»

Ekskluzivni test EPoX 8KHA+

Slo-Tech - Heh, prav zanimivo je, da smo že tako ekskluzivni, da lahko danes preberete test osnovne plošče, ki bo v Sloveniji šele čez kakšen teden. EPoX 8KHA+ je prva osnovna plošča, katero sem se spravil testirati, zato mi, prosim lepo, prizanesite ;). Temeljoč na VIA KT266A čipovju, ki naj bi navkljub VIInem ugledu pri stabilnosti čipovij ponujalo le-te gomilo, je plošča že na premnogo tujih straneh požela vse hvale. Priznam - imeli so prav. Sicer morate pa test itak prebrati ;).

17 komentarjev

EPoX 8KHA+

Radeonic - Vsake toliko časa se na trgu osnovnih plošč pojavi svetla točka, katero vsi, brez ene izjeme, hvalijo do konca. Že ko sem prebral prvo oceno osnovne plošče EPoX 8KHA+ sem vedel, da je res nekaj posebnega. Istega dela so se lotili tudi pri Radeonicu ter prišli do enakega zaključka - EPoX 8KHA+ je plošča, ki temelji na čipovju VIA KT266A, ima šest PCI rež ter podporo za šest USB kanalov ter, povedano iskreno, pelje scat vse ostale matične plošče. Če mi ne verjamete, preberite test. Ker sem tudi zlobna duša, se bom ustavil še pri dobavljivosti te izjemne osnovne plošče v Sloveniji. Vsa podjetja, katera sem klical, so mi hladnokrvno povedala, da te plošče nikoli ne bodo imela ter da se lahko zanjo, milo rečeno, obrišem pod nosom. Kako težko je biti zastopnik EPoXa, ne vem... Izgleda da res tako zelo, da bom moral ploščo iti iskat v Zagreb, kjer stane v protivrednosti 29.000 SIT z davkom. Heh, brez skrbi, test boste lahko (če bo šlo na meji vse po sreči ) brali enkrat naslednji teden....

13 komentarjev

VIA KT266A in EpoX

X-Bit Labs - Epox je nedavno predstavil svojo novo matično ploščo, ki je narejena na osnovi VIA KT266A nabora. Plošča je v bistvu samo modifikacija dobre stare EP-8KHA, zato je ohranila večino lastnosti stare različice, ki je zgrajena okrog starega KT266 (razen hitrosti, ki je glavna odlika KT266 A :)). In kakšne so specifikacije novega izdelka? Oblika ATX, 3 DIMM sloti za 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža, podpora ATA/100 in 6 USB priključkov. Po dobri stari Epoxovi tradiciji, plošča vsebuje še P80P Debug napravico, s katero sporoča stanje sistema in značilne Epoxove nastavitve za navijanje procesorja.

0 komentarjev

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

Gigabyte 7VTX @ SocketA

Slo-Tech - Prve plošče na VIA KT266 DDR čipovju niso navdušile veliko ljudi, saj performanse enostavno niso bile na obljubljenem nivoju. AMDjevo 760 čipovje je tako še vedno edina viabilna DDR opcija za SocketA platforme... oziroma je bila. Na strani SocketA so namreč testirali novo revizijo Gigabytove 7VTX plošče, ki bazira prav na VIA KT266 čipovju in fantje trdijo, da je plošča hitrejša kot AMD 760 platforme.
Vse skupaj po pravici povedano meče slabo luč na proizvajalce matičnih plošč. Če je mogoče že z manjšimi spremembami v BIOSu in zasnovi matične plošče iz enakega čipovja iztisniti veliko več, potem je vprašanje, zakaj tega ne naredijo že na začetku. V današnjem svetu hitrega napredka je očitna tendenca k čimprejšnjem izdajanju novih izdelkov, toda vprašanje je, kaj imamo od tega mi uporabniki. Mogoče pa ultra hiter razvoj le ni vsesplošno tako dober, kot bi si mislili, oziroma ali je mogoče iz trenutnih izdelkov z malce pazljive optimizacije iztisniti še veliko več? Thnx Linker....

0 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

Micron se koncentrira na serversko tržišče

X-Bit Labs - Ena slaba novica: Micron je preložil izzid svojih Scimitar in Mamba desktop čipovij. Jup, gre za tista zelo zanimiva DDR čipovja z veliko posebnostmi (Mamba naj bi imela vdelan L3 predpomnilnik). No, izzid Scimitarja in Mambe so preložili za nedoločen čas in zna se celo zgoditi, da ju sploh ne bomo ugledali to leto. Vse svoje razvojne moči so namreč usmerili v Copperhead, novo serversko čipovje, ki podpira do 8GB PC1600/2100 DDR DRAMa ter dual-Pentium3 (Tualatin) procesorje. Kot se spodobi za serversko čipovje, bo Copperhead podpiral tudi PCI 2.2, poleg tega pa še novo PCI-X vodilo. Prvi primerki so že razposlani raznim proizvajalcem matičnih plošč, masovna proizvodnja pa je najavljena za maj.

0 komentarjev

Epox 8KHA: prva VIA KT266 plošča

X-Bit Labs - Epox je zadnje čase kar vedno med prvimi, ki ponudijo svoje matične plošče okoli novih čipovij, sedaj pa bodo kar prvi z VIA KT266 ploščo. VIA KT266 je težko pričakovano DDR čipovje za AMDjeve SocketA procesorje, zadnje čase pa se je o njem govorilo precej malo. No, prve specifikacije 8KHA kažejo, da bo šlo za iredno ploščo: 3 DDR DIMM (PC1600/2100, do 1.5GB), 6 PCI, 1 AGP, 1 LMR (spet neka nova pogruntavščina) reže, ATA100 podpora, AC97 zvok, 6 USB portov, Debug zaslonček... Seveda bo plošča OC prijazna, saj bo mogoče spreminjae VCore in VIO voltaže ter nastavljati množilnik in zunanjo frekvenco...

3 komentarji

Test SiS730 čipovja

SysReview - Ok, Sergio je že izlil svoja najgloblja čustva v zvezi z mojim rođendanom, tako da lahko nadaljujemo z "navadnimi" novicami [:\\]. Torej, na SysReviewu so objavili enega izmed prvih testov SiSovega 730 čipovja. Gre za low-end čipset za AMDjeve SocketA procesorje. Na žalost zadeva ne podpira DDR SDRAMa, toda po moje bo vseeno dokaj konkurenčna, predvsem na manj zahtevnem trgu. Če vas zanima zakaj, si kar oglejte test!

0 komentarjev