»

Odkrito 47. Mersennovo praštevilo

Marin Mersenne

vir: Wikipedia
Slashdot - Mersennova praštevila je prvi raziskoval že Evklid, a so dobila ime po francoskemu učenjaku iz 17. stoletja, Marinu Mersennu. Ta je sestavil seznam praštevil - tj. števil, ki imajo samo dva pozitivna delitelja (sebe in enico) - ki se poleg tega dajo zapisati kot 2n - 1. To so Mersennova praštevila, ki jih poznamo le 47. Za lovce na enormna praštevila so pomembna zato, ker zanje obstaja eleganten test, ki z malo surove moči določi, ali je neko število Mersennovo praštevilo. Obstaja celo združenje...

50 komentarjev

Najverjetneje odkrito štirideseto Mersennovo praštevilo

The inquirer -

Na spletni strani Mersenne.org, kjer se ukvarjajo z iskanjem Mersennovih praštevil na podoben način, kot delujeta SETI in Folding, so sporočili, da so včeraj zelo verjetno odkrili štirideseto t.i. Mersennovo praštevilo. Mersennova praštevila so podmnožica praštevil, ki se lahko vsa zapišejo v obliki 2n - 1.

Pred natanko dvema letoma so odkrili devetintrideseto Mersennovo praštevilo (213.466.917 - 1), po tem pa vse do zdaj nobenega, kar priča o redkosti teh števil in računski zahtevnosti postopka njihovega iskanja. Če je bilo štirideseto Mersennovo praštevilo res odkrito in katero je, bo znano v sredini decembra, ko bodo znani rezultati zadnjih testov. Če bodo testi potrdili domnevo, bo to največje znano praštevilo. Več o tovrstnih praštevilih pa si lahko preberete tudi v forumu, kjer se je prav o Mersennovih praštevilih pred dvema letoma razpisal kdo drug kot Thomas. [:D]

9 komentarjev

ZZZ 161.

vir: ZZZ
ZZZ -

Nova izdaja ZZZ je tukaj. Še sveža, tokrat z zaporedno številko 161. Rusi so si tokrat ogledali elektrarne, pametne kreditne kartice ... Omeniti velja tudi DNK in njegovo povezavo s computingom in še bi lahko naštevali. Odtrgano pač. [:D] Branje priporočeno domala vsem.

2 komentarja

Novo "največje" praštevilo

BBC - No, upam vsaj, da veste, zakaj sem dal besedo največje v narekovaje. Torej, kot je v forumu že razložil Thomas, je nek študent po 45-dnevni sto odstotni obremenitvi procesorja dokazal, da je 213,466,917-1 praštevilo. Praštevilom, ki se jih lahko zapiše v 2n-1 obliki, pravimo Mersennova praštevila in so zelo uporabna za še bolj zahtevne vrste kodiranja podatkov. Prav zato je ponujena nagrada $100.000 tistemu, ki prvi odkrije praštevilo, ki ima več kot 10.000.000 znakov. BBC News poroča.

2 komentarja

Detonatorji 7.27

3DGPU - No, pa smo spet dočakali nove Detonatorje (je bil že malo predolgo mir [>:D]). In kaj je to kaj posebnega, rečete [:\\]? Na NVitalia (novica z 17. decembra) pravijo, da ti novi Detonatorji vsebujejo HSR (Hidden Surface Removal) lastnost, ki je bilo tako opevana v zadnjih 3dfx-ovih gonilnikih za Voodoo 5 5500. Še kaj novega? Ja, zadeva naj bi bila strojno pospešena! Ker je novička v Italijanščini (se priporočam, da mi kdo, ki zna italjansko, prevede besedico za besedico [:D]), je na 3DGPU objavljen delni prevod. In kolikor se da razbrati, naj bi HSR sedaj delal pod OpenGL na GeForce-ih in sicer preko "register combinerjev" in to strojno! Tole mi je mal porušilo moje predstave o HSR-ju! In če se mi prav dozdeva, je NVidia pogruntala en novi algoritem za HSR... P.S.: Se res priporočam, da mi nekdo prevede tisto v slovenščino.

5 komentarjev