna tako za razvoj Linuxa, kot razvoj ročnih računalnikov. Za kaj gre? Podjetje Serial System je pred kratkim predstavilo svoj Terapin Mine PDA, ki je namenjen hranjenju podatkov. Vase lahko spravi do 10 GB podatkov - od digitalnih fotografij, preko računalniških datotek, do zvočnih datotek. Poleg hranjenja podatkov, ga lahko priklopimo tudi na krajevno omrežje (LAN) in ga uporabimo za manjši ali začasen strežnik. Terapin Mine ponuja tudi razširitveno mesto za PC Card, kar mu omogoča (s pravšnjimi dodatki) delovanje v brezžičnem omrežju (wireless LAN). Naprava stane 599 $, na voljo pa bo konec avgusta. Vsekakor bo naprava vsaj malo omajala trenutne standarde na področju dlančnikov in poizkušala zarisati novo smer razvoja (v mislih ima predvsem večji pomnilnik, če že ne trdi disk). Kaj pa operacijski sistem? Operacijski sistem bo Linux, ki bo omogočal prost razvoj programske opreme, saj ne bo treba plačevati licenc. ...

0 komentarjev