»

Veliki test pomnilnika DDR2 za zahtevne uporabnike

Tom's Hardware - Ob bližajoči se prelomnici, prehodu na pomnilnik DDR3, se zgodovina ponavlja. Ko smo prvi DDR zamenjali za drugega, le-ta kljub višjim nazivnim frekvencam zaradi drugih razlogov (predvsem višjih zakasnitev) ni dosegal zmogljivosti starejše generacije. Tisti, ki potrebujejo maksimalne zmogljivosti in jih naložba v prihodnost ne zanima pretirano, bodo tako ostali pri pomnilniku DDR2, in ravno zanje so na THG spisali test nekaterih trenutno najboljših palčk omenjenega tipa.

Med sabo so se pomerili G.skill, Corsair, OCZ in Patriot, ki je tudi zmagal, a opisovalci nad pridobitvijo performans, ki jo nudi dražji...

3 komentarji

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

KT400A letos še ne bo

DigiTimes - Pri čipovjih tajvanskega podjetja VIA velja nekakšno nepisano pravilo, da so tisti s končno oznako A stabilnejši, hitrejši ter manj hroščati, zato marsikdo z nakupom nove plošče počaka na izid A revizije čipovja. No, danes je VIA objavila, da težko pričakovanega KT400A, ki bi novo čipovje končno dvignil na raven dobrega, starega KT333, še ne bo tako kmalu.

KT400A ter P4X600 bosta predstavljena šele v začetku prihodnjega leta in ne ob koncu letošnjega, kot so napovedovali. Razlogov za tako potezo VIA ni navedla, pojavlja pa se vprašanje, ali si ni VIA s tem naredila medvedjo uslugo ter dala nForce2 izjemne možnosti za prodor in uspeh na trgu. Bomo videli!

0 komentarjev

VIA objavila oktobrske rezultate

AnandTech - Tajvanski gigant, največji izdelovalec čipovij, podjetje VIA je danes objavilo oktobrske mesečne rezultate. Prihodki od prodaje so znašali 73 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj 20 odstotno povečanje glede na septembrsko prodajo (60 milijonov), so sporočili. V lanskem letu je podjetje enak čas pridelalo 88 milijonov dolarjev, kar znaša za slabih 30 odstotkov več. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev

PC1066 končno "uradno" podprt v i850E

X-Bit Labs - Intel je končno najavil, da je pomnilnik PC1066 RDRAM tudi uradno podprt v naboru i850E. Kateri moduli bodo brezhibno delovali na tej platformi, si lahko pogledate na tej strani. Toda tisto pravo šele prihaja, saj se nam počasi bliža nabor Granite Bay, ki bo podpiral dvokanalno vodilo (QBM) do pomnilnika DDR SDRAM. Ali to pomeni, da se pomnilniku RDRAM zopet pišejo črni časi?

0 komentarjev

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja

Razvoj pomnilnika DDR-II

Ace's Hardware - Howard David od podjetja Intel je pred kratkim na Intel Developer Forumu predstavil DDR-II, prestolonaslednika njegovega veličanstva DDR. Nov tip pomnilnika naj bi bil hitrejši, stabilnejši, pa tudi varčnejši. Sicer stvar še ne dokončna, vendar pa bi se znalo zgoditi, da bo RDRAM kmalu le še senca preteklosti, kajti DDR-II bo s svojo visoko prepustnostjo veliko bolje zadovoljeval prihajajoče Intelove procesorje. Dokončne specifikacije bomo najbrž izvedeli v zadnji četrtini tega leta, če pa vas zanima več, pa pojdite sem. Vsekakor zanimivo tehnično branje za dolgočasno nedeljsko popoldne.

0 komentarjev

SiS in VIA zavrnila podporo DDR400

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labstov, sta proizvajalca procesorskih naborov zavrnila podporo standardu DDR400 v najnovejših naborih SiS648 in P4X400. Problem je v tem, ker standarda še ni podprl JEDEC in prav lahko se zgodil (čeprav zaenkrat še ni uradno potrjeno), da se bo pomnilnik DDR400, ki ga bo odobril JEDEC rahlo razlikoval od trenutnih DDR400 modulov. Oba proizvajalca sta tudi malce bolj previdna pri naborih za procesorje SocketA, zato tudi tam ni pomnilnik DDR400 uradno podprt. Pričakovati je, da bo nov hitrejši pomnilnik DDR uradno podprt šele v KT400A in prihodnjih naborih za Pentium4. Samo mislimo si lahko, kaj se lahko zgodi, če JEDEC ne bo podprl specifikacij za DDR400.

1 komentar

SiS 648

Tech Report - Včeraj je SiS končno tudi uradno izdal svoj najnovejši nabor SiS648. Namenjen je procesorjem Pentium4 in je zelo zanimiv, saj ponuja kar nekaj še nevidenih novosti. Poleg podpore Firewiru in še nekaterih zelo koristnih lastnostih, se lahko SiS648 pohvali tudi s podporo šestkanalnemu zvoku AC'97, AGP 8x in, sicer še vedno neuradno, podporo pomnilniku DDR400. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da najnovejši nabor niti slučajno ne spominja na polomije tega podjetja iz časov pred zdaj že kar legendarnim SiS745. SiS648 se lahko namreč pohvali tudi s tem, da lahko v navezi s pomnilnikom DDR400 enakovredno tekmuje z intelovim i850E, ki deluje...

0 komentarjev

Primerjava pomnilnikov

The Naked Review - Danes sem naletel na zanimivo primerjavo pomnilnikov na strani The Naked Review (jao, kaj se bodo še spomnili [:D] ). Stran je obetavna, saj avtor zatrjuje, da bo poizkušal vse teste spisati čimbolj objektivno in da bo opisoval samo tiste komponente, ki jih bo kupil z lastnim denarjem. Če je avtor novonastale strani držal besedo, se lahko prepričate v tem testu, kjer je primerjal kar štiri pomnilnike: OCZ PC3200, Samsung DDR333, Crucial DDR333 in Kingmax DDR400. Prva dva sta zasnovana na Samsungovih čipih, tretji na Micronovih, najbolj zanimiv pa je zadnji, ki je osnovan na čipih DDR400, ki predstavljajo prihodnost standarda DDR in so že podprti v nekaterih čipovjih podjetja SiS. Test je spisan zanimivo in se ga splača prebrati; predvsem zaradi tega, ker so rezultati popolnoma drugačni kot bi morali biti.

0 komentarjev

Intel ne bo podprl UDMA133 standarda

ZDNet - Pred nekaj dnevi predstavljen nov UDMA133 standard,ki pa naj ne bi bil, po poročanju ZDNETa, podprt s strani Intela. Medtem ko VIA in SiS ne vidijo nobenega problema, pri prilagoditvi svojih čipsetov tej podpori, pa se Intel brani podpore novemu standardu. Vendar pa pri tem naj ne bi bil edini. Tudi Seagate (drugi največji proizvajalec diskov) ima podobne misli. Seagate vidi več prednosti v uporabi SATA (Serial ATA) vodila, pa čeprav naj bi bilo do uporabe le tega v proizvodnji še nekaj let. Če ta naj bi bil podprt šele v Intelovih ICH5 (Intel Controller Hub 5) čipih leta 2003. Bomo videli kakšen bo potek te odločitve.

0 komentarjev